IR - Före och Efter

Så många frågar mig vad IR-filter är för något. IR står för infraröd. Det är svårt att förklara vad det är, men det är inget ljus vi kan se och när man använder ett IR-filter släpper kameran bara in det infraröda ljuset, därför behövs det rätt lång slutartid eftersom inte så mycket ljus kommer in. Jag är inte bra på att förklara eftersom jag knappt vet själv :P Ni får läsa på google om ni vill veta mer om det.
Det kan iaf bli fräcka bilder om man vet hur man gör :P Man behöver en del redigering för att få det bra..

Jag tänkte visa hur bilden ser ut innan och efter
Och vad jag har använt när jag redigerade..



Såhär ser då en IR-bild ut oredigerad. Den kan se annorlunda ut beroende på vilken vitbalans man har, men jag ändrar vitbalansen efteråt i Camera Raw i Photoshop. Alltså fotar jag bilderna i Raw-format.
Sen har jag använt: Channel Mixer, Levels, Color Balance, Selective Color och Curves när jag redigerade för att få bilden såhär..


Samma sak har jag gjort med bilden här nere..


Man kan göra IR-bilderna på lite olika sätt, här nere har jag behållt den röda/orangea färgen på himlen..


Riktigt snygg effekt! :)

Hej!

Jättefina bilder du tagit på bloggen :)

Bilderna är verkligen mk snyggare efter redigeringen.

shit, vad häfitgt ! ;o

blev tipsad om din blogg i en kommentar på lina flodins blogg, tror jag det var :)

verkligen superfina bilder. ♥



följa varandra på bloglovin? (A)

Riktigt grymma bilder:D

de vit/blåa bilderna är så jäkla häftiga som du lägger upp! :D önskar att jag fattade hur man gjorde och hade en sån kamera som kan fota så :D haha

Så fina bilder!

Coolt ;)

Fina bilder ;)

Herregud vilken fin blogg du har! :D

Kjempe stilige bilder og etter å ha sett disse kunne jeg godt tenkt meg ett IR-filter. :D

Sv; varsågod, vad använder du för program till din header ? :D

hej! jag har försökt att hitta just vilken kamera du har, men allt jag hittar är utrustningen! Så vilken kamera har du? :-) en nikon har jag sett, men vilken?

Hoppas jag inte stör för mycket, KRAM

sv; jaha förlåt, jag måste ha missat det!

Coola bilder!

Va? Är dem sådär röda från början? Är alla ir bilder så från början?

Är det ett filter man sätter på Objektivet?... fatta inte (a)

Ottilia

Bra bilder på IR du har tagit :P

Du har ingen slags tutorial eller liknande om redigeringen? Jag har nyligen skaffat filtret men vet inte mycket om själva redigeringen.. det är ju rätt svårt hehe..

Hur är det du tar IR-bilderna? Har fotat ett tag samt redigerat och bara undrar. Hoppas jag inte frågar en dum fråga (a).



MvH Philip.

Sv: Tack så mycket för det snabba svaret! :D Och redigeringen ska nog inte vara så svårt, har suttit i Photoshop en del :). Måste bara fixa det där IR-filtert!

Vad fina bilder!:D Jag fick just ett IR-filter, så i sommar (när det blir varmare) så ska jag fara ut och experimentera med det!:D

hej, skulle du kunna göra en video när du redigerar det här :O

http://stargirlphoto.blogg.se/images/2010/dsc_9070_namn_107379741.jpg<33

johanna :)

åå skitcoola bilder! men kan man inte få samma slags bild utan det filtret eller måste man ha ett sånt? isåfall är det absolut värt att köpa då dina bilder blev helt magiska. sen har jag en till fråga, tror inte att du har en canon kamera (?) men du vet ju en del om olika kameror (mer än mig i alla fall) så skulle blivit jätte glad om du kunde hjälpa mig.

just nu har jag en nikon d3100 med ett 25-55mm objektiv. Den är runt 2-3 år gammal och jag känner att jag börjat växa ur den. Vill komma vidare och kameran har börjat bli seg, tappa fokus osv.. därför tänkte jag önska mig en canon eos 600d i julklapp tillsammans med ett 25-55mm objektiv och ett 55-300mm objektiv. har inte hört så mycket om själva kameran men vet att det är exakt dom objektiven jag vill ha så jag tänkte höra med dig, skulle du rekommendera en canon eos 600d till en "nybörjar" tjej men som ändå kan det mesta och vill utvecklas ännu mer?

Vet att det blev en hel roman här men skulle uppskatta svar JÄTTE mycket. TACK för en super bra blogg med underbara foton och en hel drös med inspiration!

// Johanna :)

Svar: Tack! Aa, man behöver ha ett IR-filter för att få den effekten, sen behövs det en del redigering också för att få dom sådär. Ja, 600D ska vara en bra kamera som man kan utvecklas med. :))
Johanna Fåglund

Åh vad coolt detta verkar! Jag blev väldigt sugen på att köpa ett filter och testa :)
Jag tänkte också skriva ihop ett litet inlägg om IR och undrar om jag får låna dina bilder för att visa? länkar självklart!


Kommentera

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (Bara jag som ser den)

Din blogg:

Kommentar: