Att fota månen

Jag fick en fråga imorse om hur man fotar månen och jag kände att jag lika väl kan svara i ett inlägg och försöka ge lite tips på det. Som ni nog vet kommer det vara både supermåne och månförmörkelse/blodmåne inatt/tidigt imorgon. 
Nu är inte jag världsbäst på att fota just månen då jag oftast fotar mina nattbilder när den inte är uppe på himlen, och jag har aldrig heller fotat varken en supermåne eller blodmåne, så det här är bara lite hjälp på traven, inte hur man ska eller måste göra för att få en bra bild. 
 
Vid 2-tiden kommer månen vara 14% större än vanligt och ljusstarkare, men vid månförmörkelsen kommer den vara mindre ljusstark, så inställningarna kan inte vara samma vid dom tillfällena. 
Mellan 04:11 och 05:24 kommer det vara en total månförmörkelse och månen blir röd, 04:47 är den som mest täckt. Jobbiga tider på en måndag morgon, men detta kommer jag inte att missa! Det ska ju vara klart väder också i typ hela landet verkar det som. Klar utsikt mot väster läste jag att man behöver ha, månen kommer vara ganska lågt på himlen under förmörkelsen. Jag ska se om jag orkar mig ut till havet och försöka få fina bilder. 
Här kommer lite exempel på bilder och hur jag gjort när jag fotat. 
 
Närbilder på månen: 
Ifall man vill komma så nära månen som möjligt behöver man ett objektiv med en lång brännvid, alltså ett teleobjektiv. Jag själv använder 70-300mm. Stativ är bra att ha, men inget måste då slutartiden inte behöver vara så lång, det är bara lättare med fokusen om man använder stativ. 
Månen kan fortfarande kännas ganska liten i bilden och det är väldigt mycket svart runt om, så att beskära den kan vara bra att göra, så man ser månen bättre. Det är vid dom här tillfällena det är fördel med fler megapixlar på kameran, så jag med mina 36mpx kan beskära rätt mycket. Här under är en bild och vilka inställningar jag haft när jag fotat den.  
 
Nikon D800 / Nikon AF-S 70-300mm F4.5-5.6G IF-ED VR 
1/500sek, f/7.1 ISO 100 
 
Landskapsbilder med månen: 
Detta tycker jag är lite roligare då det blir lite mer variation i bilderna än när man bara zoomar in på månen. 
Här behövs det ett stativ för ofta får man ha lite längre slutartider, fast det är olika beroende på hur ljust det är ute. 
 
Bild 1: Nikon D80 / Tamron 10-24mm - 47sek f/3.5 ISO 250
Denna bilden är tagen mitt på natten när det var mörkt, därför har jag kunnat ha en så lång slutartid. Men när man har en längre slutartid blir månen också ljusare som ni ser. Hade jag velat få månen som på andra bilden hade resten i bilden blivit mörkt. 
 
Bild 2: Nikon D800 / Nikon AF-S 70-300mm F4.5-5.6G IF-ED VR - 1/160sek f/5 ISO 320
Här hade det inte hunnit bli helt mörkt ute än, så slutartiden är mycket kortare än på första bilden. Månen höll på att gå upp och lyste inte lika starkt, så jag fick med detaljerna i den plus fick behålla himlen och havet utan att det blev mörkt. 
Om jag skulle gissa, så är det ungefär såhär mycket månen kommer lysa vid månförmörkelsen när den är röd. Alltså jag har ingen aning nu för jag har aldrig sett det, men jag föreställer mig något sånt här, men mörkare himmel, så det krävs en lite längre slutartid. 
 
Bild 3: Nikon D800 / Nikon 50mm 1.4G - 1/25 f/3.2 ISO 1250
Här var jag lite för lat för att ta fram mitt stativ, så jag har höjt ISOn en del istället, men jag hade kunnat ha en lite längre slutartid och lägre ISO. 
Denna bilden är tagen vid samma tillfälle som den andra, men månen ser ju olika ut. Den ser ut att lysa starkare just för att jag behövde lite ljusare inställningar om man kan säga så för att få med detaljer i förgrunden. Därför blev månen också ljusare och jag förlorade detaljerna i den. Själv tycker jag inte att det gör något, men man hade kunnat ta en egen, mörkare exponering för månen och redigerat ihop dom. 
 
Nikon D800 / Nikon AF-S 16-35/4 G ED VR - 30 sek f/4 ISO 200 
Märkte att jag inte har så många landskapsbilder på månen mitt i natten. Jag gillar när månen står lågt på himlen i skymningen. Det ser ljusare ut på bilden än vad det egentligen var eftersom jag haft så lång slutartid. Månen lyste inte jättestarkt, så det funkade att ha den så lång utan att månen blev alldeles för ljus. 
 
Nu vet ni lite om hur jag tänker när jag fotar mina månbilder, hoppas ni gillade inlägget. Som ni märker är det jättesvårt att säga exakt vilka inställningar man ska ha, men ni har fått se lite exempel i alla fall. Så ska ni ut och fota inatt eller någon annan gång tycker jag att ni ska testa olika inställningar. Blir det för ljust är det bara att ha en kortare slutartid och för mörkt en längre. Så hoppas vi på att det fortsätter vara klart väder, så man får se den fina månen inatt :)) 
Ett tips till, fota i RAW-format!! Jag kör alltid på så jag får en JPG och en RAW, just för att det är lättare att kolla igenom JPG-bilderna och sen redigerar jag RAW-bilden. 
Har ni några frågor är det bara att fråga. 

Carina

Fina bilder!. :D

Svar: Tack :))
Johanna Fåglund

Dina bilder är magiska!
Jag hade så gärna velat se månen men jag blir alltid så nanig redan vid 00:00 tiden så kommer aldrig orka vara vaken haha.

Svar: Tack! :D Jag har nästan alltid svårt att sova och somnar sent, så för mig blir det nog inga problem. Det tråkiga är nog att jag kommer vara ensam bara :p
Johanna Fåglund

Åh jag bara måste pröva, vi har en stor bro här i närheten där jag bor, och jag har sett en sjukt stor och gul måne förut vid midnatt en gång, och jag skulle ha fått perfekta bilder om jag hade haft med mig min kamera, fast jag va tyvärr på väg hem från jobbet för att sova då.

Men tack för dina tips, jag ska absolut vara på plats på bron innan kl 02.00 inatt :D

Svar: Vad bra att ha ett sånt ställe nära! Synd att du inte kunde fota sist, men hoppas det går bättre inatt istället :)) Vill du se när månen är röd också får du gå tillbaka lite senare med :p
Johanna Fåglund

Mitt alarm är redan ställt!! Tänker banne mig inte missa detta!

Svar: Haha bra!! :))
Johanna Fåglund

Åke

Tack! Jag lyckas aldrig få till månen något bra, nu gick den dock i moln hos mig... Ska ut och sänka mitt ISO tal...

Svar: Hoppas att du fick några bra bilder :))
Johanna Fåglund

Åh men gud vad bra, det var precis det här jag behövde! Tack! :)

Svar: Så bra :D
Johanna Fåglund


Kommentera

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (Bara jag som ser den)

Din blogg:

Kommentar: