Svar

Medan jag var utomlands la jag upp ett inlägg där man kunde ställa lite frågor till mig om man hade några som jag sen skulle svara på i ett inlägg. Nu har jag hunnit få ihop svar på alla frågorna jag fick, så här kommer dom :))

 

 Dina fem bästa fototips och trix? ;D

1. Att lära sig sin kamera och vad inställningarna gör. Våga ta det där steget från Auto. Det gör ingenting om det inte blir bra med en gång, testar man sig fram och läser om det så lär man sig :))

2. Testa andra vinklar. Sätt dig eller lägg dig ner, fota i höjd med motivet så får man lite mer intressanta bilder. Jag brukar se helt knäpp ut när jag fotar ibland, men vad gör man inte för en bra bild? :p 

3. Vara uppmärksam på dom små sakerna som finns ute. När jag går på promenader med mitt macro tittar jag alltid lite extra i buskarna och gräset bredvid vägen, finns ofta små roliga småkryp eller annat kul där.

4. Att ha en rak horisont på alla landskapsbilder. Det går att fixa enkelt i efterhand, men det är en fördel att tänka lite på det när man tar bilden.

5. Testa att fota olika tider på dygnet. Morgonljuset brukar ju vara såå fint, speciellt nu på hösten tycker jag. Eller testa på nattfotografering, något som jag älskar (men det kan vara svårt beroende på var man bor).
Fler tips hittar ni i min fototipskategori :))

 

Hvilke innstillinger gir bra lukkertid? hva bruker som regel du?
Det beror helt på vad man ska fota och hur ljuset är. Vill man frysa något i bilden utan att det blir suddigt är det en kort slutartid som gäller, då får man anpassa bländare och ISO efter det. Om man fotar på natten när det är mörkt får man ha en längre slutartid, men då kommer allt som rör sig bli suddigt och det blir streck efter lampor som flyttas. Men det kan ju bli bra också om det är så man vill ha bilden.  

 

Hva inspirere deg mest?
Att vara ute i naturen, gärna ute på landet eller någon annan stans där det finns fin natur. Här i Göteborg har jag Botanska trädgården som ett ställe som jag bara kan åka till för att gå runt med min kamera. 

 

Favoritmotiv att fotografera?
Fina landskap! Norge speciellt (som ni nog vet ;p)

 

Vilka är dina bästa Photoshoptips?
Fota i RAW-format! Det går att fixa såå mycket mer då, tex. få tillbaka detaljer i delar av bilden som ser helt svarta eller vita ut. 
Att använda Curvs/Kurvor. Det gör jag alltid, det är inte mycket mer än det som behövs för många bilder.

 

Dina bilder är fantastiska! Hur gör du när du fotar snöflingor?
Åh, tack! Jag använder ett macroobjektiv och ibland en extern blixt. Ser man att det snöar bra "fotosnö" som jag kallar det när man ser själva mönstret i flingorna, så kan man ta en vante eller något annat som man fångar snöflingorna på. Sedan får man fota med ganska liten bländare för att man ska få ett längre skärpedjup. Slutartiden får ju ändå vara runt 1/100-1/200 som längst om man inte har stativ för att det inte ska bli någon skakningsoskärpa, därför är det bra med blixt, så man slipper höja ison så mycket. Sen får man försöka få fokus på flingan (man får vara snabb innan den smälter). Efteråt kan man beskära bilden också så man ser snöflingan tydligare.

 

Finns det något du drömmer om att fånga på bild, det kan vara en plats, ett djur eller något annat?
Olika motiv i morgondimma skulle jag vilja fota. Tex dimma i motljus och en hjort eller liknande. Och fina landskap i sol och dimma. Jag älskar dimma :p 

 

Drömresemål?

 Åh, svårt! Jag vill till så många olika platser, så jag säger nog en jordenruntresa ;p 


Drömkändis att ha photoshoot med? 
Dougie Poynter i McFly/McBusted. Han är ju inte bara bra på bas och sjunga, han är ju en riktigt bra modell också :))

Här under är två bilder på honom som jag fotade i somras när dom var här i Göteborg. Tom fick vara med lite också :p 

 

Sanningens minut Vem är egentligen bäst i McFly? ;)
Såklart älskar jag ju alla, men den som jag alltid gillat liiite mer är Dougie :p Och det fick han veta också när jag träffade honom för Lisa sa det, haha :p Då höll han fram handen mot mig för en fistbump :D

 

Hur gör du för att få till sån snygg Bokeh? 
Jag använder ett fast objektiv med stort bländartal, tex mitt macro, 50mm 1.4 och 85mm 1.8 är mina favorit-bokehobjektiv (såklart funkar det med andra också, men det är en fördel med så stor bländare). Motljus är bra och gärna något som glänser i solen som löv, vatten eller om solen lyser igenom träden mellan löven. Man kan få fin oskärpa i förgrunden också om man har något som är väldigt nära kameran framför linsen. 

 

Har du någon favoritbild som annan person tagit?

Ser jättemånga fina bilder varje dag, så det är svårt att säga en favoritbild. 



Har du någon favorit bland dina egna bilder?

Jag har ju så himla många bilder, men det finns några som jag blivit extra nöjd med. Här under är två av dom.

 

Sista bilden till vänster + snöflingorna skulle jag utan tvekan kunna tänka mig att köpa av dig när vi flyttat till en större lägenhet. Blev helt kär och just den sista till vänster är som en dröm!

Svar: Åh, vad roligt att du gillar dom!! Bara att höra av dig om du fortfarande är intresserad efter ni flyttat :))
Johanna Fåglund

Jaa det kommer jag göra :D Tyvärr lär de dröja men ska allt komma ihåg att höra av mig ;) Älskar din blogg!

Svar: Jättekul att höra! Tack så mycket :D
Johanna Fåglund

Alltså dina snöflingsbilder är ju helt amazing! Älskar också att fota snöflingor, dock bor jag i Skåne så vi har tyvärr ganska ont om snöflingor :P haha.. Men ville bara säga att du är grymt duktig! :)

Svar: Tack så mycket! :)) Ja, det är jättekul att fota snöflingor, men det brukar inte bli så mycket här heller. Får hoppas på massa denna vintern :))
Johanna Fåglund

bra tips. jättefina blder

Svar: Tack! :D
Johanna Fåglund

Superbra tips här :) och himla fina bilder!!

Svar: Åh, tack så mycket! :))
Johanna Fåglund

Fantastiska bilder! Jag har nyss beställt en ny kamera, är så peppad på att testa den nu! Har bara haft min mobil och en vanlig digitalkamera innan. Nu har jag köpt en kompakt systemkamera så den ändå ska vara lätt att ha med 😀

Svar: Tack! Åh, vad roligt! Lycka till med ditt fotande med den nya kameran :))
Johanna Fåglund

Fantastiska bilder! Gud vad duktig du är :} Gillar verkligen bilderna på snöflingorna, wow.

Svar: Åh, tack så mycket :D
Johanna Fåglund

Vilka bra tips! :)

Svar: Vad roligt att du tycker det :))
Johanna Fåglund

Vad härligt med lite nya tipps!

Svar: Kul att du tycker det :))
Johanna Fåglund

Jätte fina bilder :) och bra tips

Svar: Tack! :D
Johanna Fåglund

NU har jag en fråga... hur skall man gå till vägar när man vill fota en nice lysande fullmåne med massa härliga detaljer i?? Har bara lyckats få till så månen ser ut som en lysande prick och en aningens tråkigt bakgrund... på bild ser den tråkig men tittar man det utanför linsen IRL så är det en massa vackra siluett av moln, skuggor samt skiftningar i natt himlen =(... dem jag vill få till liksom! Misstänker att det är slutartider, stativ och ev RAW som gäller *S* Hade vart gött att få svar på detta...

Måndagen 02-06:30 så är det blodmåne och supermåne btw, ifall du är vaken och vill fota lite sånt... väldigt ovanligt så pass på vetja!

Sist men inte minst... DUKTIGT GRYM du är på att fota, som alltid när jag susar förbi här!! TREVLIG SÖNDAG, kram =)

Svar: Jag har gjort ett inlägg nu om hur jag har gjort när jag fotat månen :)) Hoppas det är till någon hjälp. Ska självklart fota månen inatt, det får man ju inte missa! :)) Tack så mycket!! :D
Johanna Fåglund

Hej! dina bilder är helt otroliga och jag upptäckte din blogg precis, jag har bara två frågor, jag samlar till en system kamera och undrar vad man ska kolla efter, märke, pixlar osv? sedan undrar jag, redigerar du dina bilder på något sätt? klipper, ändra skärpan osv? 😊 älskar bloggen.

Svar: Vad roligt att du hittat hit! Tack så mycket :)) Jag tycker att du ska gå till en fotobutik och prata med någon som kan dom kamerorna som finns ute nu som passar för nybörjare. Vilket märke du ska ha beror helt på vad du tycker känns bäst, annars är kamerorna som är i samma prisklass rätt lika i kvalité och så. Jag valde Nikon för jag tyckte om menyerna bättre än Canons.
Ja, jag redigerar mina bilder. Brukar öka kontraster och lägga på extra skärpa bland annat, det är väldigt olika beroende på vad för bild det är.
Johanna Fåglund

Alltså jag har jättestora problem med att få till en rak horisont, det är helt knäppt. Jag tycker att det ser rakt ut, men sedan när jag kollar på bilden är det oftast snett. Vet inte om jag darrar till när jag ska trycka av, eller om det är mina ögon det är fel på. Någon tanke om det?

De där bilderna från Norge ser helt fantastiska ut!

Svar: Jag har samma problem :P får nästan alltid räta upp mina bilder i efterhand. I min sökare har jag några streck som jag försöker titta på, så man har något att gå efter. Vet inte om du har det i din sökare också? Tack så mycket :D
Johanna Fåglund

Jag har inte det, men det är möjligt att det går att ställa in och att jag missat det. Ska kika! Tack för tipset!

Svar: Jag har ett vattenpass i min liveview också, men det är inte så ofta man fotar med det.. Borde haft ett i sökaren :P
Johanna Fåglund

Du är ju helt grym!

Svar: Åh, tack! :D
Johanna Fåglund

Åh vilka vackra bilder :)

Svar: Tack :D
Johanna Fåglund

Dina bilder är heeelt fantastiska! Något jag undrar är hur du får landskapsbilder att bli så levande? Nu är jag verkligen glad amatör som i regel använder systemkameran för att fånga familjeögonblick, men vid vissa tillfällen är naturen så himla fantastisk att jag vill fånga den på bild. Problemet är att bilden oftast blir väldigt platt och liksom lite .. grå, känns det som? Den blir inte alls levande, och återspeglar oftast inte alls den fantastiska känsla som det verkliga ögonblicket gav en, vilket är synd. Har du något grymt tips på hur man kan motverka detta, vad man bör tänka extra mycket på? Dina landskapsbilder är helt fantastiska!

Svar: Åh, tack så jättemycket! :)) Det är ofta det blir så, svårt att fånga på bild precis hur det såg ut. Då hjälper det att ljusa upp, öka lite kontraster, lägga på extra skärpa m.m. i efterhand. Det är inte mycket som behövs och man behöver inte lära sig hela photoshop för det. Jag har både fototips och redigeringstips som du kan hitta i min meny :))
Johanna Fåglund

Wow, vad duktig du är! Jag blir så inspirerad när jag ser dina bilder! Särskilt de två du var mest nöjd med, jisses så fina. Jag har aldrig fotat snöflingor eller blixtar men jisses vad jag skulle vilja göra det nu! :-D Har du något inlägg om att fota blixtar, eller skulle du kunna skriva om det, om hur du gjorde?

Svar: Åh, tack! Vad roligt att höra :)) Ja, jag har ett inlägg om hur jag fotar mina blixtbilder. Du hittar det här: http://stargirlphoto.blogg.se/category/fototips.html
Johanna Fåglund

Tack!


Kommentera

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (Bara jag som ser den)

Din blogg:

Kommentar: