Timelapse - Uppe bland bergen

Nu har jag satt ihop en av alla timelapse jag fotat bilder till under resan till Norge. Denna är från ett ställe som jag la upp bilder på igår. Är rätt häftigt att se hur molnen rör sig :p 
 
Glöm inte att ändra till 1080p på det lilla kugghjulet :)) (vet inte varför det blev en så stor svart ram runt :p)
 
Och en bild från timelapsen.. 

Norge 2013 - Trollstigen

På vägen till våran andra camping stannade vi på flera olika ställen. Är såå fint överallt! Trollstigen fick vi åkt denna gången. Förra året när vi var uppe var den fortfarande vinterstängd. Fanns lite utsiktsplatser där som vi gick ut till. Man var så himla högt upp så jag blev lite höjdrädd även om jag inte brukar vara det annars, men det var riktigt häftigt! :)) 
 
Det var så fint här när solen lyste på några ställen nere i dalen mellan bergen. (klicka för att se bilden större) 
 
Här hade vi kommit ganska högt upp. Var inte så varmt där :P Gjorde var sin timelapse medan vi pratade med två Australienare som var på semester i Norge och sen skulle till Sverige :)) 
 
Fick bli en bild på oss med :)) 
 
Och en stengubbe :)) Fanns massa sånna överallt. 
 
Panorama. Klicka för att se den större :)) 
 
Och här har vi kommit fram till Trollstigen. Går från parkeringen mot utsiktsplatsen.
 
Ett fint café :)) 
 
Trollstigen. Tycker den är så häftig :D Kul att ha åkt den nu också.  
 
<3 
 
Vi fikade lite :))
 
Och sen åkte vi ner för Trollstigen.. 
 
Sen tog jag inte så många fler bilder tills vi kom fram till campingen. Så det här vattenfallet får avsluta detta inlägget :)) 

Fjäril + bokeh

Har inte fotat några nya bilder eller hunnit redigera några andra, så lägger upp en till bild från i fredags så länge, så det inte är för tomt här :p
 
Gillar egentligen inte färgerna så mycket i denna, men tycker det blev rätt härlig bokeh iaf :))

Norge 2013 - Geiranger

Vi sov en natt i Geiranger, men vi skulle inte stanna där eftersom vi var där förra året och redan gjort det mesta där. På morgonen packade vi in våra grejer i bilen igen för att åka vidare, men innan tog vi lite bilder nere vid fjorden. Det var så fint med dom låga molnen! Blev en timelapse här också som jag inte har satt ihop än, men den kommer någon gång. Sen åkte vi mot Åndalsnes (ca 10 mil norr om Geiranger) där vi hade hyrt våran andra stuga som vi skulle ha i tre nätter. 
Tog ett stopp vid Ørnesvingen också och fotade några bilder när vi ändå åkte förbi. Sedan åkte vi vidare. Blev en del bilder på vägen till den andra campingen.. 
 
I en sån här stuga bodde vi. Billig och helt okej för att bara sova i en natt. Nackdelen var att det inte fanns några täcken ;o Hade med oss egna påslakan som vi fick ha som täcke, lite kallt var det. 
 
Nere vid fjorden var det fint :)) 
 
Passade på att fota lite bilder på oss också :p 
 
Här är vi vid Ørnesvingen. 
 
<3 
 
Vattenfallen "De syv søstrene"
 
Sen skulle vi åka färja igen. 
 
Och sista bilden för detta inlägget blir ett fint berg :)) 
 

By the waterfall

Idag har jag sminkat en tjej till hennes bröllop. Sminkade och fotade henne på hennes möhippa för några veckor sedan och nu ville hon att jag skulle sminka till bröllopet också. Väldigt roligt att hon ville det och det gick jättebra idag.  
När jag kom hem frågade jag Lisa om hon ville bli fotad för jag har velat fota porträtt vid vattenfallen väldigt länge nu, men det har inte blivit av. Så då fick jag sminka ännu mer och sedan åkte vi dit. Var inte alls så mycket vatten som det varit innan, men det funkade iaf. Det var väldigt svårt för både mig och Lisa. Halt överallt och jag kunde knappt se i sökaren eftersom jag hade ett mörkt filter på. Lisa blev genomblöt och skulle stå så stilla som möjligt för jag fotade med lite längre slutartider. Men det blev fina bilder iaf :)) 
 
Bara fixat en bild än så länge. Imorgon ska jag försöka hinna med lite fler Norgebilder. Har fått så många fina kommentarer på mitt senaste Norgeinlägg. Så himla kul! 
 
Nikon D800 med 50mm 1.4 
Vi körde på lite indian-inspirerat tema. Halsbandet har jag gjort själv också. 
Fast stör mig att jag råkade kapa foten ;o 
 

Macro

Idag var jag ute och gick lite med kameran. Har inte fotat något sen jag kom hem från Norge (förutom på jobbet), så det var kul att komma ut lite igen. Var ju så härligt väder också, väldigt varmt. Jag gick genom Botaniska Trädgården och sen till Änggårdsbergen. 
Mitt macro satt på kameran typ hela vägen. Fanns verkligen huur många trollsländor som helt nu, men dom är ju riktigt svåra att fota. När jag kom in till Änggårdsbergen blev jag attackerad av en jättefin trollslända, den flög nästan in i pannan på mig. Sen satte den sig på en gren i någon sekund, så jag hann se den riktigt. Det var en blå jungfruslända, aldrig sett en sån innan. Det var synd att den försvann så fort för jag hade gärna velat fota den ;o 
 
En annan rolig sak är att jag blivit länkad där i sidomenyn på blogg.se idag med en av bilderna i förra inlägget. Jättekul verklligen :D 
 
Tamron 90mm 2.8 macro 

Norge 2013 - På vägen upp II

Här är andra delen från bilresan upp till Geiranger. Vi tog en färja över Sognefjorden och sen körde vi vidare bland bergen. Vi körde ju typ samma väg som vi gjorde förra året så vi stannde vid samma glaciär som vi gjorde sist också. Det fanns en väg som gick fram till den som vi inte körde in på förra året, men det gjorde vi nu. Det var väldigt häftigt faktiskt. Var som en sjö nedanför med riktigt turkost vatten, såg ut som en stor pool typ. Vi hade nästan 4 timmar kvar att köra så vi fick fortsätta så det inte skulle bli för mörkt innan vi kom fram. Någon gång i slutet åkte vi upp för ett berg och hamnade mitt i dimman, man såg nästan ingenting framför sig. Det var lite läskigt när man åkte på vägar med stup vid sidan om :P Vi kom iaf fram till våran camping närmare 10 på kvällen (vi hade börjat åka klockan 6 på morgonen). Fixade iordning i rummet och sen tog vi några kvällsbilder ut över Geiranger. Sen fick vi äntligen sova :))
 
Detta var bara början på resan. Vi har hunnit med mycket på dom här dagarna. Haft både soligt och regn, gått upp för ett berg i två timmar, stått ute i mina pyjamasbyxor och fotat mitt i natten, blivit höjdrädd (även om jag inte är det vanligtvis), gått i en kolsvart grotta, fotat något jag alltid velat fota. Ja, det kommer komma massa fler bilder :P
 
Från färjan var det fin utsikt :))
 
Tror att Tobias har fotat denna bilden med min kamera medan jag körde.
 
Här är glaciären. Lite mindre snö och is än förra året, men då var vi ju där i maj.
 
Vattnet<3 Man ville bara hoppa i, men det var inte så varmt ute och i det vattnet hade det nog inte varit så varmt heller :p
 
Och en bild på mig. Höll precis på att tappa balansen när Tobias tog bilden :P
 
Sen kom det får springandes.
 
Så fint det var med solstrålarna här, men det var svårt att fota :p Man ser dom lite vid det vänstra berget iaf.
 
Ser så mesigt ut på bild, men det var riktigt fint :))
 
Kossorna gillade att stå vid vägen också. Fick mördarblicken av den ena ;o 
 
Här stannade vi på ett till fint ställe. Började bli lite mörkt då också, så skulle vi upp i dimman sen.
 
Mycket mer än såhär såg vi inte på ett tag, men det blev bättre när vi kom ner under dimman igen :)) 
 
Och sista bilden från första dagen :)) Även om det är kul att åka bil i Norge var det härligt att äntligen vara framme.

Trasig

Är docktema i tävlingen i sminkgruppen på dayviews denna gången, så jag gjorde ett bidrag idag. Kommer klart inte vinna, men det är iaf kul att göra en sminkning att delta med :)) Kände nästan inte igen mig själv när jag kollade mig i spegeln :p 
 
Bilden passade bättre i svartvitt tyckte jag, så det fick bli det. 
Försökte med någon trasig porslinsdocka-liknande sminkning. Blev inte som jag hade tänkt riktigt, men det fick duga :P 

Norge 2013 - På vägen upp

Hade lite tid över nu ikväll, så jag började redigera Norgebilderna. 
Vi var uppe tidigt på morgonen och började packa in våra saker i bilen och kom iväg vid 6.00. Hade bokat en natt på en camping i Geiranger, där vi var förra året (fast inte samma camping). Tog ungefär 16 timmar att åka dit, då åkte vi inte E6an efter Oslo som egentligen är den snabbaste vägen. Vi åkte på mindre vägar bland bergen, det är lite roligare och finare. Blev en del fotostopp på vägen också, man vill bara stanna hela tiden och fota för det är så fint :P Kommer dela upp bilderna i flera inlägg som jag brukar göra. 
Här är första delen av bilderna från ditvägen. 
 
Nästan direkt när vi kom in i Norge började det bli dimmigt och låga moln :p 
 
Ni som sett mina bilder från förra året kanske kommer ihåg detta stället. Stannade där denna gången också lite snabbt :)) 
 
Och en bild på mig. Regnade en del och var lite kallt :p
 
Var inte lika mycket vattenfall som sist, antagligen för att nästan all snö hade smält bort nu, men fanns ändå en del :)) 
 
Vi på våran treårsdag :)) 
 
Panorama över ett väldigt fint ställe vi stannade vid. (Klicka för att se den större) 
 
Stod något ivägen ;o 
 
Svårt att visa på bilder hur stora bergen verkligen är. Man kan jämföra med husen på bilden här, men det är inte alls som att se det i verkligeheten :p 
 
En fin sväng bland bergen får avsluta första delen av bilderna på vägen upp :)) 

Hemma från Norge

Idag kom jag och Tobias hem igen efter en ca 10 timmar lång bilresa från campingen. Har haft några bra dagar i Norge, har sett och fotat massor :)) Internet har varit väldigt segt på campingen, så bloggen fick vara lite tom dom här dagarna. 
Har inte hunnit gå igenom bilderna än eller redigera någon, så jag lägger upp två instagrambilder så länge. Får se när det dyker upp lite fler Norgebilder eftersom jag har massa bilder från bröllopet jag fotade på förra helgen som jag får redigera först. 
 
Bilden till vänster tog jag idag på hemvägen. Den till höger är från när vi var på väg till våran andra camping. Finns såå många fina ställen i Norge! Har massa bilder som jag kommer visa här på bloggen :)) 
 

Tre år <3

Har inte haft tid att uppdatera bloggen dom senaste dagarna. Igår firade jag och Tobias våran treårsdag genom att åka till Norge. Sov en natt i Geiranger och idag har vi åkt vidare till en annan camping som vi ska vara på tills på lördag. Internet är jättesegt, funkar typ inte ens på datorn, är lite bättre på mobilen iaf så får skriva inlägget på den ist. 
Redigerade iaf en bild som vi tog imorse som jag tänkte lägga upp nu :))
 
 Uppdaterar kanske lite mer på instagram under veckan. (Stargirlphoto) 

Instagrambild från igår

Denna helgen har jag haft fullt upp. Igår gifte sig Tobias kusin och vi båda skulle vara fotografer under hela dagen och kvällen. Jag sminkade henne också på morgonen. Har inte tid att skriva så mycket just nu för klockan är rätt mycket och jag ska upp och jobba imorgon igen. Det var iaf väldigt roligt och fick många bra bilder som ni kommer att få se någon gång :)) 
Blir en instagrambild bara så länge. 
 
Inte helt fel att åka limousine och dricka champagne :)) 
 
(stargirlphoto heter jag på instagram för er som missat det :p) 

Kvarnen

Idag åkter jag och Tobias till hans föräldrar igen. Imorgon ska vi gå på bröllop, det är Tobias kusin som ska gifta sig. Vi båda ska fota och jag ska sminka också så de blir fullt upp hela dagen. Men det ska bli kul :)) 
Har en del att göra och packa innan vi ska åka sen så måste börja fixa med det nu. Kommer inte ha tid att uppdatera bloggen innan jag kommit hem igen, men det kanske kommer upp något på instagram iaf (stargirlphoto)
 
Här är en bild från förra helgen. Kvarnen har fått tillbaka sina vingar nu efter typ precis tre år så nu är den fin igen :p 
Tobias gjorde en timelapse, så vi tog ut två solstolar som låg i bilen och satte oss där en stund. Vi höll på att blåsa bort, men det var härligt ändå. Detta var en stund innan ett åskoväder drog in och ett riktigt ösregn. 
Klicka på bilden för att se den större. 

Makeup Lightning

Efter att jag fotat blixtarna blev jag inspirerad till att göra en sminkning och här under ser ni resultatet. Gillar att göra sminkningar inspirerade av mina bilder :)) 
 
 
 

Vid havet

Den kvällen när jag fotade dimman som jag la upp bilder på i något inägg här under var vi också ute vid havet. Åkte till Vallda sandö där vi inte varit och fotat innan. Gillade att det var lite stenar ute i vattnet och att det var vågor så det blev fint med längre slutartid. Tog också bilder till en timelapse, men den har jag inte satt ihop än, så den kommer en annan gång, men här är två bilder från kvällen iaf :)) 
 
Mysigt att sitta här på klipporna i solnedgången.. 
Nikon D800 med Nikon 16-35mm 

Hjortar

Var ute på en promenad på kvällen i lördags och sedan åkte vi iväg med bilen en sväng för att se om vi kunde hitta några djur att fota. Stannade på ett ställe med massa hjortar och fotade lite. Var inte det bästa ljuset då, men det fick funka.  
 
Brukar ta en bild i denna spegeln när vi går förbi :p 
 
Dom vita hjortarna var fina.. 

Att fota blixtar

Det var väldigt roligt att så många gillade min blixtbild jag la upp. Fick flera frågor om hur man fotar blixtar, så jag tänkte skriva lite om det i detta inlägget och lägga upp resten av bilderna jag tog då. 
 
Ett stativ ett nästan ett måste när man fotar blixtar (eller något annat stadigt man kan ställa kameran på) eftersom man ska fota med långa slutartider. Tänkte att jag skriver ungefär hur man kan ha inställningarna när man ska fota både på natten och dagen. Det är inte hur man måste eller ska ha, men på ett ungefär. (Inställningar som jag själv har använt vid blixtfoto) 
 
Fota blixtar när det är mörkt: 
Slutartid - Runt 30 sekunder är bra att ha. Då har man lång tid på sig att få med någon blixt. Skulle man ha längre slutartid får man se till att bländaren är högre, annars är det risk för överexponering. 
Bländare - Man får testa sig fram lite, men på bilderna här under hade jag 7.1. Då blev bilderna lagom exponerade. 
ISO - 100. Vill man ha bilderna ljusare får man antingen ha längre slutartid eller sänka bländaren. Ju högre ISO desto mer brus blir det i bilden. 
 
Fota blixtar när det är ljust: 
Slutartid - Slutartiden är svår på dagen. Man får se hur lång slutartid det går att ha utan att det blir för ljust. 
Bländare - Så högt bländartal som möjligt. 
ISO - Så lågt som möjligt (oftast 100, men vissa kan gå ner till 50).
(Denna bilden fotade jag när det var ljust, då hade jag inställningarna: 2sek f/22 ISO 50)
 
Fler tips: 
- Använd ett objektiv med kort brännvid, alltså vidvinkel. Det är svårt att veta var på himlen blixten kommer, så det är bra att få med så mycket av den som möjligt. Beskär sedan bilden om du tycker det behövs. 
- Ta många bilder efter varandra. Får du inte med någon blixt på 30sek, ta nästa bild med en gång så du inte missar något. 
- Tänk på att det är bättre att bilden blir underexponerad än överexponerad ifall du är osäker på inställningarna. Det är lättare att fixa en underexponerad bild efteråt. 
- Fota i Raw-format. Går att fixa bilderna mycket bättre och det går att rädda bilder som kanske inte blivit så bra. 
- Använd inte ett Gråfilter/ND-filter, det finns risk att blixten inte kommer synas då. Kanske kan funka med ett som inte är så mörkt, funkar inte med ett ND 1.8 iaf har jag märkt. 
 
30sek f/7.1 ISO 100 på alla tre bilder här under. 
Nikon D800 med Nikon 16-35mm 
 
Lite kul att det var stjärnklart samtidigt som det blixtrade :)) Blev väldigt nöjd med bilderna jag tog, inte ofta man får ett sånt tillfälle. Jag gick till och med ut i mina pyjamasbyxor (rosa med dödskallar på) för att jag inte hann byta om för jag blev stressad. Var ändå inga andra ute :P 
Hoppas ni tyckte det var ett bra tips och att ni får användning för det snart. 
 
Idag ska jag och Tobias åka hem till hans föräldrar igen, så kommer vara där tills på söndag. Kanske gör någon uppdatering i helgen, annars finns jag på instagram som vanligt (stargirlphoto). 

Evening mist

I förrgår på kvällen åkte jag och Tobias ut till havet i solnedgången. Åkte till ett annat ställe som vi inte varit på innan och fotat som ligger lite längre bort. Satt där på klipporna ett tag och när vi var på väg hem igen var det massa dimma på vissa ställen. Var tvungen att stanna och fota lite.
Lägger upp bilderna på dimman i detta inlägget, resten från kvällen kommer en annan gång :)) 
 
Var rätt mörkt ute så det var tur att vi hade stativ med oss. 
Nikon D800 med Nikon 16-35mm