Ir

Många har frågat dom senaste dagarna hur man fotar IR-bilder. Det man behöver är ett IR-filter, ett filter som bara släpper in infrarött ljus. Finns att köpa på lite olika ställen, tex. tvspelsweb.se.
Eftersom filtrerna är rätt mörka behöver man lång slutartid, ungefär 1,5-2 minuter brukar jag ha. Lite jobbigt om det blåser mycket ute. Bilderna blir väldigt röda från början, men man kan testa lite olika vitbalanser. Grön vitbalans ska vara bra att ha, men har inte testat det än, jag brukar ha blå vitbalans. Att ta bilderna är inte så jättesvårt, det jobbiga är att redigera dom sen.
Byt på rött och blått i Channel Mixer, visar på bilden här under.

1. Ändra från 0 till 100%
2. Ändra från 100 till 0%
3. Byt till Red och gör samma sak

Sen ändrar man kontrasterna med Levels eller Curves.
Efter detta ser min bild ut såhär..



Sen kan man få bort det röda med Selective Color. Såhär kan det se ut då, inställningarna blir olika beroende på hur bilden ser ut.

Sen använder jag Levels, Curves, Color Balance, Selective Color och så för att fixa resten. Gör aldrig precis likadant på bilderna, så det är svårt att beskriva mer nu.

Före och efter ...

Hoppas detta var till lite hjälp iaf :P
Tvspelsweb säljer IR-filter för bra priser. Klicka -->här<-- för att komma till sidan med IR-filter.

Bra inlägg! :D

Måste testa detta snart ;)

Tack :D

Tack, har länge undrat hur man gör men inte frågat :D Vet du om man kan redigera samma saker i Photoshop Elements 7.0? :)

Vet du hur det går att redigera bilderna om man fotograferar i JPEG format? (mitt photoshop är så pass "gammalt" så det kan inte öppna RAWfiler).

Det funkar inte nån vidare för mig! ;o

Vet inte om de har att göra med att jag inte ställt in vitbalansen mer än på auto, för bilderna bliir inte så "vit/blåa" som dina är. Kan de ha och göra med att det är väldigt mulet? Fast de borde ju inte ha nån påverkan.

Måste man ha photoshop för att redigera bilderna?

Det funkar inte för mig heller, mina bilder blir bara helt blåa. :/

Hur ändrar man så att man får bra kontrast på hela bilden med levels och curves? :p



Måste man något speciellt format på bilderna :)

Okej, men hur får du fram det vita i bilden :)

Har en fråga, måste man ha photoshop för att kunna redigera bilderna på detta vis? vet du det? känns ju onödigt att skaffa ett IR-filter om jag inte kan redigera det liksom ;-)


Kommentera

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (Bara jag som ser den)

Din blogg:

Kommentar: