Att fota fyrverkerier

Nu är det bara en dag kvar av året, tiden går verkligen fort! 
Jag tänkte göra detta inlägget tidigare idag, men har haft fullt upp (håller på att göra om i köket). Jag tänkte i alla fall skriva ett litet inlägg med tips om hur man kan fota fyrverkerier, så man kan vara lite förberedd tills imorgon :)) 
 
Eftersom man behöver ha en lite längre slutartid behöver man ett stativ, så det inte blir skakigt. Ha läget "M" på kameran för manuella inställningar och vrid slutartiden till Bulb (vrid för att få så lång slutartid det går, så hittar du det). 
Bulb gör att man själv väljer precis hur lång slutartid man vill ha. En fjärrutlösare är en fördel då man bara klickar på den när man vill att bilden ska börja tas och när den ska sluta, så man får med hela fyrverkeriet. Utan en sån får man hålla in knappen på kameran under tiden man vill ta bilden (vilket kan ge skakningsoskärpa) eller ställa in slutartiden som vanligt på hur många sekunder man vill ha. Men bulb är väldigt smidigt :)) 
Bländaren brukar jag ha på runt 10, det är lite olika, men oftast runt det iaf. Och ett lågt ISO-tal för att slippa brus. Blir bilderna för mörka kan man antingen ha en längre slutartid eller ett lägre bländartal och blir bilderna för ljusa gör man bara tvärt om, kortare slutartid eller högre bländartal. Fyrverkerierna kan ju vara olika ljusa, så det kan vara lite svårt med inställningar, men här fick ni lite tips i alla fall :)) Hoppas att det var till någon hjälp och att ni får några bra bilder! :D 
 
Vid 12-slaget förra året såg det ut såhär från min balkong. Just vid den tiden skjuts det upp hur mycket som helst, så det behövs inte lång slutartid för att få med något då. Till denna bilden var inställningarna: 3sek f/7,1 ISO 100

Bra tips :D Jag brukar alltid fota fyrverkerier, nu äger jag även ett stativ så ska bli spännande att testa det! Dock har min fjärrutlösare slutat funka.

Svar: Kul att du tycker det! Hoppas att du kan få ännu bättre bilder nu med stativet :)) Synd med fjärrutlösaren. Min ville inte heller funka förut, men jag tror att jag har löst det nu iaf :P
Johanna Fåglund

Jag fotade alla mina fyrverkeri bilder med inställningarna 3sek f/7,1 ISO 100, det blev sjukt bra bilder, tack för ditt tips! :)

Svar: Gick in och tittade på dina bilder, dom blev jättebra! :D Jag hade ungefär samma inställningar igår också :p
Johanna Fåglund


Kommentera

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (Bara jag som ser den)

Din blogg:

Kommentar: