20 ÅR IDAG

Idag fyller jag 20 år :))
Det firar vi med en bild på mig varje år från 1989 till 2009
Bilderna vid 02-03 är ju inte alls mobbade ;o hahaha
Ja, såhär har jag sett ut hela mitt liv då :P

1989

 

1990

 

1991

 

1992

 

1993

 

1994

 

1995

 

1996

 

1997

 

1998

 

1999

 

2000

 

2001

 

2002

 

2003

 

2004

 

2005

 

2006

 

2007

 

2008

 

2009

 


20-årsfest

Eftersom Sandra och jag fyller år med tre dagars mellanrum så brukar vi fira våra födelsedagar tillsammans. Det har vi gjort sen vi fyllde 17 år :)) Så igår hade vi festen hemma hos mig.
Sandra kom till mig vid 5-tiden och då gjorde vi i ordning tårta eller vad man ska kalla det. :P
Mellan 18 och 19 kom alla andra. Vi spelade ölspelet, pratade massa och åt tårta :P Jag och Sandra öppnade presenter också :))
Senare på kvällen skulle vi ut på krogen, Victoria. Fast tydligen hade dom 20 år efter klockan 10 på lördagar och eftersom jag och Rasmus inte hade fyllt 20 än så kunde vi inte komma in där så vi gick till Golden Days ist, inte världens bästa ställe, men finns inte många andra som har 18 år på lördagar. Fast det blev inte så långvarit inne på Golden Days.
Här är några bilder från kvällen :))

Jag fick blunda för att Pernilla skulle komma in med sin present.. Här ser ni min reaktion också :P

Bilden här under är vad jag fick av henne :D Hon har målat den

 

Hade en kul kväll. Tack för alla fina saker jag fick :))


Mitt rum

Idag har jag storstädat mitt rum ;o Det behövdes :P Fick bort massa onödiga kartonger och sånt som bara stod där på golvet. Men nu ser det helt tomt ut :P haha.
Tog några bilder, försökte göra panorama av hela mitt rum, men jag delade upp det i tre bilder.


Vinteräpple

Mamma kom med en bra fotoidé för några dagar sen. Fota en frukt med socker på så det ser ut som frost. Jag köpte ett äpple idag för att testa, men det blev inte så lyckat. Ska testa en annan gång med fler frukter.
Här är iaf två av bilderna jag tog :P

 


Självporträtt

Förra veckan, i torsdags tror jag, fick jag för mig att göra en illustration. Jag hade ingen aning om hur man skulle göra eller nånting, så jag bara gjorde nåt.
Gjorde den i Photoshop CS4
Hade orginalbilden som bakgrund och målade på ett eget lager. Så dom enda verktygen jag använde var Brush Tool och Smudge tool.
Tycker det blev rätt bra för att vara första försöket :P


 


Ett år sedan . . .

För precis ett år sedan åkte jag och Erika till London. Jag saknar det jättemycket! Hade hoppats att jag kunde åka tillbaka i år, men det blev inte nåt. Får se nästa år ist :))
Anledningen till att vi åkte förra året var för att jag ville se McFly, världens bästa band! Så vi var där mellan 24e och 28 november (konserten den 27e)
Vi hade riktigt kul och vädret var väldigt bra, iaf dom första dagarna.
Bara för det så tänkte jag lägga upp några av bilderna som jag tog då :P


Såhär glada var vi på planet :P
Sen kom hela Elfsborgs fotbollslag på planet och James Keene satte sig brevid mig :P

 

Efter vi hade hittat hotellet (tog ett långt tag) och lämnat våra grejer gick vi ut i det fina vädret

på en promenad :)) Vi bodde vid Victoria Station så det var rätt nära Big Ben och London Eye

 

Här är vårat "jättestora" rum, med duschen mitt framför dörren :P Iskallt var det också, haha

 

Andra dagen tog vi en promenad till Buckingham Palace :)) Det var jättemycket folk där för det var någon

parad med sånna där vakter med roliga hattar :P

 

Hittade roliga ekorrar som var väldigt tama :P

 

Trafalgar Square

 

Mer ekorrar i Hyde Park (bilden till höger har Erika tagit)

 

Fotade lite på kvällen också. Tower Bridge, The Tower of London, Big Ben och London Eye var vi vid och fotade.

Stod först på andra sidan av Tower Bridge, men där sa en vakt till oss att vi skulle få betala typ 1000kr för att vi använde stativ (hann ta en bild som jag redan har lagt upp här en gång) Så vi gick över till andra sidan, men det var inte lika bra. Man ser mer att dom renoverar (eller nåt) och att det var en typ järnstång ivägen, därför bilden är så beskuren.

 

Gjorde ett försök till en panoramabild :P Gjord av tre bilder.

 

Älska Pret! :D

 

Mycket seriös bild :))

Jag köpte en Smirnoff Ice och Erika en Breezer. Vi skulle ut på krogen (Ministry of sound) med Madeleine och Amanda :))  Det var trevligt

Hehe, det var rätt kul för när vi skulle hem hade tunnelbanan stängt så vi skulle ta bussen, men vi hade ingen aning om var nånstans våran buss gick. Vi virrade runt en stund och ser sen toppen av London Eye långt borta. "Där är London Eye, vi går!". Fast den var längre bort än vad det såg ut :P Haha. Så det blev en 1,5 timmars promenad genom London mitt i natten :P Typ vid halv 3 var vi på hotellet. Det var helt tomt på gatorna, på dagarna är det ju fullt med folk överallt :P

 

McFly! En underbart bra konsert var det :D


Källsjö

I fredags åkte jag, mamma, pappa och Viktor till Källsjö, ett litet ställe i närheten av Ullared. Vi brukar hyra stuga där på somrarna, men nu var den ledig denna helgen så då ville vi åka dit :))
Det var soligt på fredagen (första gången på hur länge som helst) så direkt när vi kom dit gick jag ut och fotade :P Efter ett tag ringde pappa och sa att vi skulle äta tårta (pappa fyllde år) så jag gick tillbaka och direkt efter gick jag ut igen och var ute tills solen hade gått ner :P På kvällen kollade vi på tv och spelade kort :))

På lördagen vaknade vi tidigt för att vi skulle till Gekås (Ullared) och shoppa. Vi kom fram vid 07.40 och slapp stå i kö för att komma in. I början var det väl inte såå farligt mycket folk, men efter en stund var det verkligen knökat! Jag har aldrig varit där när det vart så mycket folk och jag har vart där ett antal gånger. Det värsta är ju när folk inte tänker och står med sina kundvagnar så att inte andra folk kan komma fram. Visst att man inte alltid kan flytta på sig, men det är störande när folk inte bryr sig. Och sen när det blir stopp och folk tror att dom kommer snabbare fram om dom trycker lite med kundvagnen i ryggen på personen framför. Blä på sånt! Det var verkligen jobbigt att gå där inne, men jag hittade en del grejer iaf :))
När vi kom ut var det en låång kö för att komma in :P Hehe, tur att man slapp det iaf.
Hade inte sovit mycket natten innan så när vi kom tillbaka till stugan gick jag och la mig och sov. Var helt slut :P Sen när jag vaknade gick jag ut och fotade igen :P Det var inte lika bra väder som fredagen, men det regnade inte iaf :P Gick åt andra hållet denna gången, visste att det fanns lite vatten där man kunde fota. Det var mycket mer vatten nu än i somras :P
När jag kom tillbaka åt vi middag (smörgåstårta) och spelade mer kort på kvällen :))
Det var en mysig helg :))

Här är en hel del av bilderna som jag fotade.. Kanske lite många, men det fick bli det :P
Klicka på dom för att se dom större!







Gick bakom båthuset och fotade.
Dom här två bilderna har jag gjort till HDR av tre st bilder
som jag tog för hand samtidigt som jag satt fast i en taggbuske :P





Det brukar finnas en strand här,
men det har regnat så mycket så att man inte såg den mer




I det första huset här nere bodde vi


Andra dagen, Lördagen. Inte lika bra väder :P


Hade behövt stativ när jag fotade vattnet, plus att det började bli mörkt




Smörgåstårtan som mamma hade gjort :)) Jättegod!


Djur i svartvitt

Redigerade lite bilder från Borås Djurpark i somras. Jag var där med Viktor i Juli så jag redigerade några av bilderna som jag inte la upp. (någon kanske jag har lagt upp tidigare)
Gillar mest tiger och lejonbilderna :))


Foto A prövning

Jag vill ju bli fotograf, men för att komma in på en fotoutbildning behöver jag ha läst Foto A och B. I våras sökte jag Foto A på Komvux, men eftersom jag har riktiga gymnasiebetyg så hamnar jag sist i kön så jag kom inte in. Då visste jag inte hur jag skulle kunna få betyg i dom kurserna om jag inte har någon chans att komma in på dom.
För några veckor sen var jag och Pernilla på komvux och pratade med någon och han nämnde Prövningsenheten, man typ tentar av kursen direkt, utan några lektioner eller nånting, kostar 500kr. Det tänkte jag kunde vara något för mig så i slutet på Oktober så ringde jag dit.
Idag var jag och gjorde "prövningen". Man skulle först redigera en bild och sen var det skriftligt prov. Men det hade ingenting med kameran, inställningar eller att fota att göra. Det var rätt mycket historiska grejer. Typ att jag fick 8 bilder och 10 namn på gamla fotografer så ska jag skriva vem som tagit vilken bild. Helt omöjligt om man inte fått något speciellt att plugga på innan. Kan inte säga om provet gick bra eller dåligt, men jag hoppas jag får godkänt på det iaf. :))
I mailet innan fick jag en uppgift, skulle göra ett CD-omslag som visar en musikgenre som jag skulle ta med idag till prövningen.
Här under kan ni se hur jag gjorde min bild :p Haha.. (Nej jag kunde inte komma på nåt bättre :P)
Hoppas ni ser vad för musikstil jag visar med bilden :P


On the train

Fick bra platser på tåget hem från Skövde i söndags för en gångs skull, så jag tog lite bilder på vägen :P Så jobbigt när man åker tåg och ser så många ställen man vill stanna och fota på :P Haha. Jag vill fota ute på landet, men det är rätt svårt när man bor i en storstad. Fast på fredag åker jag till en stuga i Källsjö med familjen och då kan jag fota lite sånna bilder iaf :)) Hoppas bara att det är bra väder. Var där i somras också, det är ett mysigt ställe.. (Här finns bilder från Källsjö i somras, 12-16 Juli)
Redigerade precis klart bilderna som jag tog igår på tåget.
Alla är tagna med Canon G9..






Hovås

Cyklade till Hovåsbadet för att fota lite för några dagar sen. Har inte vart där på jättemånga år :P Brukade bada där när jag var liten :P Halkade en gång på berget och åkte ner på massa havstulpaner, det gjorde rätt ont det och blödde en hel del ;o Sen dess har jag inte tyckt om hovåsbadet så mycket :P haha.. Fast det är inte anledningen till att jag slutade bada där för det är knööökat med folk på sommaren, det är ju inte jättestort så då är det jobbigt med mycket folk. :P

Aja, här är iaf bilderna :P Gjorde dom till HDR








Hemmagjord studio

Många har undrat över hur man gör en "studio" hemma. Så jag tänkte göra en snabb beskrivning på detta. Det är väldigt enkelt.
Du behöver ett lakan, vilken färg du vill (bra att stryka det innan så det är slätt)
Och några lampor

Sätt upp lakanet någonstans i ditt hem där man har bra plats att fota på. Jag brukar sätta fast mitt lakan i mina garderobsdörrar med lite tejp.
När lakanet sitter uppe kan du ställa ut lamporna lite som du vill, beroende på hur du vill ha ljuset.

På bilden här under har jag satt en lampa på stolen och så har jag två lampor från sidorna.
Stativ har jag också för att jag inte hade någon blixt och slutatiden var på 1/30 sek så bilderna hade kunnat bli lite suddiga om man höll kameran i handen och fotade.

