Köpa ny kamera eller objektiv?

Jag har en liten fråga som du kanske kan besvara. Jag undrar om det är själva kamerahuset eller objektivet som spelar mest roll för hur en bild blir? Jag har en Canon EOS 1100D, och funderar på att antingen köpa ett nytt kamerahus, eller, om det blir högre kvalitet på bilderna, ett nytt objektiv.
 
Det är både kameran och objektivet som spelar roll när det gäller kvalitén på bilderna. Såklart får man ju bättre kvalité med ett dyrt kamerahus, men man kan ta jättebra bilder med ett billigare kamerahus också. 
Jag själv fotade länge med min Nikon D80 (har tagit flera av mina favoritbilder med den), köpte till flera objektiv att fota med och tyckte att det var jättebra. Har man till exempel bara kitobjektivet så borde man testa på ett nytt objektiv innan man byter kamera för det skulle inte bli så stor skillnad om man bara använde kitobjektivet med den nya kameran också. 
 
Sen beror det också lite på vad man vill fota om man ska byta kamera eller inte. Klarar kameran inte högt ISO så bra är det svårare att fota i sämre ljus. Fotar man mycket inne och behöver snabba slutartider kanske man kan tänka på att köpa ny kamera om man verkligen behöver det. Jag klarade mig rätt bra med min D80 även om jag knappt kunde använda högre ISO än 400 eftersom jag mest fotade utomhus. 
Anledningen till att jag bytte kamera var att jag växte ifrån den helt enkelt. Jag ville kunna göra mer, ha fler funktioner, större bilder och såklart bättre kvalité. Bättre och högre ISO ville jag också ha eftersom jag skulle fota bröllop och dop i kyrkor som ofta inte har bra ljus, sen ville jag också testa på fullformat. Detta var i samma veva som jag startade mitt företag så jag kände att jag behövde något nytt. 
Jag gjorde ett stort hopp från min D80 till min D800 eftersom jag kände att det inte hade blivit så stor skillnad om jag bara bytt till en typ D7000. 
Så känner man att man ändå trivs med sin kamera och inte behöver fler funktioner så testa med nya objektiv, det kommer bli roligare att fota när man har flera olika att välja mellan också. 
 
Lite om objektiv då.. 
Jag har flera objektiv som jag byter mellan när jag fotar. Visst är det lite jobbigt att bära runt på, men man måste ju inte alltid ha med allt (jag har typ aldrig med alla mina objektiv samtidigt). 
Det är ju så här med att ju dyrare objektiv man köper desta bättre kvalité, men det finns billigare objektiv som ger riktigt bra kvalité också. 
 
- Själv älskar jag fasta objektiv eftersom dom är så ljusstarka så man slipper ofta höja ISOn, bokehn blir fin och bilderna blir skarpa. Ett bra objektiv som jag kan rekommendera är 50mm 1.4, eller om man inte vill lägga ut så mycket pengar, ett 50mm 1.8. Det kan man använda till mycket och det är hur bra som helst! 
- Sen med ett macroobjektiv kommer man in i en helt ny fotovärld för det är så mycket man kan fota med ett macro som man inte kan med andra objektiv. Macro är något av det bästa att fota tycker jag. Jag använder Tamron AF 90/2.8 SP Di Macro 1:1 VC USD som jag tycker är såå bra, men har även den äldre versionen av det objektivet som jag också varit riktigt nöjd med. 
- Vidvinkel är också jättebra så man får med mycket mer i bilden, riktigt roligt när man fotar landskap. Jag använder Nikon AF 16-35mm 4.0G ED VR AF-S som jag är jättenöjd med. Innan jag bytte kamera fotade jag vidvinkel med Tamron 10-24mm som jag tyckte om då, men som jag inte skulle rekommendera i dagsläget då det inte är så skarpt i kanterna. 
- Telezoom är lite svårare eftersom dom billigare inte är så ljusstarka och det gör att man inte kan få så bra bilder i sämre ljus om man inte höjer ISOn mycket. Jag hade ingen telezoom när jag hade min D80 av just denna anledningen, men nu när jag har min D800 köpte jag ett Nikon AF-S 70-300mm F4.5-5.6G IF-ED VR som funkar helt okej. Är inte helt nöjd med kvalitén, men det blir ändå bra bilder. 

Så mitt tips är att inte byta kamera om man verkligen inte behöver det, utan testa olika objektiv istället, både roligare och bättre. 
 
Hoppas att detta hjäpte dig med din fråga och om någon annan undrat samma sak också fick svar.
Jag har skrivit så som jag tycker och mina egna erfarenheter, så det är såklart upp till er om ni inte vill lyssna på mig och göra på något annat sätt :))  
 
Nikon D80 - Tamron 10-24mm 
 
Nikon D800 - Nikon 16-35mm
 
Nikon D80 - 50mm 1.4 
Nikon D800 - 50mm 1.4
 
Det är lite svårt att jämföra bilder såhär på bloggen, men det är ju inte jättestor skillnad när man lägger upp dom här även om dom är tagna med olika kameror. 

Vilka fina bilder! den rosa blomman till höger var riktigt snygg!

Svar: Tack :D
Johanna Fåglund

Skulle du kunna tänka dig att lägga upp lite mer fototips? (Om du vill förstås) Jag blir verkligen inspirerad och har lärt mig mycket av att läsa dina tips. Kram!

Svar: Så kul att höra! Jag kan lägga upp fler, svårt bara att komma på vad för tips. Har du några förslag? :))
Johanna Fåglund

Kanske mer om hur du redigerar dina bilder. Mer om Photoshop? Jag själv har inte det men skulle vilja ha det. Haha och om jag ska vara ärlig vet jag inte hur man skaffar det eller använder det för den delen. Eller jag tror nog att man laddar ner det... eller? Haha! Mer om olika fotovinklar skulle också vara kul!

Svar: Jag hade kanske kunnat göra ett nytt inlägg om hur jag redigerar en bild. Det är ju såklart olika från bild till bild, men oftast är det ungefär samma "verktyg" jag använder. Photoshop kostar pengar, men vad jag har hört finns ett annat program som heter Gimp som ska vara bra för nybörjare och som jag tror är gratis. Det kan ju alltid vara något att testa till en början? Okej, jag ska komma ihåg detta när jag är ute och fotar så kan jag förklara i ett inlägg. Haha jag är inte bra på att förklara saker, men kan alltid försöka iaf :p
Johanna Fåglund


Kommentera

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (Bara jag som ser den)

Din blogg:

Kommentar: