Vintergatan Panorama

Satte ihop en panorama av några bilder som jag tog när jag och Lisa var ute vid havet och fotade stjärnor för en vecka sen. Synd att det kom med så mycket ljus från stan där till höger. Får ta en bättre bild någon annan gång när jag är lite längre ifrån alla ljus :)) 
 
Nikon D800 - Nikon 16-35mm 
Klicka på bilden för att se den lite större 
 

Droppar

Det var fint ljus i fredags på morgonen så jag tog med några tulpaner ut i trädgården för att fota lite. Redan då, innan klockan var 8 kände jag att solen värmde, så härligt :)) 
 
Nikon D800 - Tamron 90mm 2.8 macro 

Vår på riktigt

Nu är det verkligen vår på riktigt! Både igår kväll och idag har jag och Tobias varit ute på två långa promenader, så nu har jag lite skoskav :p Man behövde inte ens en jacka eller tjockare tröja på sig idag, utan man kunde gå i linne :)) Så himla härligt! Sen tog jag några bilder på ett träd i våran trädgård som fått lite blommor nu. Älskar våren! :D
Ikväll ska jag och Tobias gå på bio och se Captain America, ska bli kul. 
 
Nikon D800 - Tamron 90mm 2.8 

Månadssten - Mars

Nu har jag gjort sminkningen för Mars månadssten som är Akvamarin. Tycker att det är en väldigt fin färg. Denna och rosa är mina favoritfärger, fast en rosa sminkning blir det inte förrän i oktober :p 
 
 

Sötaste Elton

För ungefär en månad sen när vi precis hade varit och hämtat Elton tog jag några bilder på honom med studioblixtarna och nu en månad senare tog jag nya bilder. Han har blivit lite mer långhårig och lurvig och ser lite tuffare ut, inte lika valpig längre :p Man har inte märkt att han förändrats så mycket förrän man kollar på bilderna. Kommer fortsätta att ta sånna här bilder på honom varje månad, tycker det är kul att se hur han förändras :)) 
Han är en yorkshireterrier ifall någon undrar :p Så galet söt <3 
 
Första bilden tagen 23 feb och andra 27 mars. 

"Something new"

Måste bara lägga upp denna fina timelapsevideon som Tom och Giovanna Fletcher gjort. Dom tog bilder varje dag under hela graviditeten, Tom skrev en låt och det blev sen en jättefin video. Dom fick ju en liten Buzz för två veckor sen :)) Så grattis till dom <3 
Tom är en av sångarna i McFly ifall någon skulle undra :)) 
 

Lycka i två sekunder

Jag blev så himla glad förut i ungefär två sekunder. Läste denna meningen: "McBusted confirm they are One Direction's special guests for Where we are stadium tour". Och sen när jag fortsatte att läsa såg jag att det bara var i Paris :( Då var jag inte alls lika glad längre. (McBusted är McFly+Busted som slagits ihop för att göra en turné nu i vår). Hur bra hade inte det varit? McFly som är mitt absoluta favoritband och varit det i 9 år, One Direction som också är ett av mina favoritband sen ett år tillbaka och Busted som jag började lyssna på samtidigt som McFly som också var ett favoritband då. Även om konserten säkert kommer vara hur bra som helst, så hade den varit fulländad med McBusted som förband. 
 
Har ju inga bilder på One Direction än och inga på Busted heller, så jag slänger in ett kollage med bilder på McFly som jag fotade 2008. 
 
 
Och en låt från varje band får vara med :)) 

Stjärnorna

Igår var ju jag ute och fotade stjärnorna. Äntligen var det stjärnklart ute och ingen måne, perfekt att fota stjärnorna då. Lisa var snäll och följde med, hade vart lite läskigt att gå den vägen vi gick annars när det var helt kolsvart och man bara hade en ficklampa. Man skrämmer typ upp sig själv när det är så mörkt, hade precis sett ett Walking Dead-avsnitt också :P Men det är lätt att skratta bort om man är två :)) Gick ungefär en km i mörkret och sen kom vi ner till vattnet. Var hur fint som helst med alla stjärnorna, men hade varit bättre om man var ännu längre ifrån stan.
Har redigerat två av bilderna än så länge. Ska se om jag kan få ihop en panorama som jag tog bilder till också. 
 
Vill ni testa själva att fota stjärnorna har jag en beskrivning om hur jag gjort när jag fotat. Klicka här för att komma till den :)) 
 
Nikon D800 - Nikon 16-35mm 

Våår :))

Blev ett rätt sent inlägg idag, men har redigerat några fler bilder nu som jag tog igår. Ikväll har jag varit ute och fotat ännu mer. Åkte iväg med Lisa några mil från Göteborg och fotade stjärnorna. Får ju inte missa det när det är stjärnklart ute och ingen måne. Men bilderna från det kommer en annan gång, kanske imorgon :)) 
 
 

En liten körsbärsblomma

Det har varit lite dåligt med uppdateringar här under helgen, men jag har inte haft några nya bilder och har gjort lite annat. Igår var jag ute och åt med några kompisar och sedan blev det bowling. Låg först efter första serien, men sen kom jag trea (av fyra), vet inte vad som hände där :p Men det var en väldigt kul kväll :)) 
 
Nu ikväll var jag ute med kameran en sväng i botaniska trädgården (vet inte om ni märkt det, men jag tycker om att fota där :p). Så kul att åka dit nångång ibland nu på våren och se hur mycket det växer, speciellt nu när allting kommer så tidigt. Mina favoritvårblommor är körsbärsblommorna och idag hittade jag faktiskt en liten ensam körsbärsblomma i ett träd. Många knoppar också som säkert snart slår ut. Över en månad tidigare än förra året då dom kom senare än det brukar. Älskar tidig vår! Vilka är era favoritblommor på våren? 
Just nu mår jag inte så bra, så jag orkar inte sitta vid datorn och redigera bilderna jag tog ikväll, men fick orka med en iaf på den lilla körsbärsblomman. Kommer nog fler bilder imorgon :)) 
 
Nikon D800 - Nikon 85mm 1.8

Colours

Ännu en bild från den 10 mars. Färgerna var så himla fina, så jag kan inte låta bli att redigera fler bilder från den kvällen :p 
 
Nikon D800 - Nikon 16-35mm 

Tiger :))

Här är en till bild från när jag var på Nordens Ark i januari. Har en del bilder som jag är nöjd med som jag inte visat, så det kommer väl någon bild lite då och då :p 
 
Nikon D800 - Nikon 70-300mm 

Resa

Jag och mamma har pratat i flera år om att åka till Sicilien. Hon var där när hon var yngre och tyckte det var väldigt fint så jag skulle nog gilla att fota där. Nu när jag vann en resa så tänkte jag att det kunde vara kul att åka  dit som vi pratat om så länge så jag frågade henne och pappa om dom ville följa med och det ville dom ju såklart och idag bokade vi resan. Så i maj åker jag, mamma och pappa till Sicilien och det ska bli hur kul som helst! Både sola och bada och åka runt på ön fota i den fina naturen dom har där med vulkanen Etna och massa andra berg och helt turkost och klart vatten, sen ska det vara extra fint på våren när det blommar :)) Längtar! 
 
Jag gjorde ett litet kollage med bilder från några andra resor jag varit på nere vid medelhavet. I min meny hittar ni alla bilderna från dom resorna om ni skulle vilja se (förutom den från 2009).
 
 

Att fota solnedgången

På förfrågan har jag nu gjort ett inlägg med lite tips som man kan tänka på när man fotar solnedgången. Beskriver lite om hur jag brukar göra och visar lite bilder. Blev rätt långt, men hoppas ni tycker det blev bra :)) 
 
- Gåfilter 
När man fotar en solnedgång kan det ofta bli att man får himlen bra, men förgrunden blir helt underexponerad och om man får förgrunden bra så blir himlen överexponerad. För att det inte ska bli såhär kan man använda ett halvtonat gråfilter.
Glaset i ett halvtonat gråfilter är delat i två olika delar, hälften är mörkt och resten vanligt genomskinligt. Detta gör att det är lättare att exponera bilden rätt så att inte det bli över eller underexponerat. 
Har man den mörka sidan uppåt kommer man kunna ställa in så att både förgrunden och himlen får en bra exponering. Man kanske ändå får ljusa upp förgrunden lite i efterhand om man vill det, men det blir mycket bättre om man använder detta filtret. Kan bli lite vinjettering av detta som man kanske inte alltid vill ha, men jag tycker det är bäst att använda ett sånt här filter. 
Glöm inte att snurra på filtret om du vänder på kameran och fotar vertikalt. 
Såhär ser ett halvtonat gråfilter ut. Ni ser på bilden till höger att marken är samma både med och utan filter, men himlen ser mycket bättre ut med. 
 
Bilden till vänster är fotad utan något filter, då exponerade jag bilden för att himlen skulle se bra ut, men då blev marken nästan helt svart. Tog jag på filtret (bilden till höger) kunde jag ha lite längre slutartid så att marken blev ljusare, men himlen är fortfarande som jag ville ha den. 
 
- Komposition
Jag brukar fota i en låg vinkel och tar gärna med något i förgrunden som stenar, stranden eller något annat som finns. Det ger lite mer djup i bilden än att bara fota i höjd när man står. 
Tänk lite på tredjedelsregeln när ni fotar och att inte horisonten är i mitten (om ni inte tycker att det blir finast så, det gör jag ibland). Visar i bilder här under vad tredjedelsregeln är. 
 
Två exempel på hur man kan komponera bilden. Man brukar säga att movitet i bilden ser bäst ut om det ligger på något av ställena i bilden där strecken jag ritat ut här uppe korsas. Som solen i vänstra bilden, den är komponerad enligt tredjedelsregeln. Bilden till höger är ganska jämnt uppdelat i tredjedelar också med vattnet, molnen och himlen.
Såklart måste man ju inte komponera bilderna såhär för att det ska bli bra, jag gör inte alltid det själv. Man får se vad man tycker blir bäst, men det kan vara bra att tänka såhär ibland. 
 
Här i bilderna över har jag haft något i förgrunden för att få bilden mer intressant och att få lite mer djup. Som ni ser är stenarna nära och stora längst ner i bilden och sen blir som mindre och mindre. Samma sak med mönstret i sanden. I bilden uppe till höger tog jag med vattnet så det blev en fin spegling. 
 

- Silhuett
För att få en silhuett exponerar man bara bilden efter himlen, så att den blir bra, då kommer det i förgrunden att bli svart/mörkt. Enkelt, men kan bli väldigt fina bilder. Blir det inte tillräckligt svart i förgrunden kan man alltid mörka ner det lite i efterhand. 

Här är två silhuettbilder. Den till höger har jag inte gjort helt svart för att man ändå ska se lite av det i förgrunden medan på bilden till vänster är löven helt svarta. 
 

- Fota i RAW
Brukar man redigera sina bilder underlättar det väldigt mycket att fota i Raw-format. Då kan man ljusa upp väldigt mörka delar i bilden om man skulle vilja det, eller mörka ner ljusa delar. Detta går inte alls lika bra och lätt om man redigerar en jpg-fil.

Detta är samma bild som jag visade högre upp utan halvtonat gråfilter. Ifall man inte har något sånt filter och ändå vill ha förgrunden ljusare kan man ljusa upp bilden efteråt i tex photoshop. Sanden är ju väldigt mörk på bilden och hade jag bara fotat i jpeg skulle jag inte kunna ljusa upp den så som jag gjort på bilden till höger. Det jag gjort med bilden är dragit upp "Fill light" och "Exposure", sen dragit ner "Blacks" och dragit lite i kurvorna i Camera Raw och det här blev resultatet. 
 

- Inställningar 
Alla inställningarna hör ihop med varandra och vad man ska ha för inställningar beror på hur ljuset är ute så det är svårt att säga exakt hur man ska ha det, men jag skriver lite tips.

 

Bländare - När man fotar landskap vill man ju gärna ha fokus över hela bilden, så för att få ett långt skärpedjup behövs en lite mindre bländare (högre bländartal) som tex mellan 8-16. Vill man ha fokus på något närmare och resten lite suddigare väljer man en större bländare (lägre tal). 

ISO - Försök ha så lågt ISO-tal som möjligt eftersom bilden blir brusigare ju högre tal man har, men måste man ha bilden ljusare och inte kan ha längre slutartid så får man helt enkelt höja den så mycket det behövs. 

Slutartid - Man får anpassa slutartiden lite efter bländaren. Bländaren är ganska så liten och det kommer det inte in så mycket ljus i kameran, då behövs det en längre slutartid. Testa lite vad som funkar, men har du inget stativ får du tänka på att den inte får vara för lång. Man kan tänka lite såhär: Fotar man med 50mm ligger gränsen vid 1/50sek innan det kan bli skakningsoskärpa och om man har 10mm ligger gränsen vid 1/10sek osv. Men det beror såklart på hur stadig man är på handen. 

Fotar man vid havet/sjön och vill att vattnet ska bli lite sådär "dimmigt" eller se slätare ut kan man använda stativ och fota med långa slutartider. Men då får man tänka på att höja bländaren ännu mer så att det inte blir för ljust eller använda ett mörkt gråfilter.

Här har jag haft 149 sekunder lång slutartid för att få med molnens rörelse. Vattnet blev väldigt slätt också av den långa slutartiden. 
 
 
Här har jag haft en halvlång slutartid (0,8sek) för att få med en våg som drog upp på stranden, det blev lite dimmig känsla och jag ville få med speglingen av färgerna från solnedgången. 
 
 

- Övriga tips
- Lite moln på himlen är alltid finast tycker jag. Är det helt molnfritt ser det alltid likadant ut, molnen gör att det blir så olika varje gång man ska fota.
- Stå kvar tills en stund efter att solen har gått ner, det brukar komma fram andra, fina färger då.
-Även om man inte vet hur man redigerar så är det enkelt att öka kontrasterna lite efteråt, det hjälper bilden rätt mycket. Ljuset och färgerna i bilden brukar bli mycket bättre med lite extra kontrast. 

- Har man en telezoom kan man testa att zooma in på solen när den börjar närma sig horisonten. Då ser det ut som att solen är jättestor. Kommer du inte tillräckligt nära kan du beskära bilden. 

Här har jag zoomat in på solen så mycket jag kan med mitt 70-300 och sedan beskurit bilden. 
 
Det var nog alla mina tips som jag har att ge. Hoppas att det är till någon hjälp på nån iaf :p 
 

J

Har suttit ett tag nu och skrivit på ett inlägg som jag hade tänkt lägga upp idag. Ett litet tipsinlägg som en person önskade när jag frågade om lite förslag på vad jag skulle lägga upp här på bloggen, men jag hinner inte bli klar med det idag, så det kommer upp imorgon istället
Här är två bilder på mig från ett fint ställe i Norge sålänge. Min sidecut har växt rätt mycket sen dess, nu är den ner till hakan. Senast jag klippte den var i april förra året, efter det har jag sparat ut den. Det tar sin lilla tid :p 
 
Tobias har tagit båda dom här bilderna på mig. Den understa vet jag inte om jag lagt upp innan :p 
 

15 Mars

Idag gick jag och Sandra en sväng i slottsskogen. Så härligt väder även om det blåste en del. Efter vi hade varit där fotade jag lite inne på botaniska trädgården. Har kommit en del blommor nu, älskar när våren är såhär tidig! :)) 
 
Hittade en hackspett uppe i ett träd, fast fick inte så bra vinkel på den. 
 
En ekorre hittade vi också :)) Denna fick jag lite bättre vinkel på. 
 
 Nikon D800 - Nikon 50mm 1.4 - Nikon 70-300mm 

Nyckelpiga x3

Blev många bilder på den lilla nyckelpigan jag hittade i söndags. Här är ett kollage med tre bilder till på den. 
 
Nikon D800 - Tamron 90mm 2.8 macro 
 

Söta Elton

Såg att en bild från inlägget jag la upp igår har hamnat där vid sidan under "synas" när man är inloggad på blogg.se, väldigt roligt! Tack för alla fina kommentarer ni skriver, blir så himla glad :D 
Tog några bilder på Elton nu ikväll när vi var ute i skogen. Han är så galet söt <3 
 
Nikon D800 - Nikon 50mm 1.4

Panorama

Fixade två stycken panoramabilder från den fina solnedgången jag fotade för några dagar sen. 
 
Gjorde så man kan se denna understa lite större om man klickar på den, panoraman bli så små på bloggen. 
Nikon D800 - Nikon 16-35mm

Frostig morgon

Imorse var det massa frost ute, så jag gick ut i trädgården med mitt macro och dök ner bland gräset. Folk som åkte/gick förbi måste trott att jag var knäpp eller något (gillar mer när alla buskar får löv så man inte ser in :p). Tycker det är så fint med frost och dagg och det blir massa häftig bokeh i bilderna, älskar bokeh! :)) 
 
Nikon D800 - Tamron 90mm 2.8 macro 

Från tråkigt till fint

Det var fint, disigt ljus ute idag innan solen skulle gå ner så jag bestämde mig för att åka ut till havet för att kolla om det blev någon fin solnedgång. När jag kom dit var det mycket mer dimma än här hemma, så det var bara grått och tråkigt. Kände inte ens för att gå ner till vattnet, men jag gjorde det ändå ifall det skulle bli bättre. Efter en stund började det komma mer och mer färg tills det blev helt rosa/rött borta på himlen och det var väldigt fint med speglingen i vattnet. Så det var värt att gå ur bilen och vänta en stund :)) 
 
Såhär såg det ut från början, inte så jättefint.. 
 
Sen kom det fina färger och lite fin dimma kom fram över vattnet och gäsmattan. 
 
Så fint var det! :))
Har ännu fler bilder som kommer komma upp också. 
 
Nikon D800 - Nikon 16-35mm 

Nyckelpigan

Hittade en nyckelpiga ute i trädgården när jag var ute med Elton förut. Känns verkligen som vår nu :)) 
 
Nikon D800 - Tamron 90mm 2.8 macro 

Oredigerat

Tack för alla förslag på blogginlägg jag fick igår. Om ni vill får ni gärna fortsätta att skriva vad ni skulle vilja se för inlägg här på bloggen :)) 
Flera ville se lite oredigerade bilder, så det tänkte jag lägga upp nu. Kommer göra ett inlägg med både före och efterbilder också, men det blir en annan gång. Har bara satt dit mitt namn på bilderna i photoshop, annars är dom helt oredigerade. Tog emot att inte lägga på lite skärpa och dra i kontrasterna :p haha. 
 
Nu ska jag kolla på melodifestivalen, heja Sanna :)) 
 
Nikon D80 - 50mm 1.8 
 
Nikon D80 - 50mm 1.4
 
Nikon D80 - Tamron 90mm 2.8 macro 
 
Nikon D80 - Tamron 90mm 2.8 macro 

Förslag

Har ju inte fotat så mycket den senaste tiden, så det har kanske inte blivit så många och roliga inlägg här på bloggen då. Tänkte höra med er vad ni skulle vilja se för något, typ fototips, redigeringstips, oredigerade bilder, ja, vad som helst :p Har ni något förslag på vad för inlägg jag ska göra får ni gärna skriva det i en kommentar (skriv gärna vad för foto/redigeringstips ni skulle vilja ha också) :)) 
 
Nu ska jag åka med mamma och se Jesus Christ Superstar i Scandinavium :)) Får bli en gammal bild så länge från 2010, men som är en av mina favoritbilder. 
Nikon D80 - Nikon 18-135mm 
 

Fjärilar

Några olika fjärilsbilder som jag fotat. 

Pink Tulips II

Nikon D800 - Tamron 90mm 2.8 macro 
Tre bilder till på tulpanerna som jag fotade igår.. 

Pink Tulips

Nikon D800 - Tamron 90mm 2.8 macro 

Nya ögonskuggor

I fredags när jag färgade håret fick jag en palett med 40 skimriga ögonskuggor av min frisör, hur snällt som helst. Är fortfarande sjuk och hade ingenting att göra idag, så jag gjorde en sminkning för att testa dom och jag tycker att dom var väldigt bra. Fick med 12 av ögonskuggorna i denna sminkningen, men färgerna syntes bättre i verkligheten än på bilderna, det är mer grönt på ögonlocket än vad det ser ut här. 
 
 

Kollage - Blått

Jag har blivit sjuk nu igen, var ju inte så längesen jag var det. Jätteförkyld och feber, inte alls roligt. Igår var jag hos frisören och färgade håret, så nu är jag blondare igen och utan ful utväxt. Mitt hår blir så guldblondt efter ett tag, men jag gillar att ha mer en kallare blond färg. Får försöka ta några porträtt när jag blir frisk nu när mitt hår ser bra ut :p 
Så länge lägger jag upp ett till kollage. Blått är nog den sista färgen jag gör.. kankse, om jag inte kommer på någon mer :p Ska lägga in alla kollagen i ett inlägg någon gång, så man kan se dom samlade också :))