 

 

Här är några bilder som är fotade i en hemmagjord studio . . .

Alla är fotade med Nikon D80

 

Sandra och Pernilla på bilderna med vit bakgrund :))

 


Colourful water


Svart/vitt

Idag kom Pernilla hem till mig för vi skulle fota lite :))
Tycker det är kul att ta portättbilder, både stå framför och bakom kameran :P Även om jag inte är jättebra på det än :P
Här är en del av bilderna vi tog :))


Ny design!

Jag tröttnade på min design och störde mig mycket på att ramen runt bloggen inte syntes när man använde firefox (som jag alltid använder) så jag gjorde en helt ny. Har hållt på med den ett tag nu och det tog lång tid innan jag blev helt nöjd :P Men nu tycker jag att den är bra. Kanske kommer göra lite småändringar nångång, men nu får den vara såhär iaf :P
Allting vill inte riktigt fungera som det ska, som länkar i menyn och så. Men om ni hittar några fel så får ni gärna säga till :))


Vad tycker ni? Blev designen bättre eller sämre?
Jag tycker att denna känns lite mer "Jag" än den förra :))


Slutartid, Bländare och ISO

Tänkte göra ett litet tips om inställningarna på kameran :)) Får en del frågor om hur jag tex. får bakgrunden så suddig, eller vatten att se "mjukt" ut. Så tänker visa lite om slutartid, bländare och ISO. Börjar med Sutartiden.
Alla bilderna är oredigerade!

Slutartid
När man fotar vattenfall ska man ha lång slutartid om man vill få vattnet att se "mjukt" ut.
Dom översta bilderna här under har jag hållt kameran för hand. När man håller kameran och har längre slutartider är risken att bilden blir suddig. Därför kan det vara bra att använda stativ.
På bilderna i mitten har jag använt stativ. Kunde ändå inte ha jättelång slutartid eftersom det var så ljust. Ju längre slutartid man har desto ljusare blir bilden, därför är det bra att ha högt bländartal om det är ljust ute.
På kvällen och natten är det bra att ha stativ så man kan ha flera sekunder lång slutartid. När slutaren är öppen länge kommer det in mycket ljus och bilden blir inte helt svart även om det typ är kolsvart ute.
Om man använder Bulb på kameran kan man ha hur lång slutartid man vill.





Bländare
Bländaren styr över hur skärpedjupet blir. Som ni ser på bilden till vänster här under har jag använt ett lågt bländartal och bakgrunden blir väldigt suddig. På bilden till höger har jag haft ett högt bländartal och man ser mycket mer av bakgrunden. Ett lågt bländartal är bra om man det är något i bakgrunden man inte vill ha med eller om man vill ha mycket fokus på just en sak i bilden.
Men man måste inte ha antingen jättesuddig bakgrund eller jättesynlig, man kan ha något mitt imellan som bilden i mitten av dom längst ner. Den är lite suddig, men fokusen är ändå på grenen.
Bländaren gör också så att bilden blir ljus eller mörk. Ju lägre bländartal desto ljusare blir bilden och med högt bländartal blir bilden mörkare.
Så om man ska ha högt bländartal, behöver slutartiden vara längre så att bilden inte blir för mörk.




ISO
Har du inget stativ och ska fota i dåligt ljus kan man höja ISOn för att få bilden ljusare. Jag brukar oftast undvika att höja ISOn eftersom att bilderna blir lite flimrigare, men ibland så måste man. Jag tog en bild med det högsta ISOtalet för att visa, det är bilden längst ner. Rätt flimrig blev den, men fick också ha en väldigt kort slutartid eftersom bilden hade blivit väldigt ljus annars.  Så det är mest i nödfall jag använder högt ISOtal.
Ett tips är att alltid kolla innan man fotar så att ISOn är på 100 (om man nu inte ska ha högre), annars kan man komma hem med flimriga bilder och det är inte jätteroligt :P




Jag är inte jättebra på att förklara saker,
men hoppas att någon får användning av detta inlägget iaf :))


Göteborg by night

Igår gjorde jag massa saker kändes det som :P Vaknade på morgonen efter att ha sovit dåligt i 2-3 timmar, men var ändå inte trött när jag vaknade. Skulle ha körlektion halv 10 så det var bra att jag var pigg iaf :P Pappa åkte med i bilen för att han ska veta vad jag behöver öva på. Det är bra, hoppas inte att jag behöver ta mer än en lektion till. Kostar ju 600kr varje gång ;o
Lite senare på dagen kom Sandra hem till mig för att vi skulle planera våran 20årsfest. Hon fyller år 3 dagar innan mig så vi har firat tillsammans sen vi fyllde 17 :)) Fanns inte mycket att planera förutom vilka man ska bjuda, om man ska ut på krogen, vart man ska gå isf osv :P
På kvällen bestämde jag och Pernilla att vi skulle mötas inne i stan och fota lite. Det var kallt, men ändå inte jättefarligt :P Vi gick typ runt i hela stan. Brunnsparken, hamnen, Nordstan, Kungsport, Avenyn och Götaplatsen var vi och fotade på :P Sen gick vi till korsvägen för att ta spårvangen. Åkte hemifrån klockan kvart över åtta och kom hem vid tolv-tiden. Så vi var där en bra stund :P
Tog en del bilder. Använde mitt starfilter, men tog några bilder utan också för ibland blir det liiite mycket stjärnor ;P haha. Här kommer iaf några av bilderna.

 

 


Ljus

Fotade med mitt starfilter igen :)) Tycker det är ett mysigt filter
Testade med lite olika färger på bakgrunden :P


Ros

Inte haft nåt att göra idag. Är lite sjuk ;/ Så jag gick ut och klippte av en ros från våran rabatt och fotade lite ..


Starfilter

I torsdags beställde jag ett starfilter från Cyberphoto och idag låg det i brevlådan :))
Även om jag känner mig lite sjuk var jag tvungen att gå ut och testa det :P Gick bara runt i området så bilderna är inte dom roligaste, men det blev väldigt bra med filtret tycker jag :))
Köpte så det skulle passa mitt 18-135mm för jag ville ha det till den med störst vidvinkel, men funderar på om jag ska köpa till mitt 50mm någon gång i framtiden :P
Tog några bilder och jämnförde hur det ser ut med filtret och utan..



Utan Starfilter


Med Starfilter


Utan Starfilter


Med Starfilter








Med Starfilter                                                   Utan Starfilter

 


Vampire

Tog lite bättre bilder på mina vampyrtänder som jag köpte till Halloweenfesten.
Tycker att dom var rätt tuffa för dom ser inte så jättefake ut :P Man fick något typ lim med som man värmde och sen satte på tänderna. Sen satte man in tänderna i munnen och limmet stelnade så man kan ta av och på dom hur som helst nu. :))
Bilderna blev inte jättebra, men det gör ingenting :P

 

Mobba inte bilderna :P Haha


Happy Halloween!

Igår var jag på halloweenfest hos Sandra :)) Det var väldigt trevligt :P
Jag var utklädd till vampyr (väldigt oväntat ;p). Träffade flera som jag inte träffat på länge så det var kul. Var roligt att se alla andras utklädnader hehe.
Här kommer iaf några bilder från kvällen :D


Såhär såg jag ut :P



Nathalie                                                            Tina


Camilla                                                           Niklas



Pernilla                                                           Rasmus


Sandra.A                                                        Sandra.N


Amanda


Axel


Snygging


Jag och Amanda :))


Niklas och Camilla-Trollet :P


Erika och Rasmus där bakom :p


Jag och Sandra :)) Jag ser helt galen ut, men vampyrer får se galna ut ;o


Rasmus var trött


På vägen hem blev alla på bussen avsläppta på något konstigt ställe av någon anledning vi inte fick veta, det skulle komma en annan buss var det enda han sa.. Där stod vi typ 10 minuter :P


Niklas, Camilla, Amanda, Erika och Rasmus


Denna bilden på mig och Amanda var den sist bilden som togs :))

Det var en kul kväll iaf :D