Tips för Norgeresor

Här kommer svar på frågorna jag fick om mina Norgeresor med lite tips och sånt. Hoppas ni gillar det :))
 
Jag undrar hur du lyckas få så bra skärpa på allt i dina bilder på bergen och vattnet. :) Älskar alla dina bilder du är en fantastiskt bra fotograf!!
Först, tack så mycket! När jag har redigerat en bild som jag ska lägga upp förminskar jag den till 875px som är den storleken jag har på mina bilder här på bloggen, sedan lägger jag på lite extra skärpa innan jag sparar bilden för webben (Files-Save for web & devices). Att spara för webben är mycket bättre eftersom bilden inte tappar lika mycket i kvalitet som när man väljer "spara som". 
 
Vilka är dom finaste platserna? 
Det är svårt att säga, det är ju så himla fint överallt bland bergen! Men ett ställe som jag tycker väldigt mycket om är Romsdal, där bland annat Romsdalseggen, Trollstigen och Trollväggen finns. 
 
Från toppen av Romsdalseggen
 
Bästa vandringsställena? :)
Romsdalseggen är klart den bästa vandringen jag gått, den är riktigt jobbig med en stigning på 1000m, men klart värt det. Lång är den också, så man får ta den på en hel dag. Vill man inte gå hela vägen upp kan man gå upp i Åndalsnes och sen vända vid Nesaksla med en ramp ut från berget på ca 500 meters höjd, där är det fint också. 
En annan vandring som jag tyckte om var upp till Trollkirka, marmorgrottor med vattenfall i. Eller själva vandringen kanske inte var något speciellt egentligen, men när man var framme ångrade man sig inte att man gått dom timmarna för att komma upp dit. 
 
Trollkirka

Är det någonstans i Norge som du inte varit men vill åka till? 
Ja, Lofoten ser ju så himla fint ut, men där har jag aldrig varit. Det är lite för långt att åka på bara några dagar, men någon gång ska jag dit i alla fall när man har lite mer tid på sig. Ett annat ställe är Trolltunga, det ser ju jättehäftigt ut. Jag skulle också vilja åka till Runde, en ö där det bor massa lunnefåglar, var nära att vi kom dit nu i sommar, men det blev inte så. 
 
Hur enkelt var det att ta sig fram, dvs fanns det vägskyltar, instruktioner, beskrivningar på plats eller var ni tvungna att kolla upp allt i detalj innan via internet? 
Vi har aldrig haft några problem med att hitta vart vi ska, men så har vi haft en GPS i bilen också. Vägarna är bra skyltade och det är alltid skyltat till olika sevärdheter och liknande. Men vi har kollat upp allting i detalj innan för att vara helt säkra. Vandringslederna är också bra markerade med röda stenar. Vi har gått i tät dimma och ändå hittat vägen jättelätt.  

Vilken sida på internet tyckte du hjälpte er bäst/fick mest nytta av? (finns verkligen massor av sidor för att turista i Norge :P)
Google maps har faktiskt varit den bästa sidan när jag letat upp saker. Jag har gått ner på street view lite överallt för att hitta olika fina vägar och kollat på bilderna som folk har lagt upp där. Hittar jag ett bra ställe googlar jag på det för att läsa mer och det. Så jag har inte använt någon speciell sida förutom google maps då. Man kan också fråga om vandringar och sevärdheter på campingen, dom brukar vara väldigt hjälpsamma :)) 
 
Skulle du inte kunna skriva lite om hur man planerar en sån här resa. Vad ska man tänka på, vad ska man se, hur mycket kostar det på ett ungefär? 
Tänkte att jag delar upp detta svaret lite, så det blir mer lättläst. 
 
Planering av väg
Första gången vi skulle till Norge bestämde vi oss för att vi skulle till Geiranger som vi hört skulle vara en av dom finaste platserna. Så vi gick in på google maps och började rita ut en egen väg genom att gå ner på street view på olika ställen. Jag googlade på olika campingar i Geiranger (åker man under högsäsong kan vissa campingar bli fullbokade, så var ute i god tid om det är någon speciell ni vill bo på). Detta var i slutet på maj och vi hade ju ingen tanke på att det skulle vara mycket snö där uppe, så kvällen innan vi skulle åka fick vi mail av en på campingen som skrev att väg 63 söder om Geiranger fortfarande var vinterstängd. Detta hade vi inte ens tänkt på att kolla upp, så vi fick planera om vägen lite. Det kan vara bra att kolla upp om man åker tidigt på sommaren eller våren och kanske hösten med. 
Jag skulle rekommendera att åka på mindre vägar, inte E6an (vi tar mindre vägar upp och E6an hem när det ska gå snabbare). Det tar längre tid att köra än man tror eftersom vägarna är smala och svänger mycket, plus att det är så fint så man vill bara stanna överallt. Det tog oss över 8 timmar att köra en väg som egentligen skulle tagit 3 timmar för att vi stannade så mycket (väg 15/63 mellan Stryn och Åndalsnes, rekommenderar den).
 
Vad ska man se
Vad man ska se tycker jag är lättast att kolla upp i google maps som sagt. Eller så kan man googla runt på ställena man kommer åka igenom. Antingen kan man ha ett ställe som utgångspunkt för olika utflykter på dagarna eller så kan man ha en lång väg att åka och stanna på många olika ställen. Åndalsnes och Geiranger har varit bra utgångspunkter för oss. Därifrån har vi kunnat ta oss ut på både längre dagsutflykter och kortare på några timmar.
Jag har ju bilder från flera Norgeresor som man kan kolla på också och se om man hittar något som ser roligt ut. Jag kommer lista upp här under dom ställena jag varit på och länka till inläggen med bilder och text. 
 
Kostnader
En sån här resa behöver inte kosta så mycket, det som går på mest pengar är bensin/diesel, det kan ju bli upp emot 200 mil man åker beroende på var man bor och vart man ska. Det finns en del bensinstationer, men man kanske ändå inte ska vänta till sista droppen innan man tankar, för man vet ju aldrig när det kommer en. Vägtullar kan kosta en hel del på vissa ställen, några kostar runt 20-30kr, men så finns det dom som kan kosta upp mot 100kr. Färjorna kostar också runt 100kr oftast. 
Det finns många billiga stugor att hyra lite överallt. Vi brukar oftast välja en camping som ser fin ut och ta dom billigaste stugorna, dom brukar vara helt okej ändå. Det kan gå på mellan 200nok-500nok per natt. 
Maten är ju inte billig i Norge, så vi har alltid med oss en kylbox med mat vi köpt hemma. Brukar bli korv med bröd och hamburgare vi lever på, men vill man ha det billigt så funkar det bra. I stugorna brukar det finnas små spisplattor som man kan laga maten på, så glöm inte kastrull eller stekpanna om ni inte vill hyra av campingen (ett annat tips är att ta med en förlängningssladd med flera uttag eftersom det oftast inte finns så många uttag i stugorna, ifall man är flera som vill ladda mobiler och kameror och så). 
 
Utsiktsplatsen i Løsta, Geiranger 
 
Tips på vandringar 
Romsdalseggen (Romsdal)
Nesaksla (Romsdal)
Litlefjellet (Romsdal)
Trollkirka (Eide)
Homlongsætra (Geiranger)
Løsta (Geiranger) 
Storsaeterfossen (Geiranger)
 
Tips på sevärdheter/utsiktsplatser som man kan ta sig till med bil 
Flydalsjuvet (Geiranger)
Ørnsvingen (Geiranger)
Dalsnibba (Några mil utanför Geiranger) 
Gudbrandsjuvet (Norddal)
Atlanterhavsvägen (Eide-Averøy)
Trollstigen (Romsdal)
Trollväggen (Romsdal) 
Ålesund/Alnes (Sunnmøre) 
 
Tips på Campingar
Mjelva (Romsdal, min favorit)
Trollstigen (Romsdal)
Mindresunde (Stryn)
Grande Hytteutleige (Geiranger) 
 
(Listorna uppdateras när jag varit på fler ställen) 
 
 
Se alla inlägg från mina Norgeresor: 2012, 2013, 2014, 2016 
Hoppas ni gillade inlägget :)) 

Fantastiska bilder och tips! Hit ska jag komma tillbaka :D

Svar: Tack! Vad roligt att höra :D
Johanna Fåglund


Kommentera

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (Bara jag som ser den)

Din blogg:

Kommentar: