Svar på frågor

Fick en del frågor på min lilla frågestund, så jag tar dom i två delar. Det går fortfarande att ställa frågor ifall det skulle vara något mer ni undrar. Klicka här för att komma till inlägget
 
- Jag älskar alla dina djurbilder, så fruktansvärt duktig är du! Skulle du kunna ge några tips, vad man ska tänka på när man fotar djur samt lite om bra inställningar att ha på kameran? Det skulle verkligen vara jättesnällt om du kunde göra det!
Åh, tack! Det bästa är om man har en telezoom om man är på en djurpark och fotar så man kan komma lite närmare, men har man inget sånt kan man klara sig på andra brännvidder också. Jag använde länge mitt 85mm 1.8 innan jag köpte ett tele och har fått några av mina bästa djurbilder med det. Kommer man inte tillräckligt nära kan man beskära bilden.
Försök att ha en kort slutartid om djuren rör på sig eller om du har zoomat in mycket, så det inte blir någon rörelseoskärpa. Ison och bländaren kan du anpassa efter slutartiden för det är den som är viktigast. 
Att fota uppifrån är oftast inte så bra, om det finns något ställe där man kan stå i höjd med djuren är det bättre. Sen måste man ha en hel del tur också att djuren inte bara ligger och latar sig när man kommer och ska fota. 
Nikon D80 - Nikon 85mm 1.8 - 1/125 f/4.5 ISO 100
 
- Vad gör du på dagarna? (Jobb/skola/fotandet..) 
Jag jobbar som produktfotograf på ett företag som säljer bland annat mobilskal. Så jag fotar maaassor av skal och plånböcker till olika mobiler, redigerar dom och lägger upp på internet till försäljning. Sedan har jag ju mitt egna företag också där jag har foto/sminkjobb lite då och då. Har två bröllopsfotograferingar inplanerade under den kommande tiden. Ska bli så kul! 
När jag inte jobbar så fotar jag (som ni nog vet :p), redigerar, är med min pojkvän och familj. 
 
- Hur ser en "normal" dag ut för dig? (Tänk ett foto i timmen utmaningen? 
Oj, svårt att säga :p En normal dag är väl att jag åker och tränar på morgonen (som jag börjat med lite oftare nu), jobbar, kommer hem (om jag inte jobbat hemifrån), sätter mig vid datorn och kollar bloggen och mailen, kanske går ut, fotar och redigerar. Tränar spinning på eftermiddagen två gånger i veckan. Om Tobias är här kollar vi på någon serie eller så. Det är lite olika, men typ så :p 
 
- Drömresemål? 
Jag skulle vilja åka till Japan, speciellt när körsbärsblommorna slår ut. Så himla fint! Sen har jag länge velat åka till Sicilien och det ska jag äntligen får göra om lite över en månad :)) Kommer fota massor!! 
 
- Favoritdjur?
Jag älskar tigrar, men sen jag var liten har delfiner varit mitt favoritdjur också. Ville bli delfinskötare :p 
 
- Fotar du i RAW?
Ja, det gör jag. Man får ut så mycket mer av bilderna om man fotar i Raw-format. 
 
- Hur skaffade du copyright på dina bilder?
Det är ingenting man behöver skaffa, man har det automatiskt på sina bilder. Du bestämmer över dina egna bilder om vem som får lägga upp dom eller inte. Man får inte lägga upp bilder som är någon annans utan att fråga. Det gäller också bland annat "google-bilder" och bilder från weheartit, det är många som tror att man får ta bilder därifrån och lägga upp, men det får man alltså inte. 
För att "skydda" bilderna lite extra kan man sätta en stämpel på dom. Har ett inlägg här där jag visar hur man gör en stämpel i photoshop. 
 
- Favoritlåt av McFly? 
Alla låtar är ju så himla bra! Men jag får nog säga att The heart never lies är min absoluta favorit. Annars är också Love is easy, Transylvania och Lies några favoriter. Sen älskar jag också McFly the Musical som Tom skrev till deras 10års jubileumskonserter förra året. 
 
 
- Favoritserie? 
Jag gillar The walking dead mycket (förutom sista halvan av fjärde säsongen som var lite seg). Är också ett stort The Simpsonsfan och har alla boxar som finns att köpa i sverige. 
 
- Har du gått någon fotoutbildning eller är du självlärd?
Jag gick barn och fritid i gymnasiet och började inte fota förrän i trean och det var då jag kom på att jag ville bli fotograf. Sökte till fotoutbildningar efter det, men kom inte in på någon, så jag har fått lära mig allting själv. Vill man så kan man :)) 
Till vänster är första gången jag fotade droppar i gräset i trädgården (2 maj-08) och till höger är senaste gången jag fotade det (11 mars-14). 
 
Del två kommer en annan dag. Fortsätt gärna att ställa frågor här

Förutom weheartit, så finns ju också pinterest som vissa hittar bilder på och där hittade jag både mina och dina bilder D:

Svar: Jasså ;o Aldrig hört om den sidan, får kolla upp det. Vet iaf att mina bilder finns på weheartit även om jag inte vill det.
Johanna Fåglund

Lyssnar på McFly the musical minst en gång om dagen xD Älskar den.

Svar: Ja, den är så himla bra :D
Johanna Fåglund

Tack för svaren! Kul att du är självlärd, ger hopp åt oss övriga.=) Jobbar nu själv med att lära mig mer om RAW-formatet. Du är verkligen en inspirationskälla för mig och jag är tacksam att du är så generös med svar och tips! All heder till dig!

Svar: Ja, man kan lära sig om man bara övar massa, har ju ändå tagit några år för mig att komma dit jag är nu. Rekommenderar verkligen RAW, börjar du med det så kommer du märka sen att du inte kan fota i bara jpeg sen :p Tack så mycket! Tycker bara det är kul att ge tips och sånt :p
Johanna Fåglund

När man fotar med RAW, hur öppnar man bilderna sedan? Jag kunde inte öppna dom och förstod ingenting, kunde inte se bilderna på datorn överhuvudtaget? :o

Svar: Jag öppnar mina i Photoshop, bara dubbelklickar på filen så öppnas den, funkar med Lightroom också (och kanske fler program, men det är dom som jag vet iaf). Jag brukar ställa in så jag får en jpeg och en raw för att jag ska kunna kolla igenom dom lätt på datorn.
Johanna Fåglund

Ja jag använder ofta photoshop men jag kunde inte öppna :o , får pröva igen, tack iallafall! :)

Svar: Du kanske får uppdatera camera raw eller något :p
Johanna Fåglund

Åsa

Wow! Imponerande att du har lärt dig allt fotande själv. Vad duktig du är!!! :)

Svar: Tack! :)) Det har tagit sin tid, men man kan om man bara övar mycket :))
Johanna Fåglund

Live versionen från RAH med Heart never lies kan jag seriöst börja gråta till för att den är så bra.....

Svar: Ja, helt galet bra! Blev så glad när jag såg att låtarna från konserten finns på spotify så jag kan lyssna på dom överallt :D
Johanna Fåglund


Kommentera

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (Bara jag som ser den)

Din blogg:

Kommentar: