Gott nytt år och hur man fotar fyrverkerier :))

 
Hoppas att ni får en jättebra nyårsafton! Ska ni göra något kul? Jag ska fira hemma med Tobias och några kompisar som kommer hit och ska äta middag och spela lite roliga spel och så :)) Ska försöka få några bilder från balkongen på fyrverkerierna också om denna dumma dimman kan försvinna, är helt vitt ute, ser bara dom närmaste husen här utanför. Annars är det fint med dimman, men inte just idag. Igår höll dimman i hela dagen. 
(Uppdatering. Dimman här lättat och en blå himmel kom fram, så det ska nog gå bra att fota sen ikväll :)) ) 
 
Tänkte skriva några tips som man kan tänka på när man fotar fyrverkerier. 
Fotar man med en längre slutartid kan man få med från att raketen skjuts upp tills att den smäller, det är fint när man ser hela så på bilden. Då behövs det ett stativ eller något annat stabilt att ställa kameran på. Jag brukar ställa in kameran på Bulb, då klickar jag när jag vill att bilden ska börja tas och när den ska sluta, då kan jag vara säker på att få med hela raketen, så bilden inte stoppas mitt i. 
Fyrverkerierna är ju olika starka, så det kan vara lite svårt med inställningar, men man får testa sig fram. Försök ha ett lågt ISO-tal, helst 100 så bilderna inte blir för brusiga. Bländaren har jag haft lite olika på mina bilder, men runt 10 på dom flesta bilderna. Slutartiden brukar vara kanske mellan 2-10 sekunder ungefär. 
 
Här är fyra bilder som jag tog för några år sedan på GP's fyrverkerier. Hade gärna fotat dom igen, var ju så längesen nu, men brukar inte hinna med det. 
Inställningarna på dessa bilderna är: 
6,3 sek, f/10 ISO 100 / 4,1 sek f/10 ISO 100 / 3,8 sek f/10 ISO 100 / 2 sek f/5 ISO 100

Vinterporträtt

Idag var jag och Lisa ute och fotade lite vinterporträtt. Får passa på nu när det är snö ute. Ska ju regna om några dagar igen, så himla tråkigt. Det är ju så fint när det är vitt överallt! Började snöa rätt mycket också förut som höll i sig rätt länge.  
Här är några bilder som jag fixat än så länge. Gillar hur Lisas hår sticker ut på bilderna :)) 
 
Nikon D800 - Nikon 85mm 1.8 / Nikon 50mm 1.4

Norrsken

På juldagsnatten gick jag och Tobias ut för att fota stjärnorna, perfekt då när månen inte var uppe vid den tiden. Har längtat efter att fota stjärnor, dom senaste gångerna har det ju blivit molnigt när jag tänkt fota det så det har inte blivit så bra. 
På första bilden jag tog såg jag ett grönt sken borta över skogen. Tänkte att det var konstigt om det skulle vara norrsken, vi var ju bara lite utanför Alingsås. Fast jag vet ju att man kan se det ibland så långt ner, men inte skulle jag väl ha sån tur? Tog några bilder till och det kunde inte vara något annat än norrsken, så vi gick tillbaka och hämtade bilen för att åka till ett bättre ställe där skogen inte skulle vara ivägen så mycket. 
Vi hittade ett bra ställe där man såg det bättre och det blev bara tydligare och tydligare. Det var 12 minusgrader, mina fingrar och fötter höll på att förfrysa. I en timma var vi ute innan det blev alldeles för kallt och vi åkte tillbaka. 
Det var väldigt roligt att få se och fota norrsken igen, har ju bara gjort det en gång innan i Norge förra året (bilder här). Jag har fler bilder som jag kommer lägga upp en annan gång :)) 
 
Detta är den första bilden jag tog. Tänkte först att granen kanske gjorde det gröna ljuset, men det kunde den ju inte göra :P 
 
Det syntes lite bättre på den andra platsen vi var på :)) 
 
Och vi <3
 
Nikon D800 - Nikon 16-35mm / Nikon 50mm 1.4

Vitt ute :))

Nu är jag hemma igen efter några mysiga dagar hemma hos Tobias föräldrar ute på landet. I torsdags när vi kom dit blev det mer julfirande fram till på kvällen med hans familj, julafton firade vi med min. Ni som följer mig på instagram vet nog att jag fotade några roliga saker också. På juldagskvällen gick jag och Tobias ut för att fota stjärnor, men hittade norrsken istället! Blev väldigt förvånad att se det såhär långt ner i landet, några mil ifrån alingsås. Dagen efter, igår alltså var det frost överallt och sol, jättefint, och på kvällen började det snöa massa, så idag var det helt vitt ute. Så det har funnits massa kul att fota. Är lite snö här hemma också, men inte på alla träd och buskar som det var där.  
Har redigerat bilderna jag tog idag och några från igår kväll när vi gick ut på en promenad och det började snöa jättemånga och stora snöflingor, vi såg ut som två snögubbar nästan efter en liten stund :p 
 
Snöade massa! :D
 
Älskar när det ser ut såhär! 
 
Älgspår vs Johannaspår
 
Så himla mysigt! 
 
Nikon D800 - Nikon 16-35mm / Nikon 50mm 1.4

Grattis Elton

Blir ännu ett inlägg med bilder på Elton, men han fyller ju 1 år idag den lilla sötnosen. Så stor han har blivit nu, fast fortfarande liten, och lite gråhårig också, men det blev han rätt tidigt. Gjorde ett kollage med bilder från hans första år :)) 
 
Bilden uppe till vänster är den första jag fotade på honom och nere till höger den senaste. Han har förändrats en del, ser inte så valpig ut längre :p 

Juldagen

Hade ni en mysig julafton igår? Det hade jag :)) Firade hos mamma och pappa med några av släkten. Idag åkte jag och Tobias upp till hans föräldrar och firar. 
Det är lite snö här och ska komma mer imorgon natt. Så ska försöka ha lite nya bilder när jag kommer hem. 
Så länge finns jag på instagram, stargirlphoto. 
 
Här är två bilder till på Elton som jag tog för några dagar sedan till julkort. 
 
 
 

God Jul

God Jul på er! Hoppas att ni får en jättebra julafton! :)) 
Här är en bild på en julig Elton

Tre vinterbilder

Är ni klara med era julklappar? Det är inte jag :p Sent ute som vanligt. Var på Frölunda torg idag bland allt annat folk och hittade iaf några julklappar. Men har en del att göra imorgon också. Får hoppas att jag hinner klart. 
 
Tänkte påminna er om min kalender för 2015, dags att beställa en snart om den ska komma fram innan nyår :)) Läs mer om dom och se alla bilderna här.
Här är en vinterbild från varje kalender. 
 
 

Frozen

Ni kanske kommer ihåg bilderna på dom frusna löven jag fotade i höstas? Jag ville göra någon liknande sån bild, fast lite juligare. Testade med att frysa in några små julgranskulor med en gren. Fick göra om det tre gånger, var svårt att få ner dom till bottnen för dom flöt upp, men till slut fick jag till det ganska bra iaf.. Vet inte om jag är helt nöjd, gillar inte speglingen (tog ändå matta kulor för att inte få så mycket spegling). Höll en refelxskärm framför så det inte skulle se ut som ett stort hål iaf, så det fick bli såhär :p 
 
Nikon D800 - Tamron AF SP 90/2,8 Di VC USD Macro 1:1

Julklappsleken

Igår kväll spelade jag julklappsleken med familjen. Det var kul, gick lite bättre för mig i år än förra :p Jag och mamma var i Ullared tidigare på dagen och där köpte jag mina paket till leken. Hittade tre små söta tomtar som jag först tänkte köpa till mig själv, men kom på att jag kunde köpa dom till leken och försöka vinna dom :p Slutade med att jag fick mina tomtar + en ljuslykta. Men ljuslyktan gav jag till min bror för han gav mig en bok förra året som han vann (jag slutade bara med en choklad då, så det var snällt). Sen fick jag en salladstång av pappa efteråt som han vunnit, så jag var nöjd :)) 
 
Tänkte skriva hur leken går till ifall någon undrar. 
Man köper några julklappar för en summa man kommit överens om. Lägger alla på ett bord, slår en tärning, får man en 1a eller 6a får man ta ett paket. När alla är tagna öppnar man dom, sen ställer man en timer på ett antal minuter och fortsätter att slå tärningen. På 1 och 6 får man ta något från någon annan, fast man måste alltid ha minst ett paket var (så man inte slutar tomhänt). När tiden är ute får man det man har framför sig :)) Väldigt kul grej att köra om man är några stycken. 
 
Här är mina söta små tomtar :)) 
 
Nikon D800 - Tamron AF SP 90/2,8 Di VC USD Macro 1:1 - Nikon Speedlight SB-600

Snögubben

Lägger upp en snögubbe lite såhär mitt i natten. Fotade den bilden förra året, men tycker han är söt, så han får vara med på bloggen i år igen :p 
 
Nikon D800 - 50mm 1.4

Alla månadsstenar

Idag gjorde jag klart min sista månadsstensminkning. Det har varit kul med ett sånt här tema, så nästa år kommer ett nytt. Då ska jag göra varje stjärntecken istället, kommer nog bli svårare, men ska bli roligt. 
Tänkte lägga upp alla sminkningar för månadsstenarna nu i detta inlägget, bilden på bara december lägger jag upp en annan dag. 
Vilka är era favoriter? Mina är nog Juli och Augusti :)) 
 
 

Norge 20 September 2014 - Bland molnen

Vädret var inte det bästa efter att vi varit uppe på Litlefjellet, men vi åkte tillbaka förbi campingen och sen upp för Trollstigen. Såg ju inte riktigt ut som när vi var där kvällen innan, det hade kommit massa låga moln som låg runt bergen. Var lite mer folk där nu också. När vi kom bort till utsiktsplatsen kom vi in i ett stort moln, så man såg ingenting av utsikten till en början. Jag ställde upp kameran och gjorde en timelapse på hur molnen rörde sig (kommer i ett annat inlägg), sen tog vi några bilder innan vi gick bort till bilen igen. Det började regna jättemycket, tur att vi hade regnjackor på oss. Vi satte oss i bilen och fick fundera ut vad vi skulle göra resten av dagen i detta vädret. Men det kommer i nästa inlägg :p 
Nu är jag nästan klar med mina Norge-bilder, blir nog bara två inlägg till från denna resan. Ska försöka hinna bli klar med alla bilderna innan året är slut iaf. 
 
Efter några minuter såg man utsikten bra igen :)) Här är en bild gjord på 15 bilder som jag lagt ihop på både höjden och bredden. 
 
Nikon D800 - Nikon 16-35mm

Tredje Advent

Nikon D800 - Nikon 50mm 1.4

Gick inte så bra

Idag åkte jag ut till havet och fotade i solnedgången. Det var så fint ljus såg jag från fönstret, men när jag kom dit var det ingen speciell solnedgång. Det blåste mycket, så jag tänkte fota med långa slutartider för att få med molnens rörelser och få vattnet sådär dimmigt så jag hade med mig mitt gråfilter (ND 1.8 som ger en 64 gånger längre slutartid). 
Hann inte ta många bilder innan stativet välte av blåsten, kameran dök rakt ner i sanden så filtret gick sönder ;o Det var ju inte så bra.. Fast bra ändå att det bara var filtret och inte objektivet som gick sönder, hade vart lite jobbigare då :p
Funderar på att köpa ett sånt gråfilter som man kan ändra styrka på, verkar rätt praktiskt. Någon som testat ett sånt, är det bra i så fall? 
 
Blev inte många bilder, men här är några :))
Bilden jag tog när stativet välte :p 
 
Trasig ;o
 
Avslutar med denna bilden som jag tog hemma innan jag åkte iväg. Älskar sånt här ljus :))
 
Nikon D800 - Nikon 16-35mm

Lucia Movie Night

Inatt ska jag på Lucia Movie Night på bio, har varit på det dom två senaste åren också. Det börjar klockan 12 inatt och dom visar tre stycken filmer som inte har haft premiär än, så kommer sitta där hela natten :p Man vet inte innan vilka filmer som kommer visas, så hoppas att det är några bra! Båda tidigare åren jag vart där har sista filmen varit jättedålig, hoppas inte det är så denna gången också. 
Nu väntar jag på att Lisa ska komma hit, hon ska äta middag här innan vi åker in till bion senare ikväll :)) 
 
Nikon D800 - Nikon 16-35mm 
 
Tänkte att en nattbild passar bra idag då jag ska sitta på bion hela natten :p 

Gravidfotografering med Sandra II

Här är några fler bilder från i tisdags när jag fotade Sandra, så himla fin är hon! Är jättenöjd med bilderna :)) Sån tur att vi hann fota bilderna innan detta stormiga och regniga vädret kom också. 
 
Denna sista är min favorit från dagen :)) 
 
Nikon D800 - Nikon 50mm 1.4 / Nikon 85mm 1.8 

Julgranen

Idag köpte jag och Tobias våran första egna julgran, så nu är det juligt och mysigt hemma hos oss. Är väldigt nöjd med hur den blev. Har silver och lite lila och rosa i den med massa små lampor. Såklart fotade jag också när vi var klara med den. Kommer nog bli en del bilder på den nu under julen :))
Har ju faktiskt inte visat några bilder på våran lägenhet förut, men här ser man en del av vardagsrummet iaf. Ska ha en panoramatavla över soffan, men när man har så många bilder är det lite svårt att bestämma sig för vilken man ska ha, så den väggen är tom än så länge :p 
 
Nikon D800 - Nikon 16-35mm / Nikon 50mm 1.4 

Gravidfotografering med Sandra

Idag träffade jag Sandra för att fota hennes bebismage. Vi har känt varandra i snart tio år (!!) och hon är en av mina närmaste vänner, så det var jättekul att få fota hennes gravidbilder :)) Vi hade hoppats på att få lite snö tills vi skulle fota, men så blev det ju såklart inte, är ju nästan aldrig snö här i december, men vi hade iaf fint väder. Har kollat igenom bilderna och jag är väldigt nöjd (första gången jag fotat gravidbilder). Redigerade två stycken som jag tänkte lägga upp som en liten sneak peek här på bloggen tills jag är klar med resten. 
 
Nikon D800 - Nikon 50mm 1.4 / Nikon 85mm 1.8 

I skogen med Elton

Fotade några bilder på Elton när jag var ute och gick med honom i änggårdsbergen. Han är ju så himla söt! :)) 
 
Nikon D800 - Tamron AF SP 90/2,8 Di VC USD Macro 1:1

Andra Advent

Så var det andra advent idag. Tiden går ju jättesnabbt, inte alls långt kvar till julafton nu. Och jag har fortfarande alla julklappar kvar att köpa, brukar alltid vara sent ute med sånt :p 
Tänkte lägga upp en gammal bild idag, fotade den på andra advent för fem år sen, men den är fortfarande en av mina favoritjulbilder. Till er som undrar har jag fotat med stor bländare med en lampa formad som ett hjärta i bakgrunden :)) 
 
Nikon D80 - Nikon 50mm 1.8

Bokeh på min balkong

För en vecka sen satte vi upp en jätteblå ljusslinga på balkongen, tycker den är så fin och den lyser upp hela balkongen i ett blått ljus :)) Idag tog jag några bilder med dom lamporna, hängde ut en julgranskula också för att få något mer än bara lampor. Tyckte det blev lite mysigt.
Ser lite mer lila ut på bilderna än dom egentligen är. 
 
Nikon D800 - Nikon 50mm 1.4

Norge 20 September 2014 - Litlefjellet

Nu är dom första bilderna från tredje dagen i Norge klara :)) 
Vi hade sovit en natt på Trollstigen Camping och vaknade i en kall stuga. Fanns inget element där inne utan bara en värmefläkt som man inte kunde ha på hela natten. Det var det enda negativa med stugan, annars var den mysig. Vi hade tänkt att gå en lång vandrigsled denna dagen egentligen (romsdalseggen), men eftersom vädret inte var det bästa bestämde vi oss för att gå en kortare. Stod att det skulle regna jättemycket senare under dagen. Hade kollat upp en som låg på nästan samma ställe som romsdalseggen, där man skulle få en liknande utsikt. Litlefjellet hette det som vi skulle upp på, 0.8 km att gå och 720 möh.  
Åkte iväg med bilen runt hela berget och till andra sidan där vandringsleden började. Det var ingen lång väg att gå, men det var väldigt brant, så man fick klättra på vissa ställen. Men efter ca 30 minuter ungefär kom vi upp. Det regnade lite, men solen kom fram samtidigt som vi kom upp. Hade hoppats på en regnbåge, men det kom ingen, fast det slutade regna efter en liten stund iaf.  
Det var väldigt fin utsikt där uppe och man såg ut mot Romsdalshorn,Trollveggen och Åndalsnes. Vi gick runt där uppe på berget och fotade massa och sen efter en och en halv timma var vi nere vid bilen igen. Lite jobbigt att gå ner den vägen tyckte jag :p 
Det hade börjat regna igen och när vi körde vägen tillbaka runt berget såg vi att det hade kommit massa låga moln precis där vi var. Så om vi hade varit lite senare vet jag inte hur mycket vi hade sett för då skulle vi varit mitt i molnet. Så där hade vi lite tur. 
Vad som hände mer denna dagen kommer i nästa inlägg :)) 
 
Här började vägen upp. Ser kanske inte så brant ut som det var :p 
 
Inte gått så långt här, men rätt högt. Man ser bilen där nere på parkeringen. 
 
Utsikten medan man gick var det inget fel på :)) 
 
Och här har vi kommit upp. Romsdalshorn som man ser där och Trollveggen rakt över på andra sidan. 
 
Utsikten på andra sidan av berget var det inget fel på heller :p 
 
<3 
 
Och sen skulle vi börja gå neråt till bilen igen. 
 
Här ser man toppen på Romsdalshorn. Rätt molnigt där vi precis hade varit. 
 
Avslutar med en Panorama som jag tog :)) 
 
Nikon D800 - Nikon 16-35mm / Nikon 50mm 1.4

Musik

Har börjat redigera fler bilder från norge nu, men har inte hunnit klart med alla för nästa inlägg, så här kommer lite musik så länge :))
Jag skrev ju i söndags att jag skulle lyssna på McBusted's nya album. Jag hoppades verkligen att jag skulle gilla det eftersom jag älskar McFly så mycket, dom har ju lite annorlunda stil nu. Men jag blev positivt överraskad av albumet, gillade dom flesta låtarna :)) Känns som att Tom och James har haft mycket att göra med låtarna när man tänker på texten på vissa :P Det är kul iaf att det kommer något nytt från dom. Senast McFly släppte ett album var för 4 år sen om man inte räknar med ett samlingsalbum för 2 år sen (där dom iofs hade några nya låtar).
Fastnade speciellt för "Gone" och "What happened to your band". 
 
Sen släppte ju One Direction nytt album också för några veckor sen. Där blev jag inte lika positivt överraskad faktiskt. Ville ha lite mer "midnight memories"-stuk på det, men dom flesta låtarna var så lugna. Men gillade det mer och mer när man lärde sig låtarna bättre och nu tycker jag att det är riktigt bra ändå. 
Gillar speciellt "Girl Almighty" och "Where do broken hearts go". 
 
Har ni lyssnat på något av albumen? Vilka låtar gillar ni mest isf? 
Här under kommer mina favoriter :)) 
 

Fotokalender 2015

Nu har jag äntligen fått klart mina fotokalendrar för 2015. Har tre stycken att välja mellan i olika teman, djur, natur och landskap. Dom finns nu till försäljning på min hemsida för 250kr/st. Jag är väldigt nöjd med hur dom blev, hoppas att ni gillar dom också! :)) Kanske kan bli en bra julklapp till någon (eller er själva :p)
På hemsidan kan ni se månaderna lite större ifall ni vill det (klicka här). Vilken gillar ni mest?