Ekorren

Igår hade jag med mig mitt teleobjektiv när vi gick förbi ekorrarna som jag sett flera gånger i nu änggårdsbergen. Såg först en som inte satt bra med massa grenar i vägen. Tänkte att dom såklart skulle sitta dåligt nu när jag hade med mig rätt objektiv för en gångs skull, men när vi gick vidare hittade vi en till som satt bättre :)) 
 
Sen såg han mig ;o 
 
Han trodde att han kunde gömma sig :p 
 
Nikon D800 med Nikon 70-300mm 

Kallt i vattnet

Idag var jag och Lisa ute och fotade höstporträtt på henne. När vi var tillbaka vid bilen efteråt lyste himlen helt orange och solen skulle gå ner om typ 20 minuter så vi åkte till askim och fotade några solnedgångsbilder också. Jag tog av mig skorna och gick ut i vattnet för att få bättre vinkel. Det var inte varmt kan jag säga :p Var så kallt att mina fötter gjorde ont.
Här är några bilder som jag fotade på kvällen. Bilderna på Lisa har jag inte redigerat än så dom kommer en annan gång. 
 
Lisa ville ta en bild på mig när jag stod i vattnet :p Kunde inte stå stilla för då simmade små knäppa typ fiskar under mina fötter, kändes jätteläskigt! Var svårt att fota då också :p 

Höstporträtt med Pernilla

Det var jättelängesen jag och Pernilla fotade, så vi hade bestämt att ta lite nya höstporträtt idag. Är väldigt fina färger ute i skogen nu. Hon kom hem till mig efter att vi köpt biljetterna till One Direction imorse, så sminkade jag henne (och mig själv) sen åkte vi till Änggårdsbergen för att fota.
Det är lite kul att jämföra våra bilder nu och när vi fotade höstporträtt för fyra år sedan (se dom här). Roligt att se att man har förbättrats lite under åren iaf, både jag och Pernilla.. och tur är väl det :p 
 
Pernilla tog några bilder på mig också :p 
 
Håller på att låta min sidecut växa ut så den är lite lång.. 

One Direction 14/6-14

Gick upp och satte mig vid datorn innan klockan 9 idag för att köpa biljetter till One Directions konsert i juni nästa år. Jag ska gå med Pernilla, så vi satt och pratade på skype medan båda försökte komma in för att köpa biljetter, men det var kö i över en timma! Det gick lite snabbare för Pernilla att komma in till biljettförsäljningen än för mig, men allt var ändå slut. Jag gick in på Friends Arena's hemsida efter en stund och där såg jag att en extrakonsert skulle vara dagen efter! Dom biljetterna hade tydligen precis släppts (en timma efter dom till första konserten) så vi fick platser i den sektionen som vi ville ha :)) Vi kände inte för att ha ståplats och bara stå och trängas massa, bättre med sittplats då (så kan man fota lite lättare också ;P). Så den 14 Juni ska jag och Pernilla till Stockholm och se One Direction, hur kul som helst! :D 
Finns det någon annan som läser min blogg som också ska gå? :))
 
 

Norrsken Timelapse

När jag fotade norrsken i Norge blev det två korta timelapsear också. Dom är bara några sekunder långa, så jag la ihop dom i samma video. Att dom blev så korta beror på att jag ville fota andra bilder också och inte bara massa på samma ställe, så det fick bli så. Man ser iaf hur det rör sig, var så häftigt att se det på riktigt! 
 
Ändra kvalitén till 1080p på det lilla kugghjulet så ser det bättre ut :)) 
 
Och en bild också :)) 
Nikon D800 med Nikon 16-35mm 

Norge 2013 - Trollkirka

Tredje dagen i Norge hade vi varmt och soligt väder. Vi hade tänkt mellan två olika saker att göra denna dagen, antingen gå en vandringstur på ett berg (romsdalseggen) eller gå till en marmorgrotta med ett fint vattenfall (trollkirka). Vi hade lite svårt att bestämma oss först, men det blev Trollkirka tillslut. 
Det var en bit att åka, hade tur med färjan, så det blev två timmar ungefär. Vi hade läst att det var en liten vandrig genom skogen för att komma till grottan, men det var inte bara en "liten vandrig"! Det gick uppåt heela tiden och låg ca 480 meter över havet så det var en stigning på 400m när vi gick. 7km blev det totalt, fram och tillbaka. Trodde inte att det skulle vara så jobbigt som det var, men det var riktigt jobbigt faktiskt. Var ju inte en vanlig stig heller utan det var stenar överallt. Så det var svårt att gå med den tunga kameraväskan. 
Vi visste ju inte heller när vi skulle vara framme så det kändes så långt, men efter lite över två timmar kom vi fram (äntligen!). Det var en del folk där utanför grottan. Vi gick in samtidigt som en annan kille och en tjej som gått bakom oss en stund. Det var svårt att veta var man skulle gå där inne eftersom vi bara hade våra mobillampor, annars var det helt kolsvart. Man fick klättra över några stenar, men sen var det bara att följa vattnet så kom man fram till vattenfallet. 
Det var inte så mycket plats så vi lät dom andra gå fram först, så vi stod och väntade. Jag tycker inte om trånga utrymmen, så när vi stod där var det lite jobbigt, men så fort vi fick gå fram och fota försvann det. Det var väldigt häftigt med ett ljust rum inne i grottan med ett vattenfall från ett hål i taket. Helt klart vatten var det så man såg alla stenar på bottnen också. Vi stod där och fotade ett tag, hade tur att det inte kom några andra, så vi behövde inte stressa. Vi hade båda stövlar på oss och det var tur det för skorna hade blivit helt blöta annars. Väldigt kallt och fuktigt var det där inne, mitt hår var typ helt blött när vi kom ut. 
Det fanns fler grottor längre upp så vi gick dit, men man behövde klättra ner för en stege för att komma till den andra. Jag kunde inte klättra ner för den med min väska och inte heller med hala stövlar på mig, så Tobias tog med min kamera och fotade där inne. Var ett till ljust rum med vattenfall. 
Sen skulle vi gå tillbaka hela den jobbiga vägen. Gick ju snabbare neråt, men kändes inte bra för knäna. Våra drickor var slut och vi var såå törstiga, men vi fick klara oss :p Förstår inte hur några tänkte som vi mötte på vägen tillbaka som hade tagit med sig en typ tvåårig unge på detta.
Till slut var vi nere på parkeringen igen i alla fall. Vi hade åkt vid 11 på dagen och vi kom inte tillbaka till stugan förrän 21 på kvällen. Var en jättejobbig vandrig, men värt det för det var ändå en upplevelse och blev fina bilder inne i grottan. 
 
Eftersom vi bara gjorde detta denna dagen lägger jag alla bilder i samma inlägg. Jag är sån som inte gillar för många bilder i ett inlägg, så hoppas det inte blev för många nu :p 
 
Nästan framme.. 
 
Här hade vi börjat gå. Hade ingen aning om hur jobbigt det skulle bli :P 
 
Vi hade läst att man behövde stövlar. När vi kom hit förstod vi varför. Fast mina var för låga för detta, så jag fick hoppa lite på stenar. (fanns även en bro längre bort som vi hittade på vägen tillbaka, men den hade varit svår att hitta på ditvägen :p) 
 
Sån här väg var det till största delen.. 
 
"Gå ner och ställ dig i vattnet" :)) 
 
Kommit en bit på vägen. Hade gått rätt långt :p 
 
Det slutade aldrig att luta ;o 
 
Och på vissa ställen lutade det extra mycket :p  
Här är jag också :p 
 
Och här var vi typ framme :)) 
 
Grottan från utsidan.. 
 
Och insidan. Snart vid vattenfallet :)) 
 
Så fint var det! Lät ganska mycket kan man säga :p 
 
Ville ta en bild på Tobias, han blev typ en silhuett. 
 
Sen skulle vi ta bilder på oss. Blev inte som jag tänkt :p 
 
Så såg det ut. Upplyst med mobilerna och väldigt hög iso. Tänk er att gå där inne och knappt se någonting :p 
 
Utgången! :)) 
 
Tobias som fotat denna och den här under i den andra grottan.Hade vart lite för mycket vatten för att gå ner där med mina stövlar ändå. 
 
Gillar denna :))
 
På väg ner. Tycker om min kameraväska som jag hade köpt lite innan vi åkte till Norge :)) 
 
Här är vägen vi gick. Och vi var ändå inte framme på parkeringen när jag tog denna bilden. 
 
Ljuset var fint :)) 

Kvarnen

Började redigera lite fler norgebilder idag, men hann inte klart med alla jag skulle så får fortsätta med det imorgon. Istället lägger jag upp en bild som jag fotade för två helger sen, har bara visat två bilder från den natten kom jag på :p Har ännu fler som kommer upp på bloggen en annan gång.. 
 
Nikon D800 med Nikon 16-35mm 

Bröllop - Pernilla och Fredrik

Som ni kanske kommer ihåg att jag skrivit på bloggen tidigare var jag och fotade ett bröllop den 10de augusti. Det var Tobias kusin som skulle gifta sig, så vi var bjudna på bröllopet och vi båda skulle fota under hela dagen, jag skulle sminka också. 
Började dagen med att åka till en salong där Pernilla skulle göra sig i ordning. Tobias skulle åka iväg sen till deras hus och fota förberedelserna med Fredrik så dom fick bilder ifrån bådas perspektiv. Först fixade Pernillas syster hennes hår (väldigt fint!) och sedan skulle jag sminka henne. Tog några timmar att bli klar med hår, smink och få på sig klänningen och smycken. 
Lagom tills allt var klart och vi var på väg till stället där vi skulle fotografera på öppnade sig himlen och det bara öste ner. Vi fick planera om lite och åkte till P och F's hus för att äta lite. Det regnade så mycket så vi kunde inte gå ut ur bilen innan det avtog. Vi skulle få ta fotograferingen efter kyrkan istället. 
Blev några snabba bilder ute i deras trädgård innan limousinen kom och hämtade oss. Väldigt kul att få åka limousin :p. Sen var vi framme vid kyrkan och jag och Tobias gick in och satte oss där vi skulle sitta och fota. 
Efter vigseln och alla kramar utanför åkte Tobias direkt till lokalen för han skulle fota alla gäster medan jag skulle med i limousinen och fota brudparet. 
Som tur var regnade det inte lika mycket nu, bara några droppar och ljuset var riktigt fint. Dom hade många idéer till fotograferingen och hade med sig roliga saker att fota med. Väldigt kul med lite annorlunda bröllopsporträtt. Jag blev riktigt nöjd med dom :)) 
Sen åkte vi till lokalen där festen skulle vara. Där satt vi ganska länge vid borden och åt god mat och lyssnade på tal och sånt där som man gör på bröllop (och fotade såklart). Sedan började festen mer med bar, dansgolv och en till av deras roliga idéer, en "photo booth". Vi hade fixat ett rum där man kunde fota sig själva med olika rekvisita som glasögon, mustacher och läppar m.m. Det var väldigt populärt. Där inne fick jag och Tobias hjälpa till under kvällen rätt mycket. 
Det var en väldigt rolig dag iaf och det blev måånga bilder. Svårt att välja ut vilka jag skulle lägga upp här, hade velat lägga upp fler, men det hade blivit för många i ett inlägg tycker jag, så dessa får räcka så länge iaf. 
 
Igår var vi och lämnade bilderna till dom. Vi var även med och kollade igenom alla redigerade bilder på tvn (blev ganska många :p). Dom var väldigt nöjda och det var vi också. Så det gick bra att fota ett helt bröllop från morgon till kväll :)) 
 
Så himla fin klänning hade hon. Gillade blomdetaljerna på baksidan :)) 
 
Såå söta :)) 
 
Jag glömde att ändra till autofokus när jag tog bilden till vänster, men jag gillade den ändå :)) 
 
Och här är vi då. Märkte nu att jag står typ likadant på båda bilderna :p 
 
Och en bild på oss från photo boothen. Haha blev många knäppa bilder därifrån under kvällen :P 
 
Jag avslutar inlägget med en bild på ringarna. Så fint när det stod deras namn på kanten sådär. 

Mermaid makeup

Skrev ju igår att jag hade plockat snäckor på stranden till en sminkning. Gjorde den idag och blev rätt nöjd, men jag tycker det ser bättre ut på riktigt än på bilderna. Det ser mer tomt ut på bilderna och det skimrar inte som det gör i verkligheten. 
Det är sagofigur-tema i sminkgruppen på dayviews. Jag brukar ju göra sminkningar till dom tävlingarna som kommer upp där. Tycker det är väldigt kul :)) Så här är min sjöjungfrusminkning. (Var inte härligt att dra bort dom snäckorna som satt i håret :p) 
 

Fullmåne

Idag är det fullmåne så jag passade på att åka ut och fota lite vid havet nu ikväll. Skulle fota med långa slutartider så glömde jag min fjärrutlösare hemma ;o Orkade inte åka tillbaka så fick sitta och hålla inne knappen i bulb-läget istället. Det är lite jobbigt för det kan lätt bli skakigt, men det gick bra iaf. Blev en bild på månen innan jag gick tillbaka till bilen också. 
När jag gick där på stranden och lyste med ficklampan på mobilen så att jag skulle se var jag gick såg jag lite snäckor och fick en idé till en sminkning. Så jag började plocka på mig massa snäckor där i mörkret, mina skor blev helt genomblöta och jag har säkert sand i hela fickan där jag la snäckorna, men vad gör man inte när man får en idé :p Ska se om jag hinner göra sminkningen imorgon och hoppas att det blir bra, annars kommer det inte upp någon bild här på bloggen på den :P 
 
Nikon D800 med Nikon 16-35mm (första bilden) och Nikon 70-300mm (andra bilden)

Lite ekorrar och så..

Var ute på en promenad med Tobias förut. Hade regnat massa innan, men när vi gick var det väldigt härligt väder och solen kom fram lite också. Var fortfarande massa ekorrar på samma ställe som sist som sprang runt och hoppade mellan träden, men hade inte med mig mitt tele denna gången heller. Hade bara 50mm med mig eftersom jag inte ville släpa på en tung väska, har så ont i axlarna efter att jag ofta bär på tunga väskor. Svårt med 50mm när dom inte är så nära, men fick två bilder iaf :)) 
 
Nikon D800 med Nikon 50mm 1.4 

Att fota stjärnor

Nu när det börjar bli mörkare på kvällar och nätter kan man börja fota stjärnorna. Det är något som jag tycker är väldigt roligt. I detta inlägg kommer jag förklara lite om vad man kan ha för inställningar och lite om redigeringen. Man kan såklart göra på olika sätt, men detta är hur jag gör iaf :))
 
f/4, 30sek, ISO 2000

Tips:
- Leta upp ett mörkt ställe där det inte finns några lampor i närheten. Helst en natt utan måne eller när det är nymåne så den inte lyser upp himlen för mycket. Bor ni i en stor stad som jag är det svårt att se många stjärnor, men försök åka några mil utanför om ni får möjlighet till det någon stjärnklar natt och fota. 
- Fota i Raw-format. Du kommer få fram mycket mer utav bilden om du fotar i Raw än bara jpeg. Jag har inställt så jag får både en jpeg och en Raw-fil eftersom jag tycker det är lättast att kolla igenom jpeg-bilderna. Detta gäller inte bara vid stjärnfoto, utan alltid. 
- Det kan vara svårt att fokusera. Jag fokuserar på antingen månen, en stark stjärna eller någon lampa långt bort. 
- Jag tycker att det är finast att ha någonting mer med i bilden förutom bara himmel. Ta med lite av marken, träd eller något annat som finns där. 
- Ge inte upp om ni inte får några bra bilder dom första gångerna. Tog flera försök för mig att få bra stjärnbilder. Klicka på bilden här under så ser ni hur det såg ut första gången jag fotade stjärnor (det var 2009). 
 
 
Man behöver:
- Ett stabilt stativ. Jag fotade med ett ostabilt stativ nu i helgen och det var väldigt jobbigt, flera förstörda bilder pga det. 
- Fjärr/trådutlösare är en fördel så man inte får några skakningar när man tar bilden. 
- Ficklampa (bra att ha när det är mörkt så man ser knapparna på kameran :p) 
- Kamera (nähe?! :o) 
- Vidvinkel-objektiv tycker jag mest om att fota stjärnor med, men det funkar såklart med andra också. 
 
Slutartid
Det är ju väldigt mörkt som ni nog redan vet, så lång slutartid får man fota med. Hur lång man kan ha beror på vilken brännvidd man fotar med. Ju kortare brännvidd desto längre slutartid kan man ha. Eftersom jorden snurrar blir stjärnorna små streck om slutartiden är för lång.
Bilderna jag tog i helgen fotade jag med runt 16mm (eftersom jag har fullformat motsvarar det 10mm på en cropkamera). Då kunde jag ha ca 20 sekunder lång slutartid, gick lite över gränsen och hade 30 ibland. Men fotar man med till exempel 50mm kan man ha runt 5sek ungefär utan att det blir streck. 

Bländare 
Ställ in största bländaren, alltså lägsta bländartalet. f/4 har jag haft på mina bilder eftersom det är det lägsta på mitt 16-35mm. 

ISO
Ett högt ISO-tal är bra att fota med. Man ser fler stjärnor om man har högre ISO och eftersom man inte ska ha för lång slutartid behöver man höja ISOn för att det inte ska bli för mörka bilder. Blir ju också brusigare ju högre ISO man har, så testa dig fram med vad som funkar med din kamera. Försök ha så hög som möjligt utan att bruset förstör hela bilden. 
 

Vänster - f/4, 30sek, ISO 2000
Höger - f/5,6, 437sek, ISO 100

Här ser ni två olika exempel på stjärnbilder. Den första är sån som jag gillar mest, men många gillar att fota startrails också. Då använder man sig av långa slutartider istället för att få med jordens rotation så stjärnorna blir streck. Jag har inte testat med så jättelång slutartid, men här kan ni se startrail-bilder. 


Jag använder Photoshop CS5 när jag redigerar. Beskriver hur jag redigerat exemplet här under. 
 
- Öppna först raw-filen i camera raw i Photoshop (bara dubbelklicka på raw-filen så öppnas den). 
- Där drog jag upp exposure tills jag tyckte bilden blev lagom ljus. När man gör det märker man att många stjärnor som gömmer sig i bilden kommer fram. Detta hade man inte fått fram om man bara har en jpeg-fil. 
- Sen ökade jag kontrasterna mycket. Drog upp kontrasten till max. Clairity drog jag också till max. 
- Sen gick jag in och ändrade i curves. Drog upp Lights lite och Darks drog jag ner lite bara. 
- Efter det öppnade jag bilden i Photoshop och ökade kontrasterna lite där också med curves.
- Om man vill få vintergatan tydligare kan man markera den, ändra feather så det blir mjukare kanter på markeringen och ljusa upp vintergatan lite och förstärk kontrasterna ännu mer med curves. (jag använder nästan bara curves :p)  
- Och sen på med lite skärpa. (Om man ska lägga upp bilden på tex bloggen kan man förminska bilden och sedan lägga på lite mer skärpa så stjärnorna syns tydligare)
- Samma inställningar funkar inte för alla bilder, men på ett ungefär kan det se ut så. Man får testa lite, men rekommenderar verkligen att fota i Raw.   
 
Här ser ni hur bilden såg ut steg för steg.  
 
Så, det var allt. Hoppas ni fick någon hjälp utav detta iaf :)) 
 

Jobbigt ;o

Som jag skrev igår skulle jag göra ett inlägg om hur man fotar stjärnorna idag. Har suttit länge och skrivit ihop ett inlägg, men när jag förhandsgranskar det försvinner alla radbrytningar, så allt är en stor klump, helt oläsbart. Testat att göra ett nytt inlägg och med en annan webbläsare, men inget funkar. Tråkigt när jag suttit med det så länge för att kunna lägga upp det idag som jag hade sagt, så funkar det inte :( Men får hoppas det funkar bättre imorgon. Blir samma sak i detta inlägget, allt sitter ihop även om jag byter rad. Är det så för er också som har eran blogg på blogg.se? Här är en bild som jag fotade för typ en månad sen så länge iaf.. 
Nikon D800 med Tamron 90mm 2.8 macro 

Som en solnedgång, fast med månen

Jag kom till Tobias vid 21.30 i fredags. Då var det mörkt och sjärnklart ute, så vi bestämde oss för att fota lite stjärnor. Ungefär en timma senare åkte vi till vårat gamla vanliga ställe vid kvarnen. Det var halvmåne, så den lyste inte allt för starkt för att kunna se massa stjärnor och vintergatan som gick precis ovanför oss. Månen var rätt långt ner på himlen och var helt orange och efter en stund började den försvinna bakom horisonten i dimman och det såg ut som solnedgång. Väldigt häftigt var det! 
Kom hem idag och har bara hunnit redigera en bild som jag tänkte lägga upp nu. Har ju sagt att jag ska skriva ett inlägg om hur jag fotar stjärnorna. Ska försöka hinna göra det imorgon :)) 
 
Nikon D800 med Nikon 16-35mm 

Några bilder

Redigerade några bilder från när jag var ute och gick för några dagar sen. Fastnade vid dom där trollsländorna igen. Satte mig ner och väntade på att dom skulle flyga närmare. Den ena verkade rätt nyfiken för den flög till mig flera gånger och typ tittade på mig, lite för nära flög den ibland :p Men några bilder fick jag iaf som blev rätt skarpa. 
Ikväll ska jag åka till Tobias och vara där över helgen. Får se om jag uppdaterar något här under tiden, men kommer säkert upp något på instagram iaf (stargirlphoto). 
 
Fick många frågor om hur jag fotat mina stjärnbilder, så tänkte att jag gör ett inlägg om det efter helgen när jag kommit hem. Ska bli stjärnklart ikväll, så hoppas man kan fota lite då när man ändå ska ut till landet :)) 
 
Den här ekorren var läskig ;o Jag gick runt trädet för att få en bättre vinkel och den följde mig med denna blicken hela tiden. Såg massa ekorrar på detta stället, men hade inte mitt tele med mig, så tog bara några bilder snabbt med macrot. 
 
Nikon D800 med Tamron 90mm 2.8 macro

Ett år med min Nikon D800 :))

Idag fyller min Nikon D800 ett år! :)) Är verkligen glad att jag köpte den, är hur nöjd som helst! Har fotat mååånga bilder med den under året som gått så jag gjorde två kollage med några av mina favoriter. Blev ett med lite varmare färger och ett med mer kalla och mörkare. 
Har ni någon favorit av mina bilder? Någon av dom här under eller kanske någon annan? Hade varit lite kul att veta :p 
 
 
 

Norge 2013 - Stjärnor och Norrsken

Nu har jag kommit till dom bilderna som jag tyckte mest om att fota när vi var i Norge :)) 
Klockan var lite efter ett på natten och vi hade precis sett klart på en film och skulle gå och borsta tänderna. Vi hade ju inget vatten i stugan, så vi fick gå till ett annat hus som låg en liten bit bort. Märkte att det var helt stjärnklart, så jag tyckte att vi skulle fota lite stjärnor innan vi skulle sova.
Hämtade kamerorna och stativen och ställde oss utanför stugan. Blev rätt bra där, men det var några lampor som störde, så vi gick en bit bort så man fick lite finare utsikt. Efter att jag tagit en bild där såg jag något i hörnet på bilden, ett grönt ljus. Riktade kameran mer åt det hållet och tog en till och då såg jag att det var det jag trodde, norrsken!! Har aldrig sett det innan och har verkligen velat fota det. Det var bara att slänga in kameragrejerna och oss själva i bilen och åka till en bättre plats snabbt, hade på mig pyjamasbyxor och inga strumpor i skorna :p Det var tur att vi hade fotat tidigare på kvällen så vi visste var det fanns ett bra ställe att vara på. 
Från början såg man bara ett svagt ljus i grön nyans, inget jag hade reagerat på, men på bilderna såg man mycket mer. Det kändes lite tråkigt att inte kunna se det, men var ändå nöjd att jag hade fått fota det. Fast efter typ en halvtimma eller något började det bli starkare och till slut såg man det mycket tydligare, man såg hur det rörde sig, typ dansade på himlen :P Jag gjorde två korta timelapse som jag kommer lägga upp en annan gång. 
Vi stod där tills man inte såg det längre, en timma blev det. Så halv tre kunde vi åka tillbaka till stugan. Var väldigt häftigt att få se och fota detta :)) 
 
Man såg väldigt många stjärnor :)) 
 
Här är vintergatan också. Gillar verkligen att fota sånna här bilder. Synd att det inte går här där jag bor ;o 
Det var när jag tog denna jag märkte norrskenet nere i hörnet. 
 
Norrskenet, lite svagt i början. 
 
Sen blev det mycket tydligare :D Bytte plats här också. Gick upp på en brygga och ställde oss, lite bättre där. 
 
Blev en bild på oss två också innan det försvann. Mina fina pyjamasbyxor med dödskallar på :)) 
Hade en dum lampa mot oss, så vi blev helt gula. Försökt fixa bilden så bra det gick :p 
 
Avslutar med denna där man ser både norrskenet och vintergatan :)) 

Lilla snigel

Var ute på en promenad förut med kameran. Det hade regnat tidigare, men sen kom solen fram så det fanns många små droppar i gräset som blev fin bokeh :)) Har bara orkat redigera en bild än så länge. Har blivit lite sjuk i helgen och det har inte gått över än ;o 
 
En liten snigel kröp runt bra i gräset. Fick inte så bra fokus, men bokehn är fin :p 
Nikon D800 med Tamron 90mm 2.8 macro 

Söta katter

Håller på att göra om min hemsida som blev förstörd när dom gjorde om på one.com där jag har den. Jag var ju nöjd med den som den var så jag gör den nästan likadan, men med lite ändringar. Är inte klar med den än, så den ser fortfarande helt konstig ut, men någon dag snart borde jag bli klar :)) 
 
Var och gjorde allergitest idag också. Har alltid haft eksem, men dom är så mycket värre nu och mina ögon blir aldrig bra så läkaren tyckte att jag skulle göra ett allergitest. Visade att jag var allergisk mot katt och hund mest, men också lite häst och kvalster. Katt har jag ju vetat innan, men inte resten. Fast jag har ju ingen kontakt med varken hund eller katt så det är ju inte pga det som mina eksem inte blir bättre. Ska göra fler test en annan gång.. 
 
Bara för det lägger jag upp ett kollage med tre söta katter från min djurkategori på hemsidan :p 
 

Från ikväll

Åkte ut till havet ikväll och fotade lite. Var ingen jättefin solnedgång, men det var väldigt härligt att sitta där på klipporna. Helt vindstilla och nästan 20 grader var det, säkert en av dom sista varma kvällarna. Tråkigt, vill ha mer värme! 
Behöver hitta ett bättre ställe att fota på, vill ha mer stenar ute i vattnet. 
 
Nikon D800 med Nikon 16-35mm 

Svar på era frågor :))

Fick en del frågor iaf i inlägget jag la upp för några dagar sen, så jag tänkte att jag skulle svara på dom nu :)) 
 
- Har du några tips på vad man kan tänka på osv när man fotograferar landskap? :)
Försök att inte ha horisonten i mitten, det blir oftast bäst att antingen ha med mer himmel eller mer landskap (fast ibland kan jag inte välja så horisonten hamnar i mitten ändå :p). Som tex bilden under, den är uppdelad i tredjedelar ungefär. En tredjedel vatten, en tredjedel berg och sen en tredjedel himmel. Så kan man tänka när man fotar. Viktigt också att horisonten är rak!
Ett halvtonat gråfilter är bra att ha så man får en bra exponering över hela bilden. (Se här hur det blir med och utan) 
Testa andra vinklar än att bara stå och ta bilden. Sätt dig ner och se hur det blir i en lägre vinkel. 
 
- Har du fotat rymden/stjärnorna någon gång? 
Stjärnor har jag fotat några gånger. Det är svårt när man är här i Göteborg där det är så mycket lampor, men brukar passa på om det är bra väder när jag är hemma hos min pojkväns föräldrar som bor på landet. Man ser galet mycket stjärnor där, är inte van vid det :p
 
- Finns det en plats du gärna skulle vilja fota på som du inte redan gjort?
Här, här och här är tre exempel på liknande platser jag såå gärna hade fotat på. Den sisa är Lofoten, vi tänkte åka upp dit i sommar, men det var lite för långt att åka med bilen tyckte vi.
 
- Hur gör man för att få riktigt skarpa och fina bilder när man lägger ut dom på nätet? Mina bilder tappar alltid skärpa och ser inte ut alls så som jag vill förmedla dom, eller vad man ska säga.
Jag brukar allid förminksa mina bilder till 700px eftersom det är så stora dom är här på bloggen. Efter jag förminskat lägger jag på lite extra skärpa och sedan sparar jag dom för webben
 
- Hur lyckas du komma så extremt nära när du fotar typ flugor och sånt, även blommor? :)
Jag använder ett macroobjektiv (Tamron 90mm 2.8), det är ett objektiv som är till för närbilder. Sedan brukar jag beskära bilderna för att det ska bli ännu närmare. 
 
- Har du några tips på freelensing? 
Nej, tyvärr. Det är inget jag testat, men man kanske borde göra det någon gång :p 
 
- Om du varit väldigt oinspirerad ett tag, hur kommer du igång och fotar/redigerar igen? 
Eftersom jag fotar mycket utomhus beror det mycket på årstiden och vädret. Brukar ha sånna perioder i november/februari/mars typ. Jag brukar inte göra så mycket åt det, kan alltid kolla på gamla bilder och redigera några som jag inte lagt upp tidigare. 
 
- Hur mycket tid lägger du ner på att redigera dina bilder? :)
Det är lite olika beroende på hur bilden ser ut och hur jag vill att den ska se ut. Det kan ta allt ifrån 1 minut till 10 på en "vanlig" bild. Sen har jag hållt på i timmar med sånna bilder som är lite mer extrema. 
Som här till exempel.. Hade en tråkig bild som jag ville göra något roligt med. Den tog ganska lång tid, över en timma iaf :p
 
- Hur länge har du fotat? :) 
Sen jag var 18, alltså ungefär 5 år. 
 
- Vad är det roligaste du vet att fota? och hur kommer det sig? 
Älskar ju att fota motljusbilder, det blir så fint och jag gillar att ha mycket färg och oskärpa i mina sånna bilder med bara något litet i fokus.
Men landskap är också himla kul, speciellt när det är bra ljus eller något ovanligt fint landskap. Blir så glad när man får dom där tillfällena. 
 
- Vad har du gått för utbildningar? 
På gymnasiet började jag på Estet/Media, men bytte efter en vecka till Barn och fritid.Det var ju några år innan jag började fota. Men ångrar inte att jag byttre ändå. 
Gick sen en makeup-utbildning våren 2011, såå kul och lärde mig massor. (innan kunde jag bara göra en eyeliner och ta på mascara typ :P) 
Gått en starta eget-utbildning också. En ganska kort, men den var rätt bra ändå.
 
- Vad är ditt bästa fototips? :)
Att lära sig sin kamera. Inställningarna är väldigt viktiga. Stäng av auto och ut och testa massa inställningar! Det är så jag har lärt mig. 
 
- Bästa minnet från 2012? 
Hmm.. Tror att det måste bli när jag köpte min Nikon D800 :D 
 
- Västa minnet från 2012?
Det vet jag faktiskt inte. Kan inte komma på något. 
 
- Hur kom de sig att fick upp ögona för foto och makup? 
Jag har alltid varit lite kreativ av mig, ritat och sånt. När jag fick min kamera fotade jag precis allting. Redigering hade jag hållt på med i ca två år redan, så gillade att redigera mina bilder. La upp bilderna på dayviews (bilddagboken hette det då) och folk verkade gilla dom. Sen har jag bara fortsatt :)) 
Makeup blev jag mer intresserad av 2010 då en kompis till mig gick den utbildningen som jag också gick sen. Hon behövde någon som kunde sitta modell åt henne, så jag gjorde det några gånger. Jag tyckte det verkade väldigt roligt, så ungefär ett år senare gick jag själv utbildningen. 
Här under är en av mina första bilder efter att jag fick min kamera (Canon Powershot G9). Hade önskat mig en kamera för att jag skulle på McFly-konsert några dagar efter min födelsedag. Och andra bilden är en av gångerna jag satt modell åt Kranya.
 
- Har du haft några andra intressen/hobbyer än foto och makeup? 
Jag kommer knappt ihåg vad jag gjorde innan jag började fota. Men gick i friidrott när jag var 14-15 nånting som jag tyckte om. Var bäst i skolan av tjejerna på 800m när jag gick i 8an, bara för att skrya lite ;P. Sen har jag ritat en hel del också, gör det fortfarande ibland, fast med ritplattan.
Ritade denna 2005 eller 2006 någon gång. (fint jag skrev mitt namn över bilden i ps också)
 
- Vad är din favorit färg? 
Rosa och turkos :)) 
 
- Vilka bloggar läser du? 
Jag läser inte så många bloggar regelbundet, brukar titta in hos lite olika personer då och då. Men en blogg som jag gillar väldigt mycket är A'la Foto. Hon är riktigt duktig! 
 
- Har du några djur?! 
Nej, det har jag inte. Fast jag hade en kanin som jag fick när jag fyllde 6år, Linus hette han :p Fast han dog när jag var 14 :( 
 
- Var får du din inspiration ifrån? 
Mycket från naturen. Tar med kameran ut och fotar allt som ser fint ut. Gillar när det är mycket färgglatt och bra ljus.
Sen kan jag kolla på den sidan som jag länkade några frågor högre upp, 1x.com. Där kan jag sitta och kolla på bilder hur länge sen helst. Man vill verkligen ut och fota när man ser dom, fast sen kommer man på att den miljön som dom flesta bilderna där är tagna i inte finns här. Har ni inte varit inne där någon gång, så gör det. Sjuka bilder!! ;o 
 
- Kan du inte visa ditt bästa foto?
Väldigt svårt att välja ut ett bara, men här är två som jag blivit väldigt nöjd med. (klicka för att se dom lite större)
 
- Ditt bästa sommarminne?
Det får nog bli när jag och Tobias var i Norge förra månaden. Så himla kul och jag fotade något som jag alltid velat fota! Norrsken :)) (fast dom bilderna har jag inte redigerat än, dom kommer i nästa norgeinlägg jag gör)
 
Det var alla frågor det. Såklart är det bara att fråga om ni skulle undra något mer någon gång :))
 

Dahlior

Gjorde ett kollage med några bilder jag fotade förra helgen.. Tycker dahlior är så fina :)) 
Tänkte svara på frågorna till frågestunden imorgon. Har ni något mer ni vill att jag ska svara på då får ni passa på att fråga i detta inlägget :)) 
 
Nikon D800 med Tamron 90mm 2.8 macro 
 

Norge 2013 - Solnedgång bland bergen

Vi kom fram till våran camping vid 16-17 någon gång, packade upp och åt mat. Försökte komma in på internet, men det gick såå segt! Lite störande var det :p Jag skulle fixa en bild till jobbet också, var knappt att jag kunde hämta och sen skicka den, men det gick till slut iaf. Lite senare gick vi ut för att kolla runt på campingen. Var en rätt mysig camping tycker jag. Hade en bra stuga också (med täcken :p). Efter vi hade gått runt lite tog vi bilen och åkte in mot den lilla staden Åndalsnes som låg i närheten. Där stannade vi vid et fint ställe vid en fjord och fotade i solnedgången. Var riktigt fint med det disiga ljuset och alla berg. 
 
Sitter med både dator och surfplatta :p 
 
Såhär såg det ut när man kom ut från stugan. 
 
En katt som kom med en gång vi gick ut. Verkade väldigt sällskapssjuk :p Den hoppade upp på ett räcke på våran stuga och spydde upp ett grässtrå. Trevligt.. En annan dag försökte den hoppa in genom fönstret när vi lagade mat ;o 
 
Vissa tältade.. 
 
Stannade här en liten stund. Var så mysigt! Blev en timelapse också som jag lägger upp en annan gång :p 
 
Gillade dimman som började komma långt där borta.. 
 
Det var allt från den kvällen. Blev en hel del bilder denna dagen som ni kanske märkt (är ju fortfarande bara på dag 2) och jag har ännu fler som vi fotade lite senare på natten, men dom kommer i nästa inlägg :)) 
 

Tonade glitternaglar tutorial

Efter att ha fått frågor om hur jag gör mina glitternaglar har jag nu gjort en tutorial på det. Har nästan alltid mina naglar såhär i olika färger :))
Hoppas videon kan vara till lite hjälp iaf :p 
 
Musik: McFly - Love is easy 
 
Här är några bilder på mina naglar när jag fixat dom på det sättet :)) 
Glittret jag använt på bilderna är: Rainbow (rosa), Luna (turkos) och Hologram (silver) från Make up Store och det orangea är från Ebay. 
 
 
Ni får gärna fortsätta att fråga mig saker i inlägget här om det finns något ni undrar. Tänkte att jag skulle svara på alla frågor på fredag eller lördag :)) 

Flyga ultralätt flygplan

Jag köpte ju en sån där "upplevelse" till Tobias i julklapp/födelsedagspresent att flyga ultralätt flygplan. Har inte blivit av att han gjort det i sommar, men igår fick han göra det :)) Planet var väldigt litet och får bara plats två personer i. Han skulle få styra själv också, vi trodde att han skulle få styra lite uppe i luften bara, men han fick både lyfta och landa i stort sätt helt själv också. 
Piloten frågade Tobias om han ville flyga en lite kortare stund så att jag också fick flyga lite. Det var väldigt snällt av honom att gå med på det tycker jag. Så jag fick med flyga! Det hade jag inte räknat med :p Han fick flyga i en halvtimma, så det var ju ganska länge ändå. Jag flög bara i tio minuter ungefär, en sväng över Borås och inte alls lika högt som Tobias gjorde, men det var kul att ha fått flyga i ett så litet plan :)) 
 
Fotade lite när Tobias flög och sen hade jag med kameran i planet upp när jag flög också. Det var ganska smutsiga fönster och ibland motljus, så det var ganska svårt att få bra bilder :p 
 
Såhär litet var planet :p 
 
Tobias kör mot startbanan.. 
 
Här flyger han mot landningsbanan.. 
 
Och så var det min tur :)) 
 
Det var bra flygväder, så man såg väldigt långt. Ungefär 500m upp i luften var jag. Tobias fick flyga 2000-3000m upp :p 
 
Utsikt över Borås. Han frågade om jag ville styra, men det ville jag inte :p 
 
Och här kör vi mot landningsbanan som man ser i mitten av bilden. 

Förgätmigej

Gjorde en ny sminkning till mitt lilla blomtema för några dagar sen. Fick förslag på Förgätmigej sist och det fick bli det nu när jag hittade några sånna :)) Hade velat ha lite fler, men detta var allt som fanns. Finns inte så många olika blommor kvar ute nu, men ska försöka göra iaf en eller två till. 
 
Har använt:
Skuggor från 120-paletten
Make up store Cybershadow - Frosted Shine 
Make up store Eyepencil - Deep Blue Sea 
Make up store Eyepencil - Crazy Lazy 
Rhinestones från Ebay 
 
 
 

"I Love The Direction"

Var nyss på bio med Lisa och såg One Directions film This is us. Jag gillar dom väldigt mycket faktiskt och har lyssnat på deras låtar nästan konstant sen i våras. Dom påminner mig om McFly en del (som är det bästa bandet som finns enligt mig) så det var därför jag började lyssna på dom från början. Dom har skrivit några låtar till One Direction också (I Want, I Would och Irresistible) så det är inte konstigt att jag gillar dom :p 
Filmen var väldigt bra, man fick veta mycket om deras liv och dom är så knäppa och roliga. Så det var kul att se på. 
 
Lägger upp videon till deras nya låt. Den är rolig den också, speciellt i början. (Ser ni den förstår ni titeln till detta inlägget också :p) 

Fråga på!

Tänkt ett tag på att ha en sån här liten frågestund på bloggen. Tycker det skulle vara bra att samla alla era frågor i ett inlägg. Så jag kör igång med det nu tänkte jag.
Det är bara att fråga på om vad som helst, smink, foto, nailart eller om ni undrar något om mig. Ja, vad som helst helt enkelt. Har ni fler än en fråga går det också bra :))  
 
Hoppas jag får några frågor att svara på iaf :P 
En till bild från igår. Nikon D800 med Tamron 90mm 2.8 macro. 
 
Gjort texten i inläggen större också. Tycker att den har varit lite svårläst sen jag bytte webläsare till Chrome.  

Lite mer macro :))

Var ute och fotade lite mer macro förut. Får passa på innan macrosäsongen tar slut :p Blåste mycket och regnade då och då. Kändes verkligen som höst idag ;o 
 
En äcklig vit spindel hade hittat lite mat. 
 
Samma bild som den över, men mer beskuren. Tänkte ni behövde se den lite närmare också :p 
Nikon D800 med Tamron 90mm 2.8 macro