Meteor

Nikon D800 // Nikon AF-S 16-35/4 G ED VR
 
Nu i helgen peakar ju meteorregnet perseiderna, så ett tag framföver kommer det synas meteorer på himlen (flest natten till slöndag). Jag har ju varit ute och fotat det tidigare år, men utan att lyckas något vidare bra. Eftersom vädret inte ser jättelovande ut i helgen och jag ska iväg på lördag åkte jag och Tobias ut igår kväll för att titta på lite stjärnfall. Vi hade med oss liggunderlag och sovsäckar som vi låg i på klipporna ute vid havet. Jättemysigt var det. Nackdelen var att månen var på väg upp och blev starkare hela tiden och till slut lyste den upp som en lampa. Vi såg flera stora meteorer i alla fall, så himla häftigt är det! Tyvärr kom inte någon med på bild (såklart) och bilderna blev ganska tråkiga eftersom månen var för ljus.
 
Därför lägger jag upp denna bilden istället som jag fotade i våras när vi var i Källsjö som jag visst råkat glömma av att visa innan. Jag ville fota stjärnorna, så mamma följde med mig ut och när jag höll på att ställa upp kameran såg vi något som jag trodde var en planet eller en stark stjärna, så tänkte inte så mycket mer på den. Riktade i alla fall kameran åt det hållet då vintergatan gick där (syns svagt vid cassiopeia, stjärnbilden som liknar ett w) och tog en bild. Då såg vi att "stjärnan" blev starkare, rörde sig över himlen långsamt, sen tonades ut och försvann. Väldigt tur att vi kom ut just då och jag fick med det på bild, detta var första bilden jag tog också. Det måste ju varit en meteor som bara var väldigt långsam, ser ju ut som det på bilden också. 
 
Har ni fångat någon meteor på bild förut? Eller ska ni försöka i helgen? :)) 
 

Hade tänkt att ge mig ut i kväll. Om bara de nedrans molnen vill flytta på sig!!

Svar: Så segt att det skulle bli molnigt när det är som bäst :/ Hoppas du får lite molnfritt iaf!
Johanna Fåglund

Jag gick ut i natt för att fota meteorregnet men lyckades inte så bra. Min tanke var att bara köra med långa slutartider, men det verkade inte vara rätt metod. Fick massor med stjärnor på bild men inga fall, trots att jag såg "fall" under tiden slutaren var öppen.
Hade varit intressant att veta hur de gjort som lyckats.

Svar: Jag tror att det ska vara rätt med långa slutartider, men har också stött på samma sak flera gånger att jag sett meteorer som borde ha kommit med, men inte synts på bild. Jag skulle gissa på att dom meteorerna som inte kommer med inte har varit tillräckligt starka. Bilden här över fotade jag med 30 sekunder lång slutartid, f/4 Iso 2500 och det verkade ju funka rätt bra :p
Johanna Fåglund


Kommentera

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (Bara jag som ser den)

Din blogg:

Kommentar: