Svar på era frågor :))

Fick en del frågor iaf i inlägget jag la upp för några dagar sen, så jag tänkte att jag skulle svara på dom nu :)) 
 
- Har du några tips på vad man kan tänka på osv när man fotograferar landskap? :)
Försök att inte ha horisonten i mitten, det blir oftast bäst att antingen ha med mer himmel eller mer landskap (fast ibland kan jag inte välja så horisonten hamnar i mitten ändå :p). Som tex bilden under, den är uppdelad i tredjedelar ungefär. En tredjedel vatten, en tredjedel berg och sen en tredjedel himmel. Så kan man tänka när man fotar. Viktigt också att horisonten är rak!
Ett halvtonat gråfilter är bra att ha så man får en bra exponering över hela bilden. (Se här hur det blir med och utan) 
Testa andra vinklar än att bara stå och ta bilden. Sätt dig ner och se hur det blir i en lägre vinkel. 
 
- Har du fotat rymden/stjärnorna någon gång? 
Stjärnor har jag fotat några gånger. Det är svårt när man är här i Göteborg där det är så mycket lampor, men brukar passa på om det är bra väder när jag är hemma hos min pojkväns föräldrar som bor på landet. Man ser galet mycket stjärnor där, är inte van vid det :p
 
- Finns det en plats du gärna skulle vilja fota på som du inte redan gjort?
Här, här och här är tre exempel på liknande platser jag såå gärna hade fotat på. Den sisa är Lofoten, vi tänkte åka upp dit i sommar, men det var lite för långt att åka med bilen tyckte vi.
 
- Hur gör man för att få riktigt skarpa och fina bilder när man lägger ut dom på nätet? Mina bilder tappar alltid skärpa och ser inte ut alls så som jag vill förmedla dom, eller vad man ska säga.
Jag brukar allid förminksa mina bilder till 700px eftersom det är så stora dom är här på bloggen. Efter jag förminskat lägger jag på lite extra skärpa och sedan sparar jag dom för webben
 
- Hur lyckas du komma så extremt nära när du fotar typ flugor och sånt, även blommor? :)
Jag använder ett macroobjektiv (Tamron 90mm 2.8), det är ett objektiv som är till för närbilder. Sedan brukar jag beskära bilderna för att det ska bli ännu närmare. 
 
- Har du några tips på freelensing? 
Nej, tyvärr. Det är inget jag testat, men man kanske borde göra det någon gång :p 
 
- Om du varit väldigt oinspirerad ett tag, hur kommer du igång och fotar/redigerar igen? 
Eftersom jag fotar mycket utomhus beror det mycket på årstiden och vädret. Brukar ha sånna perioder i november/februari/mars typ. Jag brukar inte göra så mycket åt det, kan alltid kolla på gamla bilder och redigera några som jag inte lagt upp tidigare. 
 
- Hur mycket tid lägger du ner på att redigera dina bilder? :)
Det är lite olika beroende på hur bilden ser ut och hur jag vill att den ska se ut. Det kan ta allt ifrån 1 minut till 10 på en "vanlig" bild. Sen har jag hållt på i timmar med sånna bilder som är lite mer extrema. 
Som här till exempel.. Hade en tråkig bild som jag ville göra något roligt med. Den tog ganska lång tid, över en timma iaf :p
 
- Hur länge har du fotat? :) 
Sen jag var 18, alltså ungefär 5 år. 
 
- Vad är det roligaste du vet att fota? och hur kommer det sig? 
Älskar ju att fota motljusbilder, det blir så fint och jag gillar att ha mycket färg och oskärpa i mina sånna bilder med bara något litet i fokus.
Men landskap är också himla kul, speciellt när det är bra ljus eller något ovanligt fint landskap. Blir så glad när man får dom där tillfällena. 
 
- Vad har du gått för utbildningar? 
På gymnasiet började jag på Estet/Media, men bytte efter en vecka till Barn och fritid.Det var ju några år innan jag började fota. Men ångrar inte att jag byttre ändå. 
Gick sen en makeup-utbildning våren 2011, såå kul och lärde mig massor. (innan kunde jag bara göra en eyeliner och ta på mascara typ :P) 
Gått en starta eget-utbildning också. En ganska kort, men den var rätt bra ändå.
 
- Vad är ditt bästa fototips? :)
Att lära sig sin kamera. Inställningarna är väldigt viktiga. Stäng av auto och ut och testa massa inställningar! Det är så jag har lärt mig. 
 
- Bästa minnet från 2012? 
Hmm.. Tror att det måste bli när jag köpte min Nikon D800 :D 
 
- Västa minnet från 2012?
Det vet jag faktiskt inte. Kan inte komma på något. 
 
- Hur kom de sig att fick upp ögona för foto och makup? 
Jag har alltid varit lite kreativ av mig, ritat och sånt. När jag fick min kamera fotade jag precis allting. Redigering hade jag hållt på med i ca två år redan, så gillade att redigera mina bilder. La upp bilderna på dayviews (bilddagboken hette det då) och folk verkade gilla dom. Sen har jag bara fortsatt :)) 
Makeup blev jag mer intresserad av 2010 då en kompis till mig gick den utbildningen som jag också gick sen. Hon behövde någon som kunde sitta modell åt henne, så jag gjorde det några gånger. Jag tyckte det verkade väldigt roligt, så ungefär ett år senare gick jag själv utbildningen. 
Här under är en av mina första bilder efter att jag fick min kamera (Canon Powershot G9). Hade önskat mig en kamera för att jag skulle på McFly-konsert några dagar efter min födelsedag. Och andra bilden är en av gångerna jag satt modell åt Kranya.
 
- Har du haft några andra intressen/hobbyer än foto och makeup? 
Jag kommer knappt ihåg vad jag gjorde innan jag började fota. Men gick i friidrott när jag var 14-15 nånting som jag tyckte om. Var bäst i skolan av tjejerna på 800m när jag gick i 8an, bara för att skrya lite ;P. Sen har jag ritat en hel del också, gör det fortfarande ibland, fast med ritplattan.
Ritade denna 2005 eller 2006 någon gång. (fint jag skrev mitt namn över bilden i ps också)
 
- Vad är din favorit färg? 
Rosa och turkos :)) 
 
- Vilka bloggar läser du? 
Jag läser inte så många bloggar regelbundet, brukar titta in hos lite olika personer då och då. Men en blogg som jag gillar väldigt mycket är A'la Foto. Hon är riktigt duktig! 
 
- Har du några djur?! 
Nej, det har jag inte. Fast jag hade en kanin som jag fick när jag fyllde 6år, Linus hette han :p Fast han dog när jag var 14 :( 
 
- Var får du din inspiration ifrån? 
Mycket från naturen. Tar med kameran ut och fotar allt som ser fint ut. Gillar när det är mycket färgglatt och bra ljus.
Sen kan jag kolla på den sidan som jag länkade några frågor högre upp, 1x.com. Där kan jag sitta och kolla på bilder hur länge sen helst. Man vill verkligen ut och fota när man ser dom, fast sen kommer man på att den miljön som dom flesta bilderna där är tagna i inte finns här. Har ni inte varit inne där någon gång, så gör det. Sjuka bilder!! ;o 
 
- Kan du inte visa ditt bästa foto?
Väldigt svårt att välja ut ett bara, men här är två som jag blivit väldigt nöjd med. (klicka för att se dom lite större)
 
- Ditt bästa sommarminne?
Det får nog bli när jag och Tobias var i Norge förra månaden. Så himla kul och jag fotade något som jag alltid velat fota! Norrsken :)) (fast dom bilderna har jag inte redigerat än, dom kommer i nästa norgeinlägg jag gör)
 
Det var alla frågor det. Såklart är det bara att fråga om ni skulle undra något mer någon gång :))
 

Tack för bra svar på min fråga men nu undrar jag ju om du har några tips om man vill fota stjärnor? :)

Svar: Hög iso, stor bländare och några sekunder lång slutartid brukar man ha vid stjärnfotografering. Hur lång slutartid man kan ha utan att stjärnorna blir små streck beror på vilken brännvidd man har på objektivet. Har man en vidvinkel man man ha längre slutartid än om man zoomar in mer. Man får testa sig fram lite med det. På bilden jag visade där uppe har jag haft 4sek, f/1.4 och iso 1600 med mitt 50mm objektiv.
Johanna Fåglund - Fotograf och Makeup-artist

Riktigt kul läsning & otroliga bilder !

Svar: Tack :D
Johanna Fåglund - Fotograf och Makeup-artist

Kul läsning! Och kul att du gillar Anneli (A'la Foto) - jag är hennes assistent :D

Du är verkligen en talangfull fotograf!! Jätteintressant inlägg! :)

ÅH vad glad jag blir av att läsa detta! Varmt tack!! :O)))
Och Adine är inte bara min assistent utan en tokbra assistent och vän! :O)

Intressant att läsa detta! Det är verkligen kul att läsa om andra på detta sätt!! Tack för att du delar med dig! Du är verkligen en fantastisk fotograf!!


Kommentera

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (Bara jag som ser den)

Din blogg:

Kommentar: