Elton och jag

Nikon D800 // Nikon AF 85/1,8G
 
När jag fotade bilderna på Elton bland ljungen förra veckan tog vi även denna bilden på oss två som jag tyckte blev ganska mysig :)) Gillar egentligen inte att sitta mitt bland ljungen på det sättet på grund av alla kryp, kändes som att det kröp över hela mig efteråt, men vad gör man inte för en bild :p 

En långpromenad i skogen

Uppe på klippan till vänster stod jag när jag tog bilden ovanför
 
När man inte har sitt macro med sig funkar vidvinkeln rätt bra för närbilder också :p
Nikon D800 // Nikon AF-S 16-35/4 G ED VR
 
Igår kände jag och Tobias för att gå en lite längre vandringsled i någon skog med Elton. Vi googlade lite och fick upp Ranebo naturreservat som såg fint ut, så dit åkte vi. Vi visste inte riktigt hur lång vandringsleden var, men den såg inte för lång ut i alla fall (13km blev det). Det var så fint med flera utsiktsplatser och massa skog täkt av mossa, mysiga sjöar med klart vatten, men i slutet blev det riktigt sumpig mark, inte lika kul att gå i det. Det tog ganska lång tid att gå denna vandringsleden, över 5 timmar! Fast då hade vi stannat rätt länge också på flera ställen så Elton fick vila (även om han helst bara ville springa runt och utforska allt hela tiden :p) och gått lite fel i slutet :p Blev en väldigt mysig dag i skogen iaf :)) Dock mycket fästingar. Vi har plockat 5 stycken på Elton och både jag och Tobias har haft var sin krypandes på oss ;o Dom är verkligen äckliga! Hoppas vi slipper se fler nu. 

Norge 19 Juli 2017 // Vandring till Blåhøa

Våran andra dag i Norge hade vi bestämt oss för att gå en lite längre vandring. Jag hade kollat runt på internet om vad det fanns för berg att bestiga i Trollheimen och det blev Blåhøa, en vandring på lite över 2 mil fram och tillbaka med en höjdskillnad på 1000m (själva toppen var 1671 m.ö.h.). 
 
På morgonen körde vi till Gjevilvasshytta där vandringen startade och började gå. Det vi inte visste var att det skulle ta nästan 12 timmar tills vi var tillbaka :p Ca 8 timmar hade vi läst att det skulle ta, men vi går iofs inte så jättesnabbt för jag orkar inte det med en tung väska (måste verkligen ta en mindre och lättare nästa gång) plus att vi stannar mycket och länge på vissa ställen :)) Tänkte att jag berättar om vandringen under bilderna. (varning för väldigt många bilder i detta inlägg :p) 
 
kl. 09.39
 
I början gick vi på en stig i lite skog, ganska snart började det luta uppåt. 
 
Eftersom det lutade en del gick det ganska snabbt att få höjd. Vi började nästan nere vid Gjevillvatnet som man ser bakom mig. Här hade vi gått i knappt en timma. 
 
Vi kom länge och längre ifrån vattnet och det var riktigt fint uppe på fjället. 
 
Vid 11-tiden började man skymta Blåhøa (till höger), men vi visste just då inte att det var det berget vi skulle upp på. 
 
kl. 11.22
 
Nu visste vi att det var det berget som vi skulle bestiga (fast man gick upp på andra sidan) 
 
Trevligt att vägen vi skulle gå korsade en fors ;o Ser ju inte allt för lockande ut att sätta ner sina fötter i detta vattnet, ellerhur? 
 
Men skulle vi upp på berget var detta enda vägen. Vattnet var sååååååå kallt!! Det gjorde så himla ont i fötterna efter bara en sekund. Usch, gillade inte det alls... Det jobbiga var att man skulle tillbaka sen också, haha.. 
 
Andra personer som också gick över. Vi packade ner både kamera och mobiler medan vi gick i vattnet, så tog inga bilder då. 
 
kl. 12.11. Äntligen var vi över. Efter forsen såg landskapet ut på detta sättet. Ganska blött, men väldigt fint :)) 
 
Det var en lång bit att gå här. Såhär såg det ut när vi vände oss om och kollade tillbaka..   
 
 
Nu började vi gå uppåt lite mer efter en lång (typ) raksträcka. 
 
kl. 13.11. Vi kom fram till denna fina lilla sjö uppe bland bergen. Här var också "foten" av Blåhøa och det blev mycket brantare och jobbigare. Den första delen av vandringen hade inte varit så krävande, mest lång bara. 
 
Men uppåt kom vi. Nu började man se Gjevillvatnet igen. Det jobbigaste här var att vi inte hade någon aning om när vi var uppe. Det var typ som stora kullar upp och efter varje krön trodde vi att vi skulle vara på toppen, men nej, det var vi inte alls:p 
 
kl. 14.33. Nu hade vi kommit en bra bit upp, men vi var inte framme än.. Skulle gå i lite (blöt) snö också och upp för ännu ett krön eller två. 
 
kl. 15.00. Äntligen på toppen!! 
 
Nedanför kanten såg det ut såhär. Stupar bara rakt ner, så vågade inte vara för nära. 
 
Utsikten var det ju inget fel på :))  Sen hade vi fått lite fina moln också lagom tills vi kom upp. 
 
Här sitter jag på toppen av Blåhøa :)) 
 
kl. 16.07. Efter att vi varit på toppen i över en timma började vå gå neråt. Vi stannade mycket längre än alla andra som var där, så vi blev helt ensamma till slut. Vi ville inte bara gå upp och vända igen när man gått så långt :p 
 
På vägen ner stannade vi vid en annan utsiktspunkt som jag tyckte var lite bättre även om den inte var lika högt upp. 
 
Här ser man ut över typ hela vägen vi gått. Nere till höger går stigen bort mot forsen (typ i mitten av bilden, där snön ligger) och sen bort längs forsen och ner bakom krönet mot Gjevillvatnet. Svårt att se på en så liten bild, bättre när man zoomat in. 
 
kl. 19.00. Sen kom delen jag inte sett fram emot, att gå tillbaka över forsen! Kändes inte lika jobbigt på tillbakavägen och som tur var blev fötterna varma snabbt efter man fått på sig strumpor och skor igen. Vi hade fortfarande en bra bit kvar, men jag hade inte uppe kameran på tillbakavägen, så denna bilden får avsluta dagen. 
 
Klockan 20.50 var vi tillbaka vid bilen igen (hade sparat 20 min på att köra förbi Gjevillvasshytta och parkera där vandringen startade, men vi visste inte det då). 11 och en halv timma hade denna vandringen tagit. Kan ju säga att vi hade rätt så ont i fötterna efteråt, haha. Även om det blev lite längre än vi tänkt oss, så var det en bra och rolig vandring. Den såg ju inte likadan ut hela tiden heller, först var det ju träd, sen fjäll, sen den där våtmarken, upp för berget var det väldigt stenigt, vi gick i snö och vatten och utsikten från toppen var riktigt fin. En jobbig, men bra dag helt enkelt med massrr av bilder :)) Hoppas ni gillar dom! 

Elton bland ljungen

Nikon D800 // Nikon AF 85/1,8G
 
Elton bor hos oss i en vecka nu och ikväll var vi ute på långpromenad i änggårdsbergen. Jag hade med kameran för jag ville fota Elton bland ljungen som är så fin nu när den blommar. Det är verkligen hur mycket ljung som helst där och jag fick några söta bilder på honom. 

Elton <3

Nikon D800 // Nikon AF-S 70-300mm F4.5-5.6G IF-ED VR

Första norrskenet

Nikon D800 // Nikon AF-S 16-35/4 G ED VR
 
För precis 4 år sedan var det en väldigt speciell natt. Jag och Tobias var i Norge och skulle gå och borsta tänderna när vi såg att det var stjärnklart ute. Efter vi var klara med tandborstningen tog jag kameran och stativet för att fota stjärnorna. Nere i hörnet på en bild såg jag lite grönt (översta bilden), så jag riktade kameran lite mer åt det hållet och såg att det var norrsken! Vilken fart vi fick då, slängde in allt i bilen och körde ner till fjorden (jag hann inte ens byta från mina pyjamasbyxor :p). Vi stod där på piren mitt i natten och tittade på vårat första norrsken vi någonsin sett dansa på himlen över bergen och vi var såå glada! En sån himla speciell och magisk natt det var <3 
 
Det dröjde över ett år tills jag råkade fota ett till norrsken när jag skulle fota stjärnor, denna gången lite utanför alingsås. Sen dess har jag haft lite mer koll på när det kommer och har fotat det 11 gånger till om jag inte räknat fel (både starkare och svagare), alla här runt Göteborg (förutom ett som jag fotade från ett flygplan). Nu är det bland det bästa jag vet att fota. Skulle vilja åka mer norr ut någon gång för att fota också :)) 

7 år <3

 
Fredagen den 13 augusti 2010 blev jag och Tobias tillsammans och idag har det gått hela 7 år! Galet vad tiden går fort, men vi har hunnit med så mycket kul under dessa åren, och mer ska det bli :)) Därför tänkte jag lägga upp en bild från varje år vi varit tillsammans. Man ser ju också att jag har blivit lite bättre på att fota oss :p 
 
Augusti 2010 - Detta är nog den första bilden på oss två tillsammans. Jag ställde upp kameran i Tobias lilla etta i en bokhylla och fotade oss i rummet. För att få bort den tråkiga bakgrunden redigerade jag bilden på detta sätt, haha :p 
 
Augusti 2011 - Vi hann med att åka utomlands två gånger under 2011 och bilden över är från andra gången då vi var i Grekland. Detta var enda bilden på oss två tillsammans från den resan :p 
 
April 2013 - Ett litet hopp från förra bilden, men detta är från en vårdag från vårat tredje år tillsammans.  
 
Augusti 2013 - För att fira våran årsdag åkte vi på en Norgeresa, detta var andra gången vi var där. 
 
September 2014 - Året efter blev det en till resa till Norge, denna gången åkte vi runt bland alla fina höstfärger och var helt ensamna vid Trollstigen där vi fotade denna bilden. 
 
Juni 2016 - Ännu ett hopp mellan bilderna. Under vårat sjätte år tillsammans besteg vi Romsdalseggen som vi hade velat göra i tre år, äntligen blev det av! 
 
Maj 2017 - Avslutar med en bild från våran Skåneresa i våras. Vi har varit på så många resor under dessa åren (både längre och kortare) och är så glad att vi tycker om att göra samma saker (för det mesta :p). Ser fram emot vad vi kommer hitta på i framtiden :)) 
 

Meteor

Nikon D800 // Nikon AF-S 16-35/4 G ED VR
 
Nu i helgen peakar ju meteorregnet perseiderna, så ett tag framföver kommer det synas meteorer på himlen (flest natten till slöndag). Jag har ju varit ute och fotat det tidigare år, men utan att lyckas något vidare bra. Eftersom vädret inte ser jättelovande ut i helgen och jag ska iväg på lördag åkte jag och Tobias ut igår kväll för att titta på lite stjärnfall. Vi hade med oss liggunderlag och sovsäckar som vi låg i på klipporna ute vid havet. Jättemysigt var det. Nackdelen var att månen var på väg upp och blev starkare hela tiden och till slut lyste den upp som en lampa. Vi såg flera stora meteorer i alla fall, så himla häftigt är det! Tyvärr kom inte någon med på bild (såklart) och bilderna blev ganska tråkiga eftersom månen var för ljus.
 
Därför lägger jag upp denna bilden istället som jag fotade i våras när vi var i Källsjö som jag visst råkat glömma av att visa innan. Jag ville fota stjärnorna, så mamma följde med mig ut och när jag höll på att ställa upp kameran såg vi något som jag trodde var en planet eller en stark stjärna, så tänkte inte så mycket mer på den. Riktade i alla fall kameran åt det hållet då vintergatan gick där (syns svagt vid cassiopeia, stjärnbilden som liknar ett w) och tog en bild. Då såg vi att "stjärnan" blev starkare, rörde sig över himlen långsamt, sen tonades ut och försvann. Väldigt tur att vi kom ut just då och jag fick med det på bild, detta var första bilden jag tog också. Det måste ju varit en meteor som bara var väldigt långsam, ser ju ut som det på bilden också. 
 
Har ni fångat någon meteor på bild förut? Eller ska ni försöka i helgen? :)) 
 

Norge 18 Juli 2017 II

Här kommer fortsättningen på resan upp till våran första camping. Vi fortsatte den sista biten på Tindevegen och sen in på väg 55. Kan verkligen rekommendera att åka dessa vägar, så himla fint!! Det fanns ett ställe där vi gick en bit från bilen till ett stup med riktigt fin utsikt, men det går verkligen inte att få det på bild som det såg ut i verkligheten. Den sista biten till campingen fick vi köra på E6an och vid 21-tiden var vi framme, då hade vi åkt i över 15 timmar. Eftersom vi gör så många stopp på vägen känns det inte lika jobbigt som det låter :p 
 
Den första campingen där vi skulle stanna i två nätter hette Magalaupe Camping och ligger i Oppdal. Denna valde vi för att den låg ganska nära en vandring som vi skulle göra dagen efter. Våran stuga låg lite utanför själva campingområdet, lite för sig själv precis bredvid en fors. Var väldigt mysigt tycker jag även om stugan kanske inte var den bästa vi bott i, men den funkade. Vi gick en sväng längs med forsen på kvällen och det var ett häftigt ställe med stenväggarna på sidorna och vattnet som forsade. Sen var vi väldigt trötta och dagen efter hade vi en lång vandring framför oss (lite längre än vi räknat med, haha), men bilderna från det kommer i ett annat inlägg :)) 
 
Trodde det skulle vara mer folk i mitten av juli, men vi såg inte många människor alls på dom ställena vi stannade på. Här är i alla fall två personer som också hade stannat vid stupet och gick ner med sina motorcykelhjälmar på :p 
 
Sån himla fin utsikt, men det ser inte alls lika häftigt ut på bild som på riktigt ;o 
 
:o 
 
Här tog vi med filten ut och satte oss för att äta våran middag :)) 

En helt okej middagsutsikt :)) 
 
Med detta vattenfallet bakom oss :)) 
 
Våran lilla stuga. Verandan var typ större än hela stugan :p Synd bara att vi inte hann sitta där ute. Forsen ligger precis bakom träden där. 
 
Man skulle kunna tro att det låter väldigt jobbigt med detta precis utanför när man ska sova, men det gjorde det inte. Var rätt härligt att höra naturen precis utanför såhär. 
 

Norge 18 Juli 2017

Klockan 5.30 på morgonen den 18 juli började min och Tobias resa mot Norge. Vi hade en lång väg att köra denna dagen, ca 85 mil. Vi skulle till en camping i Oppdal och jag hade ritat ut en väg som var lite roligare än att bara åka E6an hela vägen upp. Under dom första timmarna hände det inte så mycket, man bara kör, men när man väl kommer upp en bit börjar landskapen ändra sig från typ helt platt till höga berg som man åker upp och ner för. Svårt att tänka sig att man kan köra upp dit på bara några timmar. 
 
Den första biten av vägen var samma som vi åkt förut, men istället för att köra vidare på E16 mot Lærdal tog vi väg 53 mot Øvre Årdal. Där fortsatte vi på Tindevegen, en betalväg som går upp på fjället. 
Jag fotade ganska många bilder på vägen upp, så tänkte att jag delar upp första dagen i två inlägg. Fortsättning kommer imorgon :)) 
 
Det obligatoriska stoppet. Här har vi stannat varje gång :)) 
 
Uppe på fjället. Här hade vi precis svängt av in på väg 53
 
Sen hamnade vi uppe bland snötäckta berg :)) 
 
Får på vägen stötte vi på flera gånger :p 
 
Här var vi inne på Tindevegen. Smala, slingriga vägar uppe på fjället :)) 
 
Här står jag på en sten. 
 
Och Tobias byggde snögubbe, Frank hette han. 
 
Man får inte glömma av vart man parkerat bilen, kan bli svårt att hitta den igen annars :p 
 
Bakom mig ser man hur vägen fortsätter upp på berget. Vad som finns bortom det får ni se imorgon ;))