J&A

Nikon D800 / Nikon 50mm 1.4G 
 
Igår gifte sig dom här två, Jennie och Andreas. Jag träffade Jennie när vi började skolan, alltså 20(!!) år sen och vi blev bästisar. Vi har hittat på massa roliga (och ibland lite konstiga) saker. Det var jättekul att få vara med på hennes bröllopsdag och allt var så fint! 
Jag hjälpte henne även med sminket och sen ville hon att jag skulle fixa hennes hår också, men det var jag tveksam till i början eftersom jag inte har så mycket erfarenhet av det, men hon ville att vi skulle göra en testuppsättning ändå. Hon blev nöjd och ville att jag skulle fixa det till bröllopet också, så det gjorde jag. Sedan fotade jag några bilder på dom, här över ser ni den första jag redigerat. Hur fina är dom inte? 

Elton

Nikon D800 / Nikon AF 85/1,8G
 
Har varit lite dåligt med uppdatering här dom senaste dagarna, men jag har haft en hel del att göra, så jag har inte hunnit fota. Är bara en vecka kvar till sommarlov nu och både förra veckan och denna veckan har vi jobbat med två stycken redovisningar, och sen har jag bara en bilderboksanalys kvar. 
På lördag ska jag gå på bröllop, det är min gamla bästis som ska gifta sig och jag ska göra hennes bröllopssminkning. Ska bli roligt :)) 
Men nu ska jag gå och lägga mig för imorgon ska vi redovisa våran analys av ett barnprogram. Gillar inte redovisningar, men nu är det sista för denna terminen iaf. 

Haida's rektangulära, halvtonade gråfilter

Jag har länge velat se hur det är att fota med kvadratiska eller rektangulära filter och nu har jag fått möjlighet att, i samarbete med Kamda.se, testa ett halvtonat filter från Haida's 100mm serie. Har gjort en artikel som ni kan läsa här om ni vill se lite mer utförligt. 
 
 
Såhär ser filtret ut när det sitter på kameran. Det som gör detta bättre än mitt vanliga, runda halvtonade filter är att det går att styra över var toningen ska börja någonstans. Har jag horisonten högt upp i bilden flyttar jag bara upp filtret eller tvärt om om jag har en låg horisont. Sen blir det heller ingen vinjettering som det kan bli med mitt andra, vilket jag tycker är extra bra när jag sätter på två filter, eftersom det blir ännu mer vinjettering då, men det slipper jag med detta. Går även att ha i tre filter samtidigt i denna hållaren. 
Mitt filter är i styrkan ND0.9, vilket kan beskrivas med att man kan ha tre steg lägre bländartal eller längre slutartid på det mörkaste. 
Nackdelen är att det är lite mer ömtåligt än det andra och kan inte sitta på kameran hela tiden om man lägger ner kameran i väskan igen, utan man får sätta på det varje gång man tar upp kameran. 
 
 
Det här är anledningen till varför jag älskar halvtonade filter. Dom här bilderna är fotade med precis samma insällningar. Den vänstra är utan filtret och den högra är med filtret. Jag ställde in exponeringen för att vattnet längst ner i bilden skulle vara lagom ljust, men ni ser då att himlen är helt överexponerad. Skulle himlen vara bra exponerad hade ju vattnet blivit jättemörkt istället. 
Därför använder jag ett halvtonat filter för att göra det mörkade vid himlen och slipper detta problemet. Och nu med detta rektangulära filtret slipper jag också vinjettering och kan styra över var i bilden jag vill att det mörka ska börja. 
 
Denna bilden har jag fotat med detta filter för att få en lagom exponering över hela bilden. 
 

För två timmar sen

Nikon D800 / Nikon AF-S 70-300mm F4.5-5.6G IF-ED VR
 
Såhär fint var det när solen gick ner förut. Älskar att ha utsikt mot väster för det är så kul att se alla olika solnedgångar. Ena dagen kan det se ut som i mitt förra inlägg och andra dagen såhär. Vi har ett stort fönster över nästan hela väggen i vardagsrummet med denna utsikten, plus balkongen där jag brukar stå och fota :))  
Nu ska jag gå och lägga mig. Imorgon har jag redovisning av en appanalys som vi i gruppen har gjort, det har varit kul, men redovisning är inte lika roligt :p Nästa vecka blir det analys av ett barnprogram och efter det en bilderbokanalys och sen är det sommarlov!! :D 

249 sekunder

Nikon D800 / Nikon AF-S 16-35/4 G ED VR 

1500 meters höjd

Nikon D800 / Nikon AF-S 16-35/4 G ED VR 
 
Vad är inte mer passande att lägga upp än en bild från Norge idag den 17de maj? :)) Detta är från senaste gången vi var där, september 2014. Har längtat såå mycket efter att åka dit igen, och nu om bara några veckor är vi där! Om inte vädret är helt kasst, i så fall får vi skjuta fram det, vilket jag inte hoppas för jag har verkligen längtat! Det kommer se rätt annorlunda ut än på bilden här uppe, lite grönare och mer snö skulle jag tro, och fler vattenfall :))  

Rosa

Nikon D800 / Tamron AF SP 90/2,8 Di VC USD Macro 1:1
 
Det fina vädret har tagit slut nu och det är typ kallt igen ;o Blåser gör det också, vill inte att alla fina rosa blommor ska blåsa bort, hade velat att dom skulle sitta kvar hela sommaren helst. Dom här bilderna var dom sista jag tog den dagen som jag skrev att jag var ute och fotade tre gånger. Jättehärligt var det och så fint ljus! Fastnade där ganska länge under dom rosa träden. Elton som jag hade med mig tyckte nog inte att det blev en sån rolig promenad, men han väntade snällt på mig. Han hade ju ändå fått vara ute mycket under dagen :)) 

Båten i solnedgången

Nikon D800 / Nikon AF-S 16-35/4 G ED VR 
 
Igår kväll passade jag och Tobias på att gå ut på Amundön med Elton eftersom det var sista kvällen för denna gången med sommarvärme (nu ikväll är det typ 8 grader, inte lika härligt). Man vet ju aldrig när värmen kommer tillbaka, men snart hoppas jag! 
Det var en fin solnedgång och när jag fotade kom denna segelbåten och gjorde det ännu finare :)) Nu har Elton fått komma hem till min mamma och pappa igen som varit i London denna veckan. Blir så tomt utan honom här nu när man haft honom i flera dagar :p Men som tur är kommer han ofta på besök. 
 
Har funderat på om jag ska göra min blogg bredare för att få plats med större bilder. Tycker dom är så små nu, men mina gamla inlägg kommer se konstiga ut om jag gör bloggen bredare :p
Vad tycker ni, borde jag ha större bilder? 

Kanadagåsbebisarna

Så här ser dom ut när dom springer, så gulligt med vingarna ut sådär :p 
 
Nikon D800 / Nikon AF-S 70-300mm F4.5-5.6G IF-ED VR
 
När jag var ute i änggårdsbergen i förrgår såg jag massa små söta kanadagåsungar, men eftersom jag hade Elton med mig ville jag inte sätta mig och fota dom just då för dom hade antagligen blivit skrämda. Så när Tobias kom hem från jobbet åkte vi upp dit utan Elton för att fota. 
Dom är ju så himla söta och inte alls rädda när vi satt och fotade. Ibland kom dom för nära för att jag ens skulle kunna få fokus på dom. Mamman och pappan stod där också och passade dom, men var snälla och lät oss sitta och fota en stund :)) 

Ute med mitt macro

Två fjärilar började flyga med varandra. Det är inte så lätt att fota dom när dom flyger :p Den översta blev någorlunda skarp iaf. 
Nikon D800 / Tamron AF SP 90/2,8 Di VC USD Macro 1:1
 
Alltså det här härliga vädret bara fortsätter! Igår hade jag en ledig dag och då passade jag på att fota massa. Tre gånger var jag ute med kameran! Här över är bilderna från första gången när jag tog en promenad med Elton i änggårdsbergen. Hade bara med mitt macroobjektiv då. Som jag saknat att fota alla små kryp och grejer! Fast jag hittade inte så många kryp att fota igår, mest fjärilar, men fyra ormar såg jag! Tror det var några snokar och kanske någon kopparorm/ödla, fast dom försvann så fort så jag hann inte fota. 

Härliga dagar

Nikon D800 / Nikon 50mm 1.4G / Nikon AF 85/1,8G
 
Vilket sommarväder vi har nu då! Hur varmt som helst och det är bara början på maj :D Såå härligt! Var några dagar sen jag uppdaterade här nu och jag har några nya bilder att visa iaf. Dom här över är från kvällspromenaderna med Elton igår och idag. Vi passar honom nu i några dagar.
Älskar verkligen att fota dom rosa blommorna, hoppas dom inte ramlar av på länge :p Kommer säkert gå tillbaka imorgon igen i kvällsljuset och fota dom när jag inte har en pojkvän med mig som tycker att jag är jobbig när jag ska stanna så länge :p Trädet är precis här utanför, så det är ju nära och bra! 

Nattfotosäsongen snart över

Nikon D800 / Nikon 50mm 1.4G 
 
Nu är snart säsongen för nattbilder över. Tråkigt på ett sätt, men såå härligt nu när det är ljust så länge! Ibland är det också bra att få lite pauser, så man inte förfotar sig på något :p Denna bilden fotade jag för nästan två månader sen, men har inte visat den innan. Det var den första bilden jag tog den kvällen och där jag fick se hur mycket norrsken det verkligen var. Råkade ha lite för blå vitbalans på denna, men jag tyckte det blev rätt bra åt det blåare hållet ändå.
Det kommer finnas mycket annat roligt att fota nu istället när det börjar bli grönt och fint ute. Landskap är det jag helst vill fota nu, och macro! :)) 

Vårpromenad

Elton var bland blommorna och nosade, när han dök upp hade han en pinne på nosen, tyckte det såg lite gulligt ut :p 
 
Nikon D800 / Nikon AF 85/1,8G
 
Idag tog jag, mamma och Elton en långpromenad i det härliga vårvädret nu när Elton äntligen blivit frisk från den dumma magsjukan han hade. Kameran fick följa med också såklart. Det är så fint ute nu med alla vitsippor och träd som blommar! 

Sol och blommor

Nikon D800 / Nikon AF 85/1,8G
 
Jag och Tobias tog en promenad nu ikväll här i området. Det finns några fina, rosa träd här borta nu som jag tänkte fota för över en vecka sen, men så blev jag ju sjuk och sen var vädret inte bra. Men nu fick jag äntligen fota där! 
Kommer ni ihåg i vintras när Tobias fotade en bild på mig när jag blåste snö från händerna? Jag kom på att jag vill ha en sån bild på mig från varje årstid, så vi passade på att ta en likadan nu, fast när jag blåser blomblad istället. Får inte glömma att fota sånna bilder till sommaren och hösten också!