Månadssten - April

Nu har jag gjort sminkningen till Aprils månadssten som är Bergskristall. Ovant att göra en sminkning utan massa färg i, tycker det är roligare med färger, men blev ändå nöjd med denna till slut :p 
 
 

20 April 2014

Tredje dagen i Källsjö fotade jag inte så mycket. Jag och mamma gick ner till sjön med Elton medan dom andra var ute och fiskade. Det var ännu varmare denna dagen, såå härligt!
Senare på dagen åkte jag, mamma och Lisa in till Ullared igen för att byta lite grejer som vi köpt på fredagen. Min ena uggla (solcellslampan) funkade inte så jag fick byta den och då passade jag på att köpa en till för dom var ju så söta och billiga. Fanns fyra olika ugglor och jag har tre av dom nu. Det var inte alls mycket folk så man kunde gå runt mycket lättare. Blev att vi var där i två timmar, vi som bara skulle byta lite grejer :p 
På kvällen spelade vi lite kubb, men jag gick ner till sjön med Elton efter en stund i solnedgången. Sen spelade vi lite kort resten av kvällen i stugan :)) 
Skriver rätt mycket om vad vi gjorde, vet inte hur intressant det är för er, men jag tycker att  det är kul att kunna kolla tillbaks på :p 
 
Nere vid sjön. Dom andra var ute med båten som man ser väldigt litet där borta i bilden :p 
 
Här gungade jag när jag var liten. Fast dom har nog bytt ut gungorna sen dess :p 
 
Elton fick titta på när vi spelade kubb.
 
Blev bara fyra bilder från denna dagen, men det fick räcka :)) 

Misslyckad timelapse

Natten till söndagen var det stjärnklart och ingen måne, så jag tänkte passa på att fota en timelapse. Har en funktion (intervallfotografering) på min kamera där jag kan ställa in hur många bilder jag vill ta och hur många sekunder det ska vara mellan varje bild. Detta har funkat bra tidigare, men nu stängdes det av var 15de minut ungefär så jag fick gå ut och starta om varje gång. Timelapsen blev inte alls bra pga detta då det blev massa hack i den ;/ Vet inte vad som gör att den stängs av om det kan vara för långsamt minneskort, kylan eller fukten ute. Det har ju funkat förut.. 
Här är två bilder som jag tog iaf. 
 
Nikon D800 - Nikon 16-35mm 
 
Ni undrar säkert hur timelapsen blev, så jag lägger upp den även om den har flera hopp i sig. Den är väldigt kort också eftersom vi gav upp när kameran hade slutat ta bilder typ tre eller fyra gånger. 
Ändra till 1080p för bättre kvalité. 

Hoppspindlar

Nu är jag hemma igen efter en helg hos Tobias föräldrar. Har varit härligt väder så vi har varit ute en hel del och det har blivit lite nya bilder också. Igår letade vi efter hoppspindlar i trädgården att fota och hittade några stycken som sprang runt på husväggarna. Tycker det är kul att fota sånna för dom ser så närvarande ut eller vad man ska säga, typ att dom ser en och kollar in i kameran :p
 
Nikon D800 - Tamron 90mm 2.8 macro 
 
Förlåt till er spindelrädda ;p 

J

Här är en bild på mig också som Lisa tog när vi var i botaniska. Tycker om den fina flätan som hon gjorde på mig :)) 
 
 

Vårporträtt

Igår åkte jag och Lisa iväg till botaniska för att fota lite vårporträtt. Är väldigt fint nu när träden är fulla av blommor! Vi hade inte så mycket tid på oss, så vi åkte dit idag igen för att fota på dom ställena som vi inte hann igår. Tycker att det blev fina bilder på Lisa :)) 
Idag ska jag åka med Tobias hem till hans föräldrar och stanna där över helgen. Det fina vädret kommer ju att fortsätta också. Så himla härligt! Får se om jag gör något tidsinställt inlägg på bloggen som kommer upp i helgen, tycker det är tråkigt att det inte blivit så mycket uppdatering den senaste tiden, så det får bli lite bättring på det! 
 

19 April 2014

Denna dagen var det påskafton och vädret var hur härligt som helst med strålande sol och 20 grader. Hade sån himla tur med vädret hela helgen när vi var i Källsjö. Vi började dagen med att måla ägg vid frukosten. Mitt blev helt misslyckat så jag kladdade bara på massa färger till slut och smetade ut det med fingrarna, för att det skulle bli nånting på det gjorde jag en stjärna också :p 
På dagen var vi ute i trädgården, ute och gick och pappa åkte in till Ullared igen för att köpa några olika "grenar" till en femkamp som vi skulle ha lite senare. Blev några olika roliga saker, boule, pilar som man skulle kasta i en ring i gräset, en grej man sköt upp en boll i luften med och skulle fånga på tid, ett pussel man skulle göra på tid och en luftpistol. Det var väldigt roligt och det slutade med att jag vann :)) 
När det hade blivit mörkt ute gick jag och Lisa ner till sjön för att jag skulle fota lite stjärnor. Helt kolsvart var det verkligen för det var ingen måne uppe vid den tiden, så det var väldigt bra att fota då. 
 
Lisas, Viktors, pappas, mitt och mammas :)) 
 
Jag var inne i en såpbubbla också 
 
Jag och Lisa var ute och gick med Elton en stund 
 
<3 
 
Sen började vi med femkampen 
 
Jag och Lisa gör upp om andra och tredjeplatsen i att skjuta upp och fånga bollar :p 
 
Hade med oss en jättestark lampa när vi gick ner för att fota stjärnorna som vi också använde för att lysa upp bryggan med (och en bit ut i luften också) 
 
Hittade lite mer stjärnor på ett annat ställe. 
 
Nikon D800 - Nikon 16-35mm - Nikon 50mm 1.4 - Tamron 90mm 2.8 macro 

18 April 2014

Nu är jag hemma igen från Källsjö, kom hem i måndags egentligen, men jag har inte haft tid att redigera och lägga upp några bilder. Men nu har jag iaf redigerat klart bilderna från första dagen (i fredags). 
På morgonen åkte vi till Ullared som bara ligger två mil ifrån Källsjö och var inne på Gekås i några timmar. Väldigt mycket folk var det. Efter vi hade varit där åkte vi tillbaka till stugan, spelade lite och jag fotade macro på altanen, det var fullt av spindlar ;o Men som tur var var dom väldigt rädda av sig och dom sprang iväg om man närmade sig för fort, så det var ingen risk att råka trampa på en iaf. 
Sen gick jag med Viktor, Lisa och Elton ner till sjön. Elton tyckte om att gräva runt i sanden och leka mullvad. Såg lite roligt ut :p Det var väldigt fint med molnen som speglades i vattnet, så det blev fina bilder där tycker jag.
Senare på kvällen gick vi ner igen till stranden för att åka ut med båten en sväng. Då var det ännu finare spegling med molnen. Var ute i någon timma tills solen gick ner och det blev helt rött på himlen, samtidigt började det regna och en regnbåge dök upp. Väldigt fint :)) 
 
Två söta solcellslampor som jag köpte i Ullared. Blev att jag köpte en till när vi åkte tillbaka för att byta några grejer på söndagen :)) 
 
Sånna här spindlar fanns det massor av på altanen ;o Inte mysigt! 
 
Fint nere vid sjön
 
Efter promenaden ner till sjön somnade Elton på mig 
 
Sen var vi nere vid sjön igen 
 
Jag fotar Lisa när hon fotar :)) 
 
Lisa fick ro till bryggan för båten låg på land först. 
 
Sen började solen gå ner och det blev väldigt fint på himlen 
 
Och en ganska rosa regnbåge kom fram :)) 
 
Hela :)) Synd bara att det var en klump med träd så nära. 
 
Och sista bilden för dagen. 
 
Nikon D800 - Nikon 16-35mm - Nikon 50mm 1.4 - Tamron 90mm 2.8 macro

Glad Påsk!

Glad Påsk på er! Hoppas att ni har en bra påskafton :)) Jag har det bra nere i källsjö, men internet funkar knappt så får göra ett tidsinställt inlägg (så jag hoppas det kommer upp som det ska). Så just nu när jag skriver är det långfredag och jag är i ullared. Mycket folk, men det är kul ändå. 
Här är en liten påskbild som jag tog på Elton. Han är ju bara såå söt :)) 
 
 

Påskigt kollage

Nu ska jag snart åka iväg till Källsjö. Så det kanske kommer vara lite dåligt med uppdatering i några dagar till här på bloggen. Ska försöka göra något inlägg när jag är borta iaf, annars finns jag på instagram (stargirlphoto) där jag säkert kommer lägga upp några bilder under helgen. 
Så länge lägger jag upp detta lilla påskiga kollaget :)) 
 

Åka iväg

Snart är det långhelg och då ska jag åka iväg med familjen till en liten stuga i Källsjö. Har hyrt den stugan lite då och då sen jag var liten och tycker att det är ett jättemysigt ställe. På torsdag åker jag och kommer hem på måndag igen. Härligt att komma iväg lite även om det inte är så långt bort :)) Står att det ska bli jättebra väder också så hoppas att det stämmer! 
 
Här är två IR-bilder som jag fotade 2010 när jag var där. Längesen jag fotade IR nu, får försöka göra det mer denna sommaren.  
Nikon D80 - Nikon 18-135mm 

Svar på frågor II

Här är svaren på resten av frågorna jag fått :)) 
 
- Jag undrar om du alltid blir nöjd med dina bilder, och hur du försöker tänka kring om du inte blir det :) Typ om du bloggar dem ändå eller inte osv?
Nej, det är många bilder jag inte blir nöjd med. Till exempel när jag var ute i fredags och fotade bilderna i förra inlägget tog jag ca 140 bilder och när jag gick igenom dom sen raderade jag typ 100 av dom (det var ingen jättebra fotodag för mig då). Tycker inte om att spara dåliga eller halvdåliga bilder som bara ligger och tar plats.
Jag tänker på vad jag inte gillar i bilderna och försöker komma ihåg det tills nästa gång jag ska fota. 
 
- Hur fotar du bokeh när man tar av objektivet osv?
Vet inte riktigt vad du menar med ta av objektivet (kanske freelensing? Det har jag inte testat på iaf). Men för att få bokeh i bilderna behöver man fota med en stor bländare (lågt bländartal). Ha gärna några ljuspunkter med i bakgrunden som tex. lampor eller solen som lyser genom träd eller reflekteras i blad eller kanske vatten. Bokeh är även fint att ha i förgrunden, det får man genom att ha någonting nära kameran samtidigt som man fokuserar på något lite längre bort. 
Nikon D800 - 50mm 1.4
- Jag undrar hur lång tid det tog för dig att göra din design.
Det är lite svårt att säga eftersom jag inte gjort hela på en gång, utan gjort om lite olika saker då och då, men det är många timmar iaf. 
 
- Vad du har för favoritfärg?
Rosa och Turkos :)) 
 
- Har du några syskon? Hur många i så fall?
Ja, jag har en lillebror, Viktor som är 21år. 
Här är han. Från när vi två var på Cypern 2010. Bilder från hela resan finns bland mina kategorier i menyn. 
Nikon D80 - 18-135mm - Undervattenshus
 
- Om du fick önska dig 5 saker just nu, vad skulle du önska dig?
Det var ingen lätt fråga, men det här är dom sakerna som kom upp i huvudet först :p
1. En fin lägenhet på något bra ställe. 2. Att mina ögonlock ska läka. 3. Massa pengar så jag kan resa. 4. En ny dator. 5. En lång sommar. 
 
- Skulle du vilja ha fotograf som heltidsjobb? 
Ja, det skulle jag vilja :)) 
 
- Tror du att du skulle kunna lägga upp lite mer redigeringstips?
Det skulle jag kunna göra. Har bara svårt att komma på vad för tips jag ska skriva om, så ni får gärna skriva vad ni skulle vilja ha tips på. 
 
- Favoritfilm?
Vet inte om jag har någon direkt favoritfilm faktiskt, men Harry Potter-serien är ju väldigt bra (men böckerna är sååå mycket bättre) :p 
 
- Vad har du för kamera? Vad har du för objektiv och linser? Vad har du för andra tillbehör till din kamera?
Jag använder en Nikon D800, objektiven jag använder mest är Nikon 50mm 1.4, Nikon 16-35mm och Tamron 90mm 2.8 macro.. All min kamerautrustning kan ni se här
 
- Har du några tips till nybörjare? 
Först och främst borde man lära sig inställningarna på kameran, det kommer man väldigt långt med. Ha tålamod, vet att man vill lära sig allting på en gång, men det tar tid. Våga testa olika vinklar och inställningar, det gör ingenting om man man ser helt knäpp ut när man sitter där och fotar, det är det värt för en bra bild. Gå ut olika tider på dygnet och testa att fota i olika ljus. Sen öva, öva, öva! 
 
- Vilken kamera ska man börja med? 
Det jag tycker man ska göra när man ska välja en kamera är att åka in till en fotobutik och känna på olika kameror och se vilken som känns bra att hålla i, kolla lite i menyerna för att se vad man gillar. Dom flesta nybörjarkamerorna är rätt lika, så man ser ingen större skillnad på kvalitén på bilderna. 
Sen måste man inte heller börja med en systemkamera. Jag använde en Canon Powershot G9 när jag lärde mig att fota, det är en kompaktkamera som man kan ändra inställningarna på och har några olika funktioner. Sen efter ett år bytte jag upp mig till en systemkamera, Nikon D80. Tyckte att det var ett jättebra sätt att lära sig på då det inte blev för mycket på en gång. 
Denna bilden som flera av er säkert sett innan är tagen med min Canon Powershot G9. Tog den i början när jag lärde mig fota och den är fortfarande en favorit. 
 
- Vad ska man tänka på? 
Det mesta skrev jag nog i frågorna över, men en annan sak är att det är bra att ta åt sig av konstruktiv kritik (alltså en snäll kritik om vad som är bra och mindre bra i bilden). Får ni inte sån kritik så ofta går det jättebra att fråga mig om ni skulle vilja. 
Nya objektiv gör det alltid roligare att fota också. Ett tips kan vara att köpa ett 50mm 1.8 till exempel som är ett billigt, men bra, roligt och användbart objektiv (som kan ge massa fin bokeh i bilderna). 
 
- Har en fråga angående din design. I inläggen har du bilderna enda ut i kanten och texten ligger lite längre åt vänster, lite nyfiken på hur du gjorde detta? :)
Först bestämmer man hur mycket längre in man vill ha texten. Såhär gör man det:
- Gå in i stilmallen och bläddra ner till .entrybody {
- Ändra Padding  tills ni är nöjda där texten ligger. (har ni ingen padding där, sätt in koden: padding: 10px; och ändra 10 till något som passar er)
För att sen fixa så bilderna ligger i kanterna gör ni såhär:
- Kopiera koden här under och klistra in den den efter samma avsnitt som ovan. Ni får ändra -12px till det som passar just eran blogg. Sen får ni tänka på att lägga upp bilderna i den storleken som bloggen är. Min är 744px bred, så jag får ändra alla mina bilder till den storleken innan jag lägger upp dom. 
.entrybody img { 
margin-left: -12px; 
}
Såhär ser det ut för mig. Har markerat dom två koderna som jag skrivit om. 
 
Då har jag svarat på alla frågor som jag fick. 
Vad tycker ni om sånna här små frågestunder? Är det något jag borde ha lite då och då? 
 

Bokehbilder

Jag kände för att fota lite motljus och bokehbilder igår, så på kvällen åkte jag iväg för att göra det. Var lite för sent ute egentligen, men blev några bilder iaf :)) 
Imorgon tänkte jag svara på resten av era frågor. Så om det är något ni undrar och vill ha svar på i ett inlägg imorgon gå då in här och skriv din fråga.  
 
Nikon D800 - Tamron 90mm 2.8 macro

Dåligt med uppdatering

Det har inte blivit så mycket uppdatering här på bloggen dom senaste dagarna, men så blir det ibland. Har inte tagit några nya bilder på ett tag nu, men förhoppningsvis blir det bättre väder i helgen så man kan fota lite :)) Börjar bli mer och mer grönt ute nu, så himla härligt! 
Så länge lägger jag upp en av mina favoritbilder från i somras. Hoppas att det kommer lite fler sånna här tillfällen denna sommaren också. Det är verkligen en jättehäftig känsla när man fångar en blixt på bild. 
 
Nikon D800 - Nikon 16-35mm 

Svar på frågor

Fick en del frågor på min lilla frågestund, så jag tar dom i två delar. Det går fortfarande att ställa frågor ifall det skulle vara något mer ni undrar. Klicka här för att komma till inlägget
 
- Jag älskar alla dina djurbilder, så fruktansvärt duktig är du! Skulle du kunna ge några tips, vad man ska tänka på när man fotar djur samt lite om bra inställningar att ha på kameran? Det skulle verkligen vara jättesnällt om du kunde göra det!
Åh, tack! Det bästa är om man har en telezoom om man är på en djurpark och fotar så man kan komma lite närmare, men har man inget sånt kan man klara sig på andra brännvidder också. Jag använde länge mitt 85mm 1.8 innan jag köpte ett tele och har fått några av mina bästa djurbilder med det. Kommer man inte tillräckligt nära kan man beskära bilden.
Försök att ha en kort slutartid om djuren rör på sig eller om du har zoomat in mycket, så det inte blir någon rörelseoskärpa. Ison och bländaren kan du anpassa efter slutartiden för det är den som är viktigast. 
Att fota uppifrån är oftast inte så bra, om det finns något ställe där man kan stå i höjd med djuren är det bättre. Sen måste man ha en hel del tur också att djuren inte bara ligger och latar sig när man kommer och ska fota. 
Nikon D80 - Nikon 85mm 1.8 - 1/125 f/4.5 ISO 100
 
- Vad gör du på dagarna? (Jobb/skola/fotandet..) 
Jag jobbar som produktfotograf på ett företag som säljer bland annat mobilskal. Så jag fotar maaassor av skal och plånböcker till olika mobiler, redigerar dom och lägger upp på internet till försäljning. Sedan har jag ju mitt egna företag också där jag har foto/sminkjobb lite då och då. Har två bröllopsfotograferingar inplanerade under den kommande tiden. Ska bli så kul! 
När jag inte jobbar så fotar jag (som ni nog vet :p), redigerar, är med min pojkvän och familj. 
 
- Hur ser en "normal" dag ut för dig? (Tänk ett foto i timmen utmaningen? 
Oj, svårt att säga :p En normal dag är väl att jag åker och tränar på morgonen (som jag börjat med lite oftare nu), jobbar, kommer hem (om jag inte jobbat hemifrån), sätter mig vid datorn och kollar bloggen och mailen, kanske går ut, fotar och redigerar. Tränar spinning på eftermiddagen två gånger i veckan. Om Tobias är här kollar vi på någon serie eller så. Det är lite olika, men typ så :p 
 
- Drömresemål? 
Jag skulle vilja åka till Japan, speciellt när körsbärsblommorna slår ut. Så himla fint! Sen har jag länge velat åka till Sicilien och det ska jag äntligen får göra om lite över en månad :)) Kommer fota massor!! 
 
- Favoritdjur?
Jag älskar tigrar, men sen jag var liten har delfiner varit mitt favoritdjur också. Ville bli delfinskötare :p 
 
- Fotar du i RAW?
Ja, det gör jag. Man får ut så mycket mer av bilderna om man fotar i Raw-format. 
 
- Hur skaffade du copyright på dina bilder?
Det är ingenting man behöver skaffa, man har det automatiskt på sina bilder. Du bestämmer över dina egna bilder om vem som får lägga upp dom eller inte. Man får inte lägga upp bilder som är någon annans utan att fråga. Det gäller också bland annat "google-bilder" och bilder från weheartit, det är många som tror att man får ta bilder därifrån och lägga upp, men det får man alltså inte. 
För att "skydda" bilderna lite extra kan man sätta en stämpel på dom. Har ett inlägg här där jag visar hur man gör en stämpel i photoshop. 
 
- Favoritlåt av McFly? 
Alla låtar är ju så himla bra! Men jag får nog säga att The heart never lies är min absoluta favorit. Annars är också Love is easy, Transylvania och Lies några favoriter. Sen älskar jag också McFly the Musical som Tom skrev till deras 10års jubileumskonserter förra året. 
 
 
- Favoritserie? 
Jag gillar The walking dead mycket (förutom sista halvan av fjärde säsongen som var lite seg). Är också ett stort The Simpsonsfan och har alla boxar som finns att köpa i sverige. 
 
- Har du gått någon fotoutbildning eller är du självlärd?
Jag gick barn och fritid i gymnasiet och började inte fota förrän i trean och det var då jag kom på att jag ville bli fotograf. Sökte till fotoutbildningar efter det, men kom inte in på någon, så jag har fått lära mig allting själv. Vill man så kan man :)) 
Till vänster är första gången jag fotade droppar i gräset i trädgården (2 maj-08) och till höger är senaste gången jag fotade det (11 mars-14). 
 
Del två kommer en annan dag. Fortsätt gärna att ställa frågor här

Lite färgglatt

Regning och grå dag idag så jag tog in några blommor från trädgården och fotade med studioblixtarna och lite färgglada bakgrunder :)) Det var ganska längesen jag fotade sånna här studiobilder hemma, tycker det är kul så får försöka göra det lite oftare. 
 
Nikon D800 - Tamron 90mm 2.8 macro 

Tre från Prag

För fyra år sedan i början på april var jag i Prag. Känns som att det var jättelängesen, fast ändå inte. Lite konstigt :p Tänkte iaf lägga upp tre bilder som jag tog då. Gillar Prag, tycker att det är en mysig stad. Alla bilderna från den resan finns i min meny. Tycker det är kul att ha resebilder samlade sådär i bloggen och ha massa nerskrivet som man kanske inte skulle kommit ihåg annars. Brukar kolla tillbaka där lite då och då :p 
 
Nikon D80 - Tamron 10-24mm 

Fråga på!

Jag tänkte ha ett sånt där frågestundsinlägg nu, kan vara lite kul. Så finns det något ni vill fråga så fråga på bara :)) Det behöver inte handla om foto, utan det kan vara om vad som helst som ni kanske undrar. Kommer svara på frågorna på söndag tänkte jag, ifall jag fått några då :p 
 
Och en gammal vårbild på mig som Tobias har fotat. Inte blivit några nya bilder på mig den senaste tiden, men tar aldrig bilder på mig själv längre pga mina dumma ögon som aldrig blir bra.

Elton

Elton är med i en tävling där man kan vinna presentkort på massa roliga och bra grejer till honom. Tycker ni att han förtjänar detta så gå in och ge honom 5 stjärnor. Skulle vara hur snällt som helst :)) 
Uppdatering: Man måste tydligen bli medlem eller logga in med facebook (uppe i hörnet) för att kunna rösta ;o 
 
 

Min kamera <3

Jag älskar min kamera, så jag tyckte att den skulle få vara med på bild lite här i bloggen också. Så här är ett litet kollage på min Nikon D800 fotandes på några olika roliga ställen :)) 
Vad använder ni för kameror?