Mina svar

Här är mina svar till dom frågorna jag fick på min frågestund :))
 
Hva fikk deg til å begynne med fotografering? / Hur började ditt fotointresse?
Jag har alltid gillat bilder och att måla och så. När jag fyllde 18 ville jag ha en liten kamera att ta med på min första resa till London på McFly-konsert. Jag fick en lite mer avancerad kompaktkamera än jag tänkt (Canon Powershot G9), vilket bara var bra för efter ett halvår började jag intressera mig mer för inställningar och så. En kompis till mig förklarade lite grann om hur det funkade och sen bara jag testade mig fram och fotade allt, verkligen allt.. Det var då jag märkte att det var natur och landskap som jag tyckte mest om att fota. Jag la upp mina bilder på bilddagboken och fick jättemycket respons, hade över 3000 följare till slut och det gjorde så att jag tyckte det blev roligare och roligare. Sen har jag bara fortsatt :)) 
 
Bilden till vänster fotade jag när jag bara hade haft min kamera i 6 dagar och till höger är samma motiv 8 år senare (fast med en annan kamera). Lite utveckling kan man nog se iaf :)) 
 
Tar du på dig fotouppdrag? Isf som en hobbyverksamhet eller driver du eget företag? :)
Ja, det gör jag. Jag har haft ett eget företag som fotograf och makeupartist i snart fyra år, men eftersom jag inte gör så många jobb, ska jag nog lägga ner det och bara ha det som en hobby vid sidan om, men kommer såklart fortsätta att göra uppdrag. Tycker det är väldigt kul att med bröllopsfotograferingar och andra vanliga porträtt. 
 
Bild från en bröllopsfotografering jag gjorde för ett år sedan 
 
Hvordan tar du bilder av stjernene? Kan du gi meg noen av innstillingene på kameraet, slik som Iso, lukketid, objektiv, ? 
I korta drag när jag fotar stjärnor brukar jag ha en hyfsat lång slutartid, kanske 20-30 sek om jag använder vidvinkel. Bländaren så stor som möjligt och ISO på runt 1000-2000 beroende på hur mörkt ställe jag är på. Jag har ett inlägg där jag förklarar lite mer ingående här :)) 
 
Du har fotat mycket i Norge, men har du något annat land/ställe du gärna skulle vilja fara till och fotografera? 
Island skulle jag väldigt gärna vilja åka till, speciellt under den tiden lupinerna blommar! Ser ju såå fint ut :))

Vad har du "alltid med" när du far ut och fotograferar, vad är det viktigaste enligt dig förutom själva kameran + objektiv? 
Det beror på vad jag ska fota, men ett halvtonat grå-filter måste jag ha när jag fotar landskap. Fotar jag nattbilder är ju ett stativ ett måste att ha med, sen vill jag gärna ha min fjärrutlösare då också, så jag slipper trycka på kameran hela tiden (väldigt bra om det är kallt). Annars använder jag inte så jättemycket tillbehör som jag känner att jag måste ha med. 
 
Här har jag använt ett halvtonat gråfilter för att få både vattnet och himlen bra exponerat. 
 
Om du bara fick fota med ett objektiv i ett år - vilket skulle du välja? :)
Den var svår, haha :p Funderar mellan 50mm 1,4 eller mitt 90mm macro om jag ska välja av mina egna objektiv. Tror jag hade valt mitt 50mm (om inte bländaren var trasig som den är nu). Hade valt det för att det är ett väldigt bra all around-objektiv. Vill man fota lanskap och få med mer i bilden kan man ju alltid göra panorama :)) 
 
Om man är dåligt på det där med smink men skulle vilja kunna sminka sig lite snyggt sådär, har du några tips till nybörjare? 
Det bästa om man inte vet hur man ska göra är att kolla på olika tutorials på youtube. Jag gick ju en utbildning till makeupartist, så jag är inte självlärd på det, men man kan lära sig massa genom att titta på hur andra gör. Sen får man öva massor :))  
 
Ser du dig som en storstadsmänniska? 
Ja, alltså jag har ju växt upp i Göteborg, och det är ju en storstad. Jag har alltid trott att jag kommer bo kvar här, men Tobias som är uppvuxen på landet har fått mig att vilja flytta i alla fall en bit utanför Göteborg. Sen trivs jag bäst ute i naturen också, så jag passar nog bra ute på landet också :)) 

Drömboendet? o var? 
Det är ett hus på landet, inte allt för långt ifrån Göteborg (vill ju inte flytta så långt ifrån mamma, pappa och Elton :p). En stor trädgård med massor av blommor och fina träd. Gärna nära någon sjö med egen brygga och så med :D. Och plats för en fotostudio också :p 
 
Att ha det såhär precis utanför där man bor hade inte vart helt fel, istället för massa andra hus och gator som nu. 

Något föremål/godis som fanns när du var mindre (o inte gör nu) som du saknar?
Inget godis som jag kan komma på nu, äter mest bara nappar och choklad. Kan inte komma på något föremål heller just nu faktiskt. 
 
Hur skulle du beskriva dig med fem ord och hur tror du de i din omgivning skulle beskriva dig med fem ord? (skiljer det sig något?) 
Väldigt svårt, men om jag beskriver mig själv: Kreativ, snäll, omtänksam, fantasifull, spontan 
Fick ta lite hjälp om hur andra skulle beskriva mig, fick till svar: Snäll, omtänksam, kreativ, pysslig, vacker 
Blev nästan samma iaf :p Men så beror det på vem man frågar också. 

Fast jag rekommenderar att du har kvar firman, för egentligen får man inte göra tjänster som hobbyverksamhet utan då får man bara sälja saker. Men det finns ju i för sig ställen som Frilans finans :P :)

Island är verkligen fantastiskt, åk dit och åk runt i landet för det finns så mycket fint. Jag vill definitivt tillbaka dit och fota mer!

Kul att fråga andra om ord som beskriver dig :)

Svar: Alla som fotar olika jobb har ju inte företag och jag känner inte att jag behöver mitt, känns bättre att bara ha foto som hobby, frilansa och sälja bilder då och då. Så kommer nog lägga ner det, tänkt det länge nu, bara att det inte blivit av. Jaa, det verkar ju galet fint där! Måste åka dit någon gång snart :D
Johanna Fåglund

Siri

åh den sista bilden i det här inlägget är bara för magisk! Hur har du fotat & redigerat den? skulle verkligen vilja få in mer "magi" i mina bilder med ljus osv men har inte fått till det än. Kul inlägg också med olika frågor :)

Svar: Tack så mycket :D Ljuset såg ut sådär i verkligheten, och jag hade en ganska varm vitbalans för att få en lite mysigare känsla i bilden. Kommer inte exakt ihåg redigeringen, men jag gjorde den säkert lite varmare där med och curves brukar jag använda mycket. Svårt att förklara hur jag gjort :p
Johanna Fåglund


Kommentera

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (Bara jag som ser den)

Din blogg:

Kommentar